Ar putea oamenii dobandi nemurirea?

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4099

Voteaza & Distribuie

Descriere



nemurirea


nemurirea



Nemurirea este unul dintre dezideratele de bataie foarte lunga ale omenirii, iar dupa invataturile crestine, oamenii au fost, candva, nemuritori, insa au pierdut aceasta calitate odata cu pacatul originar, comis de Adam si Eva. Cu toate progresele stiintifice posibile si viitoare, este greu de crezut ca oamenii vor putea ajunge sa traiasca pe vecie.



Chiar daca media de viata a crescut foarte mult in ultimele decenii, datorita conditiilor mai bune de trai si serviciilor medicale de calitate (situatie care se regaseste cel putin in tarile avansate), nu va continua sa se dubleze sau sa se tripleze. Oamenii nu vor ajunge sa traiasca sute de ani – cu toate ca Matusalem ar fi trait circa 900 de ani, iar alte personaje biblice au fost la fel de longevive – pentru ca exista o perisabilitate intrinseca, „codata" in fiinta umana, care nu i-ar permite sa reziste in starea lui fizica actuala mai mult de 125-150 de ani.


Una dintre teoriile cele mai discutate la ora actuala este asa numita Limita Hayflick, care sugereaza ca celulele din corpul uman nu se pot diviza si multiplica decat de un numar prestabilit de ori, iar aceasta limita impune o restrictie cu privire la cat de mult poate un om sa supravietuiasca. Odata ce aceste celule inceteaza sa se mai reproduca, organele si tesuturile incep sa se deterioreze si isi inceteaza activitatea, ducand, in cele din urma, la moartea intregului organism.


Pe de alta parte, nemurirea biologica nu este cu totul imposibila. Spre exemplu, exista o specie de meduze, cunoscuta sub numele de Turritopsis nutricula, care pare sa aiba capacitatea de a trai vesnic, prin inversarea procesului de imbatranire imediat dupa atingerea varstei maturitatii sexuale. Acest gen de descoperiri ar putea mangaia sufletul acelor visatori convinsi ca nemurirea omenirii este la doi pasi.


Cercetatorii de pretutindeni se straduiesc sa puna la punct preparate medicamentoase si tratamente capabile sa mai adauge cativa ani mediei de viata, insa eforturile lor sunt, iremediabil, subminate de limitele biologice ale vietii umane. In afara de asta, este extrem de dificil de construit experiente clinice si teste intinse pe o durata de mai mult de 100 de ani.


Exista insa posibilitatea ca fiinta umana, la nivelul constiintei sale, eului sau interior, sa atinga nemurirea, insa nu in aceasta forma fizica. In unele religii, oamenii au fost creati muritori, dar au atins nemurirea ulterior, dupa multe si grele incercari. Eroul mesopotamian, Ghilgames, fiul unui rege muritor si al unei zeite, era preocupat de propria sa vremelnicie pe acest pamant dupa ce prietenul sau Enkidu a murit.


Un om, Utnapishtim, caruia zeii i-au daruit nemurirea, i-a promis lui Ghilgames nemurirea, cu conditia sa nu doarma o saptamana intreaga. Ghilgames a adormit, dar Utnapishtim i-a dat o planta cu care l-a reintinerit, insa aceasta a fost mancata de un sarpe, iar erou nostru, Ghilgames a spus „adio" sanselor de nemurire. Visele de nemurire ale omeniri sunt vechi, iar leacurile sugerate sunt controversate.


Pe la 1500, Juan Ponce de Leon pornea in cautarea legendarei „Fantani a Tineretii". Astazi, persoane foarte optimiste semneaza (si platesc din greu) contracte pentru criogenizarea lor in azot lichid, sperand sa gaseasca sanatate si viata lunga intr-un viitor indepartat. Altii propun o eliminare la extrem a dietei calorice, sau consumul masiv de Resveratrol, pentru combaterea procesului imbatranirii. Eforturile de cautare a nemuririi au dus la infiintarea, in 2002, a Institutului Nemuririi (Immortality Institute), o organizatie internationala, non-profit, dedicata „combaterii nenorocirii mortii involuntare".


Un antidot pentru imbatranire – proces ramas, in mare parte, misterios – ar fi „incarcarea" mintii indivizilor intr-un sistem de computere, pentru ca suportul biologic al omului sa devina „irelevant". Altii sugereaza manipularea telomerilor, regiunea de ADB repetitiv de la capatul fiecarui cromozom liniar. Pe masura ce celula imbatraneste, telomerii se scurteaza si nu mai permit divizarea celulara. O resetare a lor ar duce la reintinerire, insa riscul cel mai mare cand te joci de-a Dumnezeu in acest fel este aparitia unor forme de cancer galopant, extrem de agresiv.


Culmea ironiei este ca celulele canceroase, care se reproduc la infinit, sunt singurele nemuritoare. Insa calarirea acestui „cal" este deosebit de riscanta. Convertirea corpului uman pentru o viata nemuritoare, pentru totdeauna, pare imposibila.