Traditii de Sfanta Maria

Traditii de Sfanta Maria

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5064

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pe 15 august se sarbatoreste Sfanta Maria Mare – denumire populara - sau "Adormirea Maicii Domnului". Aceasta este una dintre cele mai importante sarbatori ale confesiunii ortodoxe.
Adormirea Maicii Domnului


Adormirea Maicii DomnuluiPostul Sfintei Marii

Inainte de aceasta sarbatoare se tine un post de doua saptamani, in perioada 1-15 august. Postul acesta isi are inceputurile din secolul V, atunci cand cultul Maicii Domnului a fost dezvoltat si a inceput sa se celebreze Adormirea ei. Initial, in unele parti se postea doar o zi, la Constatinopol se postea patru zile, iar la Ierusalim opt zile.


Totodata, rasaritenii posteau in august, iar apusenii in septembrie. Alegerea datei si a perioadei postului a avut loc doar in secolul al XII-lea, cand la Sinodul local din Constantinopol (1166), patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi a hotarat ca postul sa inceapa in data de 1 august si sa dureze pana la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august.


Traditii de Sfanta Maria Mare

Sfanta Maria Mare este sarbatoarea ce aminteste de acel momentul mortii Fecioarei Maria, "adormirea" ei, moment in care trupul si sufletul i-au fost ridicate la ceruri de Iisus Hristos. Sarbatoarea comemoreaza atat moartea, cat si invierea si slavirea Maicii Domnuluil.  • La noi in tara exista diverse traditii specifice acestei sarbatori. De Sfanta Maria Mare, la icoana Fecioarei Maria se pun flori proaspat culese.

  • Totodata, se spune ca in aceasta zi, in casele unde sunt fete de maritat, se spala icoana Maicii Domnului cu flori de busuioc, fapt ce le va ajuta pe acestea sa aiba noroc in dragoste.

  • Navalnicul, un fel de feriga, o planta cu proprietati medicinale si care creste in locuri umede, ascunse, de regula prin paduri, se culege in aceasta zi de catre femeile mai in varsta. Planta respectiva le este apoi daruita fetelor tinere pentru a-si gasi un sot bun si gospodar.

  • In acelasi timp, in unele zone, de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, femeile duc fructe la biserica pentru a fi sfintite, apoi le dau de pomana pentru sufletele celor morti.

  • Daca in aceasta zi de 15 august vor inflori trandafirii, se spune ca va urma o toamna lunga.

  • De Sfanta Maria Mare se angajeaza, in special la tara, persoane care se pazeasca viile.

  • Totodata, de Adormirea Maicii Domnului este sarbatorita si Ziua Marinei, Fecioara Maria fiind patroana marinarilor. In aceasta zi, mai ales in orasele de la Dunare sau Marea Neagra, se organizeaza diverse serbari.

  • Graul se seamana in perioada dintre cele doua sarbatorii ale Sfintei Marii, intre 15 august si 8 septembrie, aceasta fiind cea mai potrivita perioada. Se spune ca sarbatoarea Adormirii incheie un ciclu care va fi redeschis de cea a Nasterii Fecioarei – Sfanta Maria Mica.

Manastirea Nicula


Manastirea NiculaSunt foarte multe biserici si manastiri care poarta acest hram si unde an de an se organizeaza pelerinaje in aceasta zi. Cel mai cunoscut pelerinaj cu acest prilej se face la Manastirea Nicula, unde se gaseste o Icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria. An de an aici se aduna mii de credinciosi pentru a se ruga si a se inchina icoanei.