5 lucruri pe care orice proprietar de locuinta trebuie sa le cunoască despre certificatul energetic

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguricertificat energetic
Ultima actualizareVineri 3 februarie 2023
Vizualizari895

Voteaza & Distribuie

Descriere

Orice tranzactie imobiliara reprezinta un proces complex, ce necesita o multime de acte. Printre cele mai simple acte necesare intr-o astfel de tranzactie se numara si certificatul energetic. Obligatoriu din 2013, certificatul energetic este necesar pentru orice cladire in care au loc activitati umane, cu unele mici exceptii. De exemplu, cladirile care au pana la 50 de metri patrati, nu sunt locuite mai mult de 4 luni pe an sau sunt monumente istorice, nu au nevoie de un astfel de document.

Pentru ce este necesar certificatul energetic?

Lipsa unui astfel de document poate sa puna o multime de piedici in relatia cu institutiile statului, dar si in relatia cu institutiile private. Spre exemplu, certificatul energetic este solicitat adeseori la administratia financiara, este necesar intr-o tranzactie imobiliara prin programul "Prima Casa" si trebuie sa fie prezent in dosarul pentru semnarea unui contract de vanzare-cumparare.

Ce trebuie sa stie orice proprietar despre acest certificat energetic?

  1. Este ieftin. Costul obtinerii unui certificat energetic incepe in general de la 130 de lei si creste in functie de marimea spatiului. Din fericire, nu creste la sume mai mari de cateva sute de lei.
  2. Are o valabilitate mare. Valabilitatea acestui document este de 10 ani. Evident, in cazul in care se fac modificari de ale cladirii si eficienta ei energetica se modifica, este utila obtinerea unui alt certificat.
  3. Este diferit de auditul energetic. Foarte multa lume confunda certificatul energetic cu auditul energetic. Diferentele dintre cele doua sunt destul de mari. Daca un certificat energetic nu face altceva decat sa includa cladirea intr-una dintre clasele de eficienta energetica, auditul energetic este mai complex si poate sa ofere o multime de sfaturi pentru eficientizare. Auditul energetic poate sa fie realizat doar de catre auditori energetici atestati de gradul I. In cazul certificatului energetic, cei care pot sa il emita sunt atat auditorii de gradul I (pentru toate categoriile de imobile), cat si cei de gradul II (pentru anumite tipuri de imobile).
  4. Lipsa certificatului energetic poate sa atraga anumite sanctiuni sau pierderi materiale. Chiar daca este un document care se obtine usor si este relativ ieftin, lipsa lui poate sa atraga o serie de probleme. Spre exemplu, un contract de vanzare-cumparare care nu este insotit de un certificat energetic poate sa fie declarat nul in instanta.
  5. Exista 7 clase de eficienta energetica. Documentul emis de auditorul energetic poate sa includa cladirea certificata in 7 clase, notate cu litere de la A la G. Clasa de eficienta energetica A este cea mai buna, insemnand cladiri foarte economice, in timp ce clasa de eficienta energetica G inseamna o cladire care consuma multa energie.

De retinut!


Daca va ganditi sa evitati achizitia unui certificat energetic, nu merita! Lipsa documentului atrage cu sine o multime de riscuri, iar costul este destul de mic, incat sa nu fie justificata sustragerea de la o astfel de cheltuiala. In plus, obtinerea certificatului energetic este foarte usoara si se face in general in maxim 24 de ore. Pentru cursivitate in ceea ce priveste obtinerea documentului este bine sa se caute un auditor energetic atestat cat mai experimentat. Din fericire, exista numerosi auditori, iar concurenta face preturile sa fie extrem de atractive.