Jump to content
Forum Roportal

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Yesterday
 2. Nu stiu daca te-ai uitat la vreo poza din cele trimise de mine la POTOP, unde se vede in California dezastrul produs de ploi. Alunecari de teren si strazi direkt in Ocean au cazut si multe case de pe coasta Pacificului de-a lungul continentului american pe care nu vor sa ne arete, dar se aude ca vin oameni aici si povestesc prin magazine, la rude, vecini unde sint cazati. Muntele porneste la vale!!! Casa unui cantaret de muzica country din California, Malibu parca, o localitate exclusivista, este foarte reclamat ca pamantul de sub casa a porinit la alunecare, nu se vede mult din poza respectiva dar specialistii au "CONDAMNAT" casa. Acest termen se foloseste in America pentru locuinte periculoase de locuit, practic sint interzise de a locui in ele, lunde a fost incendiu, chiar si partial ars numai, sau inundatie din cauza tevilor si conductelor interioare dar si de afara de la ploi sau revarsari de rauri, lovit de fulger, bombe, meteori, si altele. Daca n-ai asigurare contra toate aceste dezastre, esti ca si gol pe ger!!! Spre nenorocirea noastra, s-au scumpit si aceste asigurari din cauzele multori dezastre din ultimul an in toata America, iar unele firma au dat faliment. A fost si la noi un agent sa verifice totul ca de la 1 Februarie se reinnoieste in fiecare an pentru noi aceasta asigurare, adica de la data cand dupa cumparare s-au terminat cu Actele de Proprietate si prima data s-a cumparat Asigurare de Incendiu si altele, ca fara asigurare, n-ai drept sa intri in casa ta!!! E lege. Nu primesti cheile. Pentru noi ar mai costa extra 600 de dolari sa cumparam si contra inundatiei unui rau, ca in Arizona nu prea este apa sub poduri desi se anunta ca urmeaza Raul xyz, decat canale de apa, iar SECETA este milenara, ca pe suprafata Lunii. Doar in partea de Sud este valabil si conditia asta ca la Nord e alta viata. Ceea ce tu nu intelegi, cred ca s-a intamplat mult mai demult decat am imagina, am citit ca asa este si in India, un oras intreg s-a scufundat nu departe de tarmurile actuale. Se spune cu gura mare ca si partile costale Americane au zilele numarate!!! Apele le vor inghiti precum crocodilul un pestisor. Din pacate Florida e pe duca dar si California. Eu am calatorit in Sud-ul Californiei destul in 8 ani, si am vazut prapastii de speriat iar oameni locuiesc tocmai in adancul pamantului Unul din rude si-a cumparat casa acolo cu 25 de ani in urma, in Calabasas, odata am fost acolo si ma imaginam in mormant in fiecare minut.
 3. The Unknown

  Grand Slam la moment!

  Trebuie sa si depaseasca pe Nadal cu cateva Cupe si coronite de Grand Slam!!! Exact ultimele clipe n-am vazut ... inca nici n-am inchis ochii cand OMU-mi stiga ca meciul e terminat. Au mai repetat dimineata pentru cei care n-au vazut in direct.
 4. The Unknown

  Sunt românii nebuni? (adică buni de nimic?)

  Eu n-am avut parte de asa ceva in viata mea, insa stiu de la mama, ca si in Sighet la blocuri nu se dadea caldura deloc in ultima vreme inainte de evenimentul din 1989. Inghetau geamurile si era un munte de gheata in apartamente, ca s-a furat materialele de constructii si blocurile erau doar o placa de ciment neizolat. Cei care aveau apartament cumparat, isi faceau sobe de teracota si aveau loc unde sa tina lemne, in garaj, in anumite locuri. La electricitate aveau o cota, daca se depasea, se taia curentul. Altii tremurau de frig, daca nu aveau pe cineva sa le primeasca pana-n primavara. In Sighet nu este prea cald nici vara, ca orasul este intre raurile Iza si Tisa pe o insula "exotica" si langa munti inalti.
 5. The Unknown

  Acu la moment

  20*C avem in Phoenix pe moment, afara in aer liber nu in casa, si pana va apune soarele, peste 3 ore. Pisicii mei fac tratamente cu raze solare, se invartesc pe iarba si dorm. In casa tot am nevoie de caldura mai ales cand luam un dus, ca la iesire dintre aburi, e frig.
 6. Și eu le-am luat în seamă de curând. Îți dai seama? Omul ăla, cu mijloacele rudimentare de acum mai bine de 50 de ani, când arheologia subacvatică era în faza de pionierat, a făcut niște descoperiri extraordinare, însă care rămân în ceață și despre care nu se comentează. Ai noștri, care n-au fost în stare să meargă măcar cu un umil pas mai departe, tac precum căcatul în iarbă!
 7. Nu stiu cand, sau daca. Nici nu pot face vreo estimare pentru de cand dateaza vestigiile, abia azi am auzit de ele.
 8. Înțeleg ideea, dar nu am auzit până acum o teorie cum că o porțiune a Dobrogei de coastă să se fi scufundat brusc cu vreo 15 metri sub nivelul mării. Nu neg ideea, însă când să se fi întâmplat acest lucru?
 9. He, he! Hai, vino mai aproape! Io te-am întrebat pe tine, să faci o estimare și tu-mi spui doar că se poate data! Ce ușor găsești tu explicația! Mda, o cale ar fi încercarea datării resturilor ceramice. Dar resturile ceramice nu sunt singurele indicii și acestea fie pot fi autohtone, fie pot proveni și din „bărcuțele” care s-au scufundat acolo, e de cercetat. Oricum, ideea era că digurile și pavelele ălea erau acolo când grecii au venit cu bărcuțele lor.
 10. Nu toata Dobrogrea. Vorbesc de portiunea de coasta, asa cum nici toata Alexandria nu s-a scufundat. In general zonele cu teren sedimentar nu sunt prea stabile. Mai ales daca vorbim de sedimente noi, cum ar fi fost cazul la Marea Neagra, cand a navalit Mediterana peste ea cu tot ce inseamna acest fenomen.
 11. Daca sunt si resturi ceramice, se poate data dupa ele.
 12. Ok, am înțeles acum cum vezi tu problema. Explicația ta este că au fost niște cutremure masive la un moment dat care au făcut ca ceea ce numim noi azi Dobrogea să se scufunde brusc cu vreo 15 metri. Când crezi că s-a întâmplat acest fenomen? Și oricum, întrebarea rămâne. Având în vedere că aceste diguri, pavaje etc., făcute de om și care actualmente se află cu circa 12-15 metri sub nivelul mării, când anume au fost ele construite și de cine?
 13. Exact asta vreau sa spun, ca s-ar fi putut scufunda. Cauzele sunt cutremurele. S-a intamplat de nenumarate ori, vezi portul Heracleion, vezi Alexandria si Antirhodos, vezi orasul Baia (vulcanism plus cutremur), vezi Port Royal, toate disparute in timp relativ rapid si ale caror ruine acum sunt la 10-15 metri sub apa. Adica, ce vreau eu sa spun e ca daca niste ruine se afla la adancimea asta, nu inseamna ca si dateaza din vremuri foarte vechi cand nivelul marii era foarte scazut cum ar fi era glaciara.
 14. Nu știu dacă am înțeles prea bine ceea ce susții. Vrei să spui că toată platforma continentală, a cărei parte este implicit Dobrogea, s-ar fi scufundat brusc cu vreo 15-20 de metri? Când să se fi întâmplat acest fenomen și care ar fi fost cauzele?
 15. Nu am zis nici ca s-a scufundat DOAR portiunea asta cu digurile, am zis de intreaga platforma continentala care se intinde pe tot tarmul marii, si nici ca s-a scufundat asa de una singura fara o cauza. Nici n-am zis ca s-a scufundat sau nu. Am zis doar ca platforma continentala, in urma unor cutremure (deci nu fara o cauza) se poate ridica, scufunda, sau deforma. Ca nu e ceva fix. Cand a fost in Japonia cutremurul, fundul marii s-a deplasat cu vreo 20 de metri spre est, si la fel si o insula intreaga, cu vreo 3 metri. Deci se intampla, nu e ceva total neplauzibil..
 16. Nici eu n-am găsit aceste informații complete cu privire la distanța, în larg, la care sunt aceste descoperiri. Se pare că aici e pusă batista pe țambal. Informațiile pe care Constantin Scarlat le-a dat cu privire la descoperirile sale se pot regăsi în publicații precum: Geografia submarină (1970), Portul antic submers Callatis (1973), Căi navigabile antice în Dobrogea (1976), Epavele quirasatelor de pe Dunăre (1977), „Ţărmul nevăzut al Mării Negre”, Editura Militară 1982, „Acvanauţii. Enciclopedia copiilor, Editura Ion Creangă, 1983, ”Itinerarii subacvatice la Istru şi Pontul Euxin”, Editura Sport turism, 1988, „Călătorie în adâncuri”, Editura Militară, 1989. A publicat și el pe unde se putea în acea vreme. În fine, ideea este că mai puțin contează distanța în larg la care se află aceste vestigii. Asta se poate deduce dintr-o secțiune făcută pe litoralul Mangaliei de azi. Contează că se specifică clar că sunt cam la 12 m adâncime, deci cam la aproximativ 15 m adâncime, dacă am ține cont de infrastructură și de tot - aș deduce eu. Și e clar că această platformă nu avea cum să se scufunde aiurea, brusc. Și cum? Să se scufunde brusc doar porțiunea digurilor și a pavajelor? Și asta conform cărui fenomen natural? Hai, mey, că asta aduce mai degrabă cu o teorie a conspirației proiectată în urmă cu ceva multe mii de ani. Mai plauzibilă mi se pare ipoteza că aceste structuri existau de ceva ani, nu știu, poate mii, și că temerarii navigatori greci de acum 2 700 de ani, cu corăbioarele lor micuțe, le-au găsit acolo, ba chiar și-au și distrus ceva ambarcațiuni în urma impactului cu vârfurile digurilor din zonă care deja se aflau sub nivelul apei. Mă rog, asta este explicația mea din momentul vorbirii. Dacă cineva are o alta mai bună, plizz, s-o discutăm.
 17. Trebuie tinut cont de multi factori nu doar de adancimea la care se gasesc si de nivelul marii atunci si acum (nu e mentionat la ce distanta in larg sunt aceste descoperiri). Unul ar fi ca platforma continentala se poate scufunda in urma unor cutremure, a unor alunecari de teren subacvatice. Se poate si ridica, poate suferi deformari. Apoi trebuie tinut cont si de nivelul de sedimente depus de curenti, care se acumuleaza si pot forma lagune. Cea mai tare chestie e ca data propusa de tine cand nivelul apei era mai scazut, 7000-10000 de ani, coincide cu perioada cand marea Neagra inca mai era un lac cu apa dulce si avea o suprafata mult mai mica.
 18. Sisteme de propulsie interstelara care chiar functioneaza: https://www.nasa.gov/directorates/spacetech/niac/2019_Phase_I_Phase_II/Self_Guided_Beamed_Propulsion/ https://www.nasa.gov/directorates/spacetech/niac/2023/Pellet_Beam_Propulsion/
 19. Ce m-a intrigat mai demult, era următoarea chestie: Având în vedere că așezările umane, cu ceva mai multe milenii în urmă, se consolidau în preajma apelor - care ape le ofereau și sursa de hrană, de ce în preajma litoralului românesc, adică la 100 de metri, 1 km, 5 km de țărm, mă rog, nu s-au descoperit vestigii ale unor vechi așezări umane? Răspunsul l-am dedus și l-am aflat mai târziu și era simplu. Anume, nu din cauză că aceste vestigii n-ar exista, ci din cauză că arheologia marină la noi e sub orice critică. Ca să explic... Prin anii 1970, datorită cercetării unor entuziaști și pionieri în domeniuul scufundărilor și arheologiei acvatice , precum Constantin Scarlat, s-au descoperit undeva în largul Calatisului (Mangalia de astăzi), cam pe la 12 m sub nivelul mării, diguri din piatră, coloane și capitele, pavaje din dale de piatră, amfore și ceramică, epave ale unor corăbii etc. De atunci situația a înghețat, a rămas așa, mărturii în acest sens găsindu-se vag prin muzeele din Mangalia și Constanța. https://www.mangalianews.ro/2020/06/27/scafandrul-constantin-scarlat-eroul-care-a-asezat-harta-callatisului-in-cartile-de-istorie-episodul-19-din-serialul-municipiul-mangalia-la-25-de-ani-de-aurelia-lapusan/ Și aici vine imediat întrebarea legitimă: Având în vedere că aceste diguri, pavaje etc., făcute de om și care actualmente se află cu circa 12-15 metri sub nivelul mării, când anume au fost ele construite și de cine? În epoca vechilor greci, când aceștia au colonizat Tomisul și Callatisul, adică undeva prin sec VII BC sau mult mai devreme? Părerea mea e că nu au fost construite de grecii care au venit aici cu ambarcațiunile lor micuțe și în număr mititel, ci mult mai devreme. Și o să încerc să explic de ce... Iată două hărți care pun în evidență evoluția nivelului oceanului planetar: Acestea ne arată că, într-adevăr, nivelul oceanului planetar, inclusiv nivelul Mării Negre, a suferit diverse modificări de-a lungul timpului și a crescut dramatic în ultimii 20 000 de ani. Bun. Dar acum 2 500- 2 700 de ani cum era? Poi, foarte clar se poate vedea, mai ales din cea de-a doua diagramă, că nivelul oceanului planetar și al Mării Negre era doar cu 2-4 metri mai scăzut față de azi, însă în nici un caz cu 12-15 metri! Ceea ce însemnă, ca o concluzie logică din această diagramă acceptată azi ca fiind aproximativ corectă, că un nivel al Mării Negre cu vreo 12-15 m mai scăzut, ar fi fost posibil undeva cam 7-10 000 de ani î.e.n. Deci construcțiile acelor diguri și pavaje, dacă într-adevăr sunt construite de om și nu sunt formațiuni naturale, sunt mult mai vechi de 2 700 de ani!
 20. King1

  Sunt românii nebuni? (adică buni de nimic?)

  E drept ca au dat caldura la calorifere mai tarziu, in noiembrie mai mult calai decat calde, dar nici afara nu a fost prea frig. De la inceputul lui decembrie insa au duduit de caldura. Iar apa calda am avut mereu. Vara, iarna, tot timpul. Rodica, asa e. Eu daca as avea garsoniera sau apartament aici, nu as sta dupa primarie. Dar cum sunt pe chirie, nu are sens sa ma gandesc la alte modalitati de incalzire. Bine, mai folosesc vreun convector, aeroterma etc daca vreau sa stau pe maneca scurta.
 21. Enki

  Sunt românii nebuni? (adică buni de nimic?)

  Eu am avut si caldura si apa calda, fara vreo problema, toata iarna. Chiar duduie caloriferele. Mi se pare o exprimare tendentioasa asta cu sute de mii de bucuresteni sufera de frig, menita sa sune ca si cum de cand a inceput iarna tot Bucurestiul sta in frig, pentru ca nu s-a dat caldura, nu e nici pe departe asa. O avarie care se mai intampla pe rețea este cu totul altceva, si se rezolva in maxim 1-2 zile. Ca sunt pensionari care prefera sa-si dea toti banii la catedrala si sa tina caloriferele inchise iarna e alta treaba.
 22. - Ce culoare au stelele pitice rosii si cat de stralucitoare sunt acestea?! In fapt stelele pitice rosii nu sunt rosii deloc decat in spectrul invizibil. Mai precis sunt de fapt mai degraba infrarosii decat rosii, adica spectrul lor este preponderent caloric, iar aparatelor astronomice le apar rosii. Ochiului uman in schimb nu le par deloc rosii. De fapt totul tine de perspectiva, de exemplu o asemenea stea aflata in locul soarelui s-ar vedea ca o simpla stea pe cer, insa daca ne-am gasi pe planetele Trappist-1 si am privi spre soarele Trappist-1, am vedea un soare mare, mult mai mare decat imaginea aparenta a soarelui vazut de pe Pamant, insa cu o stralucire mai slaba, insa culoarea stelei ar fi alb-galbuie similara soarelui, poate spre portocaliu ori roz pal, cu un disc bine-conturat si cu pete solare de culoare inchisa de la portocaliu inchis la rosu ori visiniu inchis. Asadar planetele din jurul acestor stele pitice sunt iluminate cam in aceleasi nuante precum planetele din sistemul nostru solar, insa intensitatea luminii ar fi mai slaba desi ar primi caldura suficienta de la propria stea. Probabil ziua pe aceste planete ar semana cu o zi cu cer noros de pe Pamant. https://astronomy.stackexchange.com/questions/38404/what-color-is-a-red-dwarf-star I read recently that a red dwarf star might actually look white. I realize there's a wide range in red dwarf surface temperature, 2,500 to 3,500 degrees K, compared to 5,778 for our Sun. Metal at 2,500 degrees K is nearly white hot with just traces of yellow. Is that true for 93% hydrogen 7% helium as well? Would the color of red dwarf stars be closer to yellow/white rather than red based on our vision, if we were to be close enough to get a good look? As you can see, at around 5800 K, the temperature of our sun, it's pretty close to being white. At 2500 K, it looks to me like it would be an orange-yellow colour, with 3500 K giving a bright yellow, almost white colour.
 23. Enki

  Grand Slam la moment!

  Era de așteptat rezultatul, desi nu mi s-a parut ceva wow jocul lui Djokovic azi. N-a jucat exceptional nici Tsitsipas, dar mai important mi se pare ca nu s-a pierdut cu firea cand era condus si cele trei seturi au fost destul de stranse.
 24. Rodica`

  Sunt românii nebuni? (adică buni de nimic?)

  Pentru mine acest aspect este mereu un mister. Sa stai sa suferi de frig în casa așteptând sa îți facă foc primăria... Nu înțeleg.
 25. Rodica`

  Grand Slam la moment!

  L-a bătut, asta e clar. Dar nici un set sa nu câștige măcar tânăra speranță? Dezamăgitor. Vremea sârbului cel bolund nu e nici pe departe trecuta. E numărul unu iar. Numai felicitări merita si tot respectul. Mare sportiv. Cred ca este și o revanșă bună pentru anul trecut în care a fost umilit.
 1. Load more activity
×