Sari la conținut
Forum Roportal
acces realitate

De ce "initiatii atipici" nu creaza initieri noi, care sa nu mai aiba caracter spiritual sau religios?

Postări Recomandate

Pentru ca adevarul "spiritual" e doar unul -indiferent de timp.

Daca te referi la adevar ca la o "intelegere/exprimare corecta a realitatii" si acea realitate e una atemporala,atunci nu poti sa ai un adevar schimbator,pentru ca nu e vorba despre un adevar care sa se refere la lucruri relative,schimbatoare oricum.(chiar si cand se refera la lucruri schimbatoare,totusi putem sa spunem ca adevarul ca intelegere si exprimare a lor corecta,nu e cel care se schimba -un adevar referitor la o situatie dintr-un anume moment in timp,ramane acelasi,chiar daca momentul respectiv a trecut de mult.)

Initiatii "noi" despre care presupunem ca punct de pornire in discutie ca inteleg aceleasi adevaruri ca si cei din vechime,pot sa creeze metode noi intr-o mica masura,adaptate omului "nou",modern care sa difere intr-o oarecare masura de metodele ce se adresau omului din antichitate,de exemplu.Insa omul ca fiinta nu s-a schimbat radical,ontologic...asa ca (aproape) aceluiasi om ii sunt predate modalitati pentru a accede la intelegerea acelorasi adevaruri...si acele modalitati sunt din motivul asta similare.

Initieri care sa nu aiba caracter spiritual sau religios poate ca ar putea sa dea un savant cu o intelegere deosebit de buna a unor adevaruri,insa care sa nu se aplice unor adevaruri cu caracter "spiritual".Insa un asemenea savant nu ar avea nevoie sa dea initieri.

 

Ca sa fiu si mai limpede trebuie sa explic ce anume e o initiere.

Initierea este o METODA predata de maestru discipolului pentru a EXPERIMENTA anumite realitati,pentru a ajunge el insusi la cunoasterea prin experienta.

E ceva subiectiv,pentru ca se adreseaza unui anume tip de om -discipolul,e personalizata iar experienta insasi si realizarea la care discipolul ajunge,e adesea tot una subiectiva -care nu poate fi transmisa in cuvinte,pentru ca nu este doar o intelegere DESPRE realitate,ci o experimentare a unei realitati.

Sa dau un exemplu: sa zicem ca cineva ar vrea sa-l faca sa inteleaga pe un orb din nastere culoarea verde.

Orice i-ar spune insa,va fi doar o descriere a propriei sale intelegeri,care oricat de buna ar fi,de stiintifica,de corecta,nu va insemna totusi acelasi lucru ca si experienta celui care vede verdele.

Daca insa ar gasi o metoda pentru a-l ajuta sa aiba acea experienta el insusi,eventual sa-i transmita -telepatic sa zicem- experienta proprie,aceea ar fi o initiere.

Daca l-ar putea invata sa vada,aceea ar fi o initiere.

Initiatul capata de la maestru o asemenea transmisie a experientei insasi uneori,si nu doar a (uneia dintre) metode prin care sa ajunga la experienta,iar stradaniile sale ulterioare sunt ca,prin practica metodei dezvaluite,sa ajunga sa experimenteze prin propriile puteri acelasi lucru,atunci cand doreste.

 

Initierea e ca o samanta plantata a intelegerii si experientei,care insa trebuie ingrijita,crescuta pana la rezultatul "final". (am pus intre ghilimele,pentru ca am mari dubii ca exista un final al dezvoltarii,ba chiar pot spune dimpotriva,ca prin propria experienta am ajuns sa inteleg ca dezvoltarea este infinita).

Editat de Arcangelo
  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc pentru raspuns!

Nu ma voi angrena in dezbateri despre adevar, e o alta tema (vasta si deloc nerelativa, depinde strict de referentialul ales spre dezbatere).

Sper ca e evident, intrucat nu am postat la categoria "stiinte" si am si specificat, ma refer la "initiatii atipici", nu la invatatorii, profesorii, lectorii din institutiile publice de invatamant si nici la maestrii din diferite breasle mestesugaresti.

Desigur si "mediatizarea" anumitor trairi de catre initiat, face parte din initiere, asta insa ar trebui sa fie doar pentru a-l face pe ucenic sa intelega existenta a ceva ce el inca nu a experimentat, atat, orice abuz atipic pentru ca initiatul in cauza sa isi raspandeasca doctrina, e lipsa de profesionalism, dar ma rog, toata lumea isi face reclama, numai ca initiatii atipici fac reclama prin, sa zicem "transmitere-telepatica" ceea ce ii da novicelui senzatia de adevar infailibil desi e doar facilitare de trairi inalte dar dogmatizate specific - dar nici asta nu e tema.

Miezul problemei il reprezinta 2 directii: activarea capacitatii de a influenta realitatea in mod atipic-initiatic si activarea capacitati de a i ajuta si pe altii sa isi activeze aceste capacitati (adica de a ajunge initat cela randu-i initiaza).

Nu poti afirma de exemplu ca reancarnarea e un adevar cert 100% intrucat doctrina respectiva apare doar in "trairile inalte" ale celor ce participa la initieri si o agreaza, la cei ce au parte si ei de extensii atipic-initiatice de constiinta dar au alte convingeri, apar numai elemente ale doctrinei la care au aderat, asta dovedeste relativitatea adevarurilor spirituale de la o comunitate (grup) religioasa, spirituala la alta, in functie de conceptele agreate si transformate in dogma.

 

Dar, Initiati din vremurile noastre pot foarte bine sa creeze initieri ce nu mai fac trimitere la traditiile spirituale si religioase ci, de exemplu, la microcosmos, la lumea cuantica, de asemenea nu e neaparat necesar ca in initieri sa mentioneze si sa faca trimitere la denumiri "pompoase" si "misterioase" gen Atlantida sau chiar la cele gen Buddha, Iisus, ingeri, Melhisedec, ..., numai ca, din nefericire zic eu, 90% din populatie cu astea rezoneaza si initierile sunt pana la urma o marfa.

 

Nu mi se pare ca initierea e personalizata, din contra, eu caut de 1/2 din viata asa ceva si inca nu am rezonat cu nici un initiat tocmai pentru ca nu ma reprezinta conceptele cu care ei amalgameaza initierile.

Probabil ca tu te referi la trairile extensii atipic-initiatice de constiinta de care au parte discipolii, acelea da, sunt forme de constiinta la "umplerea" carora participa si initiatul maestru si pretendentul la initiere prin afinitatea lor spre cele ce vor constituii continutul formei respective, ca si in relatia psiholog-client (vezi sugestia si hipnoza).

Editat de omul nimeni

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

La intrebarea topicului raspunsul este urmatorul : Acei ´´ initiati´´ nu stiu nici ei ce fac .

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

De ce "initiatii atipici" nu creaza initieri noi, care sa nu mai aiba caracter spiritual sau religios?

 

Îndepărtează din ecuaţie termenul religios, că o să iasă o bălmăjeală.

 

Pentru că orice initiere, dacă e cu adevărat "iniţiere", are un caracter spiritual si niciun iniţiat, fie el tipic sau atipic, nu va pune pe tapet o iniţiere fără caracter spiritual. Deci un iniţiat atipic, în măsura în care va crea o eventuală iniţiere nouă, va crea o învăţătura care va avea un caracter spiritual, adică nu se pot crea iniţieri (în adevăratul sens al cuvântului), care sa nu aibă caracter spiritual.

Însă chestia hazoasă e că mulţi mai cred că am rămas la stadiul de iniţiere, de acu' 2500 de ani, de pe vremea misterelor de la Eleusisbiggrin.png.

Oricum, subiectul ăsta cu iniţierea nu prea e potrivit, colea, la paranormal. Însă dacă la filosofie avem subiecte de genul "cele mai bune cinci filme pe care le-am văzut", atunci cu siguranţă că orice merge oriunde...

Editat de Vriies
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu inteleg, de ce il consideri nepotrivit, vorbesc despre initieri atipice (neconventionale, in afara normalitatii clasice)?

Eu am participat de exemplu la initierea in Munay Ki dar nu am practicat intrucat nu rezonam cu lucrarea si nici cu ideologia.

Trairile de care insa au acces atunci participantii, nu sunt deloc unele intalnite in viata obisnuita si sunt convins ca nu ar fi avut loc daca nu era prezent initiatul atipic.

Acesti initiati (in general vorbind), sufera de urtilizarea unor termeni ce au ei impresia ca are priza la public (si are, vinde), gen: ingeri, ghizi, Atlantida, Buddha, Iisus, reincarnare, Dumnezeu, decorporalizare, ...

Nu ritualurile si termeni produc "magia" de orice fel ci, initiatul atipic in functie de starea lui, dar nu se poate spune asta intrucat si el sufera de "adormire" sau, interesul nu permite, fie el financiar-material, fie de autoaparare la linsaj.


La intrebarea topicului raspunsul este urmatorul : Acei ´´ initiati´´ nu stiu nici ei ce fac .

Ai participat din suflet la o initiere?!

Si pana la urma, cred ca poti constata ca ei "stiu ce fac" si daca participi doar avand bunavointa, numai ca te costa.

Initierile se vand fie pe bani, fie pe adoptarea ideologiei si dezideratelor initiailor si adulatie fata de zeitatile lor, fie pe rudenie-prietenie.

Editat de omul nimeni

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Initierea se face in aceste timpuri prin munca.

De fapt in toate timpurile se facea.

Munca e o ardere a karmei negative.

De aceea oamenii cind isi epuizeaza acea karma, ori se multumesc cu putin, ori se pensioneaza.

Experienta de viata te face sa nu mai ai nevoie de....initiati.

Si in general religia a luat conceptul de spiritual ca fiind absolut domeniul ei.

Spiritul e liber prin definitie.

Viata te initiaza mai bine decit orice initiere de la altii.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Dar conceptul karmic, nu este si el tot limitarea libertatii spiritului?

Viata poate ca ne initiaza daca ajungem sa stii cum, altfel viata ne ajuta dor sa stim cum sa nu fim initiati atipici, ca dovada, covarsitoarea majoritate a oamenilor nu sunt initiati atipici.

Initierea prin intermediul unui initatiat atipic, maestru sau chiar terapeut (psiholog), este mult mai rapida (cu costurile aferente insa; financiar-materiale, de devotiune si chiar mai rau).

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Dar conceptul karmic, nu este si el tot limitarea libertatii spiritului?

Viata poate ca ne initiaza daca ajungem sa stii cum, altfel viata ne ajuta dor sa stim cum sa nu fim initiati atipici, ca dovada, covarsitoarea majoritate a oamenilor nu sunt initiati atipici.

Initierea prin intermediul unui initatiat atipic, maestru sau chiar terapeut (psiholog), este mult mai rapida (cu costurile aferente insa; financiar-materiale, de devotiune si chiar mai rau).

Cine a spus ca nu e o limitare.

Si de ce oamenii gindeau limitat pina s-a spart conducta spiritualitatii?

Creativitate, idei marete, modificarea stilului de viata, etc.

Fiindca oamenii erau limitati de propria karma dar si colectiva. Cea colectiva se mai rezova si prin razboaie.

Eu nu prea cred in karma, dar asta e altceva.

 

Accesul la educatie poate duce la eliberarea spiritului. dar nu e si obligatoriu, ca unii se infunda si mai tare, in dogme stiintifice.

Poate cineva care e in tema (stie despre ce vorbesc), imi raspunde la aceasta intrebare, eventual si la urmatoarele.

Daca vei sta de vorba cu oameni obisnuiti despre teme din astea, vei observa ca sint deasupra....vechilor initiati.

Ce spuneam ca viata bate....cunoasterea din teorie.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×