Anxietatea de performanta sexuala

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurianxietate, Psiholog
Ultima actualizareVineri 3 februarie 2023
Vizualizari1558

Voteaza & Distribuie

Descriere

Unul din factorii importanti in aparitia disfunctiilor sexuale, pe langa frica de esec, suprasolicitarile partenerei, comunicarea ineficienta, sentimentul de vina, pierderea atractiei, depresia, este anxietatea de performanta. Performanta sexuala tine de capacitatea de control a erectiei si a orgasmului. Indeplinirea functiei sexuale implica dorinta, performanta si satisfactia. O temere de inadecvare functionala in plan sexual poate duce la disfunctia erectila.

Societatea si campaniile de consum ne ofera modele ireale de barbati si femei. Presupunem ca un barbat trebuie sa fie mereu dezlantuit, o minune sexuala, dominator, tare ca otelul, care poate presta toata noaptea, poate satisface absolut orice femeie….O femeie e neaparat Barby, pisicoasa, fashionista, mereu in calduri, care o poate face de pe dulap, de pe scari….Sexul e neaparat intens, dureaza ore, se folosesc cel putin 10 pozitii, partenerii au orgasm deodata….Lucrurile acestea se regasesc in filmele XXX si sunt incurajate ca atare de industrii diverse de la cea farmaceutica – medicamente pentru potenta - pana la cea de divertisment – cluburi cu specific - si de ce nu de industria jucariilor sexuale. Au si ele rolul lor, numai ca aduse in oglinda in viata reala produc multa confuzie si nefericire.

Pentru un barbat orice e mai putin decat se presupune ca e modelul descris il poate pune pe ganduri si incepe sa se indoiasca de propria masculinitate. El asta vede ca model in jur. Sunt barbat doar daca sunt constant in forma si gata de actiune. Dorinta sexuala e afectata si la barbati si la femei de influenta dispozitiei interioare. Daca esti anxios, depresiv, ingrijorat, daca te lupti cu o stima de sine scazuta – toate acestea influenteaza modul in care experimentezi sexualitatea.

Cele mai importante ingrijorari ale barbatilor sunt:
- frica de respingere,
- frica de a fi inadecvat,
- cum stiu ca partenera mea e multumita.

Episoade izolate in care nu se poate mentine erectia sunt frecvent intalnite si ele nu inseamna disfunctie sexuala. Daca insa le dai mai multa importanta decat au de fapt poate apare anxietatea de performanta in sensul ca anticipezi si chiar iti induci singur un esec. Functionarea noastra sexuala este reprimata sau sustinuta de emotii, de convingeri. Nu actionam doar instinctual. Si sunt doi in aceasta relatie cu dorintele lor, cu nevoile lor, cu emotiile lor, cu convingerile lor. De aceea primul pas e comunicarea cu partenerul si recalibrarea asteptarilor.

Ce e de facut:

  • Verifica starea de sanatate generala si locala. Un medic iti poate spune ca diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, boli genitale, renale, alcoolismul, consumul de droguri, hipertiroidia,… efecte secundare ale unor medicamente, conditia fizica precara, pot duce la disfunctii sexuale.
  • Consult si suport medicamentos la recomandarea medicului pentru anxietate sau depresie.
  • Consiliere psihologica, psihoeducatie si psihoterapie de cuplu pentru exprimarea emotiilor, convingerilor, clarificarea intr-un mediu safe a amanuntelor legate de intimitate, recontractarea unor elemente de cuplu…
  • Pauza sexuala negociata de parteneri pentru eliminarea presiunii si reducerea anxietatii.
  • Reducerea stresului – hormonii de stress produc vasoconstrictie si in consecinta curge mai putin sange in zona organelor genitale si erectia se mentine cu dificultate.
  • Foloseste-ti vocea interioara pentru a avea un discurs pozitiv relativ la propria persoana.
  • Fii creativ! Sexul nu trebuie insotit intotdeauna de penetrare.
  • Incepe exercitiile Kegel pentru muschii pubococcigieni care aduc ca beneficii o erectie completa mai puternica, care dureaza mai mult, un orgasm mai puternic si o prostata mai sanatoasa.

Daca nu exista boli organice si nici consum de substante e important sa nu uitam ca felul in care ne uitam la sexul opus afecteaza nivelul psihoemotional iar acesta influenteaza performanta sexuala. Barbatul poate indeplini dorintele femeii la toate nivelele sexual, emotional, material. Cu toate rasucirile si schimbarile de rol in societatea moderna problemele sexuale s-au inmultit. E nevoie doar sa constientizam, sa ingaduim si sa invatam fara frica cum ne schimbam fiecare.

Articol oferit de cabinet psihologic Carmen Alina Rosu din Timisoara - 0748092032
psihologcarmenrosu.ro