Întrebări și răspunsuri despre piesele auto, care te vor ajuta sa ai o mașina mai rezistenta

Detalii

CategoriiAuto/moto
Taguripiese auto
Ultima actualizareVineri 23 septembrie 2016
Vizualizari1123

Voteaza & Distribuie

Descriere

Automobilele, indiferent ca sunt produse de BMW, Mercedes sau Dacia, ajung la un moment dat sa se uzeze. Evident, gradul de uzura este mai mare la unele masini decat la altele, insa un lucru este cert: pe durata vietii de sofer vei fi nevoit sa cumperi piese auto. Unele sunt consumabile si sunt destul de ieftine, cum sunt placutele de frana, in timp ce altele sunt extrem de costisitoare si se strica greu si doar daca nu ingrijesti asa cum trebuie automobilul. Pentru a putea sa te bucuri mult mai mult timp de masina pe care o ai in dotare si pentru a cheltui cat mai putini bani, am incercat sa raspundem la o serie de intrebari legate de piesele auto.

De unde cumperi piese auto?

Nu stii niciodata cand ai nevoie sa cumperi o piesa noua, asadar, este bine sa ai la indemana un magazin din care poti comanda cu usurinta. Cel mai bine este sa alegi un magazin de piese auto online, deoarece in felul acesta obtii mai multe avantaje:

  • - Poti comanda din confortul propriei case;
  • - Ai o diversitate mult mai mare de produse din care poti alege;
  • - Dispui de o multime de informatii utile, de la toti cei care au cumparat deja piesa pe care o vizezi;
  • - Poti sa obtii preturi mult mai bune, deoarece ai posibilitatea de a compara produsele;
  • - Economisesti foarte mult timp.
  • - Ai la dispozitie parerea altor soferi si poti, in felul acesta sa cumperi produse de o calitate mult mai buna.

Evident, un magazin de piese auto fizic poate sa isi faca si el treaba foarte bine, insa daca alegi cu atentie magazinul online, ai mult mai multe de casticat.

Cate tipuri de piese auto exista?


Exista mii de producatori de piese auto in intreaga lume, asadar, daca ne raportam la brand, putem spune ca exista mii de tipuri de piese auto. Elementul care conteaza cu adevarat insa, este raportul pe care il are brandul cu producatorul masinii. Din acest punct de vedere, exista 3 tipuri de piese auto: Piese OE, piese OEM si piese aftermarket. Piesele OE (Original Equipment) sunt piesele originale, care poarta numele producatorului masinii. Majoritatea soferilor considera ca acestea sunt produse de chiar producatorul masinii, insa realitatea nu este intocmai asa. De cele mai multe ori, piesele OE sunt produse de terte parti si sunt pur si simplu rebranduite, pentru linia de productie a automobilului. Daca vrei piese OE le poti achizitiona doar din reprezentante si de regula sunt destul de costisitoare.

Piese OEM (Original Equipment Manufecturer) sunt piesele produse de acelasi producator care a produs si piesele OE, insa de data aceasta sub propria denumire. Evident, calitatea este aceeasi sau cel putin asa ar trebui sa fie. Diferenta este faptul ca aceste piese pot fi achizitionate din aproape orice magazin si sunt, de multe ori, mai ieftine. Piesele auto aftermarket sunt cea de-a treia categorie de piese auto. Acestea sunt realizate de catre un alt producator decat cel original si nu au intotdeauna aceeasi calitate. Cu toate astea, daca alegi cu atentie, poti descoperi piese aftermarket cu adevarat bune si cu preturi excelente.

Merita sa ahizitionezi piese second hand?


Pe piata vei gasi si o alta categorie de piese: cele second hand. Provenite de la masini care au suferit accidente sau de la masini iesite din circulatie, piesele second hand sunt o adevarata loterie. Poti sa gasesti variante excelente sau poti pur si simplu sa dai banii degeaba.
Achizitionand piese second hand te supui unui risc major, mai ales daca este vorba despre piese vitale. Din acest motiv, daca alegi sa cumperi astfel de piese este bine sa o faci doar cu piesele care nu pot genera niciun fel de pericol. In rest, atunci cand vorbim despre placute de frana sau de ambreiaj, cel mai bine este sa te orientezi spre piese auto noi.

Care sunt piesele care se uzeaza cel mai repede si cum se pot proteja?

De regula, piesele care se uzeaza foarte repede sunt cele supuse frecvent la munca. Acestea sunt placutele de frana, placutele de ambreiaj sau bateria auto. In principiu, trebuie sa protejezi cat mai bine placutele de frana si bateria. Placutele de frana nu reprezinta ele in sine o problema, in conditiile in care sunt consumabile si pretul lor nu este mare. O uzura accentuata insa, poate sa duca la o uzura a intreului sistem de franare, ceea ce inseamna cheltuieli mari.

Pentru a proteja placutele de frana incearca sa apelezi cat mai des la frana de motor, sa lasi tot timpul frana de mana inainte de a porni la drum si sa eviti folosirea franei de mana pe timpul iernii. De asemenea, ori de cate ori observi anomalii in ceea ce priveste directia, este bine sa ajungi la un service auto. Daca placutele de frana sunt ieftine, bateria este destul de costisitoare. Din acest motiv, este indicat sa verifici frecvent nivelul electrolitului, sa opresti toti consumatorii inainte de a porni masina si sa nu uiti niciodata consumatori porniti atunci cand nu esti in masina.

Care sunt elementele pe care trebuie sa le ai tot timpul la indemana atunci cand conduci?


Raporandu-ne strict la piese auto, atunci cand conduci este bine sa ai la indemana numarul unui service in care ai incredere si care poate sa vina ori de cate ori ai nevoie, oriunde ai nevoie. De asemenea, este bine sa ai la indemana un magazin online de piese auto si un site cu informatii utile despre modul in care trebuie sa reactionezi atunci cand ti se strica o piesa.