Sari la conținut
Forum Roportal
roportal

Romania pierde cursa cu vecinii

Postări Recomandate

Lentoarea justitiei, legislatia muncii care stimuleaza munca la negru, lipsa transparentei pe piata de capital sunt doar cateva din bolile mediului de afaceri autohton. Imbatate de propriile estimari ale cresterii economice, autoritatile au uitat ca investitorii pot pleca mai repede decat au venit. Cresterea economica pare a se accelera pe masura ce se apropie alegerile. Real sau nu, acest ritm nu poate fi sustinut in lipsa investitiilor. Daca marii investitori beneficiaza de tot felul de scutiri, cei de talie mijlocie sau chiar cei mai mici se confrunta cu obstacole prea mari pentru puterile lor. Mediul de afaceri romanesc le ofera o seama de "facilitati" care le pun bete in roate. Comparata cu tarile abia intrate in Uniunea Europeana, Romania nu este prea "sexi" pentru investitori. Ei au la dispozitie oferte mai atragatoare. Spre deosebire de noi, slovacii, balticii, ungurii si chiar bulgarii se intrec in a simplifica reglementarile comerciale si in a reduce costurile aferente birocratiei. Aceasta adevarata "Olimpiada" incepe sa dea roade. Capitalul strain si cel autohton investesc tot mai mult in regiune, lasand Romania la coada.

 

Articolul complet Capital

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Romania dupa 15 ani, aproape, nu are un staff politic cu verticalitate...nonvaloarea care a pus stapanire pe mintile romanilor, este criteriul dupa care luam inca decizii.....vrem o societate capitalista dar capitalul este coinsiderat ca ceva burghez si antisocial...cine are bani este un vicios si nu trebuie ajutat, am citit si pe acest forum mesaje in care se fac remarci la ingradirea puterii economico-financiara a celor care fac investitii...pentru ca ar fi prea bogati..si de ce ar deveni si mai bogati ?...daca un tanar are niste abilitati in ... soft..nu-si va gasi prea repede un angajator care sa-la plateasca bine, dar daca el va canta bine manele se va gasi repede un "sponsor" sa-si editeze un CD de "succes"....tanarul din primul caz va trebui sa stea la cozile ambasadelor si va obtine, greu, o viza de lucru intr-o tara cu economie prospera !...celalat va deveni o vedeta a muzicii intr-o tara inca "bananiera".....plecand de la accest exemplu, putem gasi si raspunsuri la problemele de la nivel macro. Cati oameni politici si nu numai, au facut bani si au pornit o afacere sanatoasa ?...toti se grabesc la comert si servicii unde se scot banii repede...usor, sau prefera sa-i duca in conturi bancare externe....cati romani aflati acum la "butoane" au creat o "marca"..?? putini foarte putini.(cum se cheam inghetata lui Basescu?)...daca ce-i mari ar avea investiitiile in zona productie sunt sigur ca si facilitatile vor aparea...si vor aparea si cele pentru ce-i veniti din afara..dar pana atunci va trebui sa acceptam ca e bremea "bufurilor". Acestea se intampla si nu pot fi determinate de la varf pentru ca nu exista prezumtia de "bune intentii" !

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

dandor, sunt de acord cu cea mai mare parte dintre afirmatiile tale. Si in plus, as mai adauga cateva:

1. Eu am absolvit stiinte economice, o sectie cautata mai pe la toate universitatile. Si cam toate au si sectii de management si totusi, am citit intr-o rvista - cu stupoate - ca in Romania nu exista MANAGERI. De ce? tocmai pentru ca cei care sunt la putere nu sunt adevarati manageri, sunt patroni (mie mi se pare o diferenta enorma), iar pentru tinerii care sutn competenti nu exista posibilitati sa isi dezvolte latura manageriala.

Asa ca, atunci cand in Romania vor exista manageri lucrurile vor sta mai bine.

 

2. Romanii se uita cam des in curtea vecinilor si vor sa fie si la ei tot asa, dar nu pun mana sa faca nimic, e mult mai simplu sa treaca gardul si sa mearga in curtea vecinului (a se citi UE, SUA si etc.) si de acolo sa critice, fara a fi pus mana sa modifice ceva n propria curte. Pentru ca nu mai exista interesul.

 

Astea sunt parerile mele, strict subiective.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

a trecut cineva prin Managementul timpului sau Cum ne stabilim prioritatile...de Stephen R. Coney ...?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

...volumul de care pomeneam a urmat celui de care vorbesti ....

aceasta carte prezinta a patra generatie de management.....care are la baza DEPENDENTA DE URGENTA....de unde si nereusitele guvernarilor din Romania de dupa '89....tema abordata de topic.

...daca reusesti sa o prinzi (cartea) nu amana cumpararea...este surprinzatoare...da peste cap multe din ce stim acum despre management.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Oca, am sa incerc. Multu pentru sfat.

 

 

Oricum, sunt multe criteriile pentru care Romania poate pierde cursa cu vecinii, insa pot sa apara si criterii dupa care putem sa castigam aceasta cursa.

 

Dandor, ai citit al 3-lea val al lui Alvin Tofler? Singur timpul ne va spune, peste destul de multa vreme, cine a avut dreptate, cine a castigat / pierdut. Acolo este analizat raportul SUA-Japonia si cand am citit cartea, am ramas uluita de previziunile pe care autorul le-a facut.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.

×