3 mituri comune despre implantul dentar

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriImplant dentar, stomatologie
Ultima actualizareMiercuri 2 septembrie 2020
Vizualizari534

Voteaza & Distribuie

Descriere

Este foarte bine cunoscut faptul ca majoritatea oamenilor au o teama mai mult sau mai putin justificata fata de dentist, astfel ca acest lucru adesea ii determina pe pacienti sa se prezinte la tarziu la medicul stomatolog. Acest comportament este adesea unul dintre lucrurile care au ca si finalitate interventii chirurgicale complexe la nivelul danturii sau chiar pierderea anumitor dinti. Din acest motiv ne este recomandat in mod regulat sa respectam cu strictete vizitele la medicul stomatolog.

Cu toate acestea insa, se remarca in comportamentul pacientilor o preocupare evidenta fata de igiena orala. Ce facem insa atunci cand din pricina amanarii vizitei la medic am ajuns in situatia neplacuta de a pierde unul sau mai multi dinti? Cel mai probabil, recomandarea oferita va fi aceea de a opta pentru un implant dentar. Aceasta procedura este deja una populara si reprezinta de departe una dintre cele mai viabile solutii la care pacientii alaturi de medicii stomatologi pot recurge in asemenea situatii.

Scopul implantului dentar este acela de a inlocui dintele lipsa prin introducerea unia "fals"in locul in care a fost initial dintele natural. De-a lungul timpului, in jurul implantului dentar au circulat tot soiul de mituri, ceea ce a transformat aceasta procedura intr-o adevarata temere pentru majoritatea pacientilor. In cele ce urmeaza vom incerca sa oferim cateva explicatii punctuale in ceea ce priveste cateva dintre cele mai comune mituri legate de implantul dentar.

Mit: Implantul dentar este o interventie dureroasa

Probabil unul dintre cele mai comune mituri legate de implantul dentar este acela ca interventia este una dureroasa. In realitate insa, procedura pe care o presupune inserarea unui implant dentar se realizeaza exclusiv sub anestezie, ceea ce inseamna ca durerea nu exista absolut deloc. In ceea ce priveste perioada imediat urmatoare inserarii unui implant dentar, medicul stomatolog va recomanda pacientului antibiotic si antiinflamator, astfel incat lucrurile sa poata fi tinute cat mai bine sub control.

Mit: Implantul dentar nu dureaza in timp

Un alt mit destul de comun in randul pacientilor care sunt pusi in situatia de a apela la un implant dentar este acela ca o astfel de solutie nu este un de durata. Asa cum probabil era si de asteptat, durata de viata a unui implant este destul de dificil de anticipat, insa un lucru este absolut cert si anume faptul ca acest aspect depinde foarte mult de calitatea lucrarii, de calitatea implantului in sine, dar si de modul in care pacientul intretine lucrarea. Cu toate acestea insa, un implant poate dura chiar si pana la 20 de ani, fara a necesita inlocuire.

Mit: Igiena dentara este semnificativ ingreuntata

Implantul dentar nu se deosebeste cu nimic de dintii naturali, mai ales in ceea ce priveste modalitatea de ingrijire. Igiena orala ramane la fel de importanta in cazul implantului dentar, cat si in cel al implantului. Mai mult decat atat, este esential sa nu uitam de faptul ca un control stomatologic la 6 luni reprezinta una dintre cele mai bune modalitati prin care putem avea grija atat de implantul dentar, cat si de intreaga dantura.

Sursa foto: istockphoto.com