Crestinismul --- religie originala sau plagiat? de unde sunt copiate ideile crestine
Scris 26 March 2006 - 10:32 PM
Crestinismul s-a inspirat si din alte parti sau e pura coincidenta??
Pe scurt:
1.Mitul babilonian al zeului Bel-marduk
Aici apare tema invierii din morti, Marduk era prins ca urmare a unor intrigi, era despuiat si ucis iar apoi aruncat intr-o pestera. Pestera era strajuita de soldati, el era jelit de femei. Impreuna cu el erau judecati doi raufacatori unul era ucis altul era eliberat. Comemorarea "patimilor" lui Marduk aveau loc pe 1-11 martie. In final zeitatea invia si iesea din mormant spre bucuria multimii.
2. Mitologia persana
Ahura-Mazda va trimite in lume pe eroul Cheresaspa, pentru a restabili ordinea. Misiunea acestuia odata indeplinita, fecioara Eredhat-Fedhri, va naste pe Saoshiant, "Mantuitorul". Cand va implini 30 de ani, Saoshiant va lichida definitiv conflcitul cu fortele raului, invingandu-le. Apoi va prezida Invierea Mortilor, va separa pe cei buni de cei rai, primii fiind primiti de indata in cer, in Gorodemano (Lacasul Cantecului),
3. Mitologia egipteana
Mitului invierii este si mitul lui Osiris, Isis si Horus, initial zei ai vegetatiei la egipteni. Si aici eroul mantuitor este ucis dar invie in final, si aici el este nedreptatit, si aici el dupa inviere devine “stapanul lumii celor morti, a lumii spiritelor”.
4.Mitul metroacismului,
Cultul frigian al “Mari Mame Cibela”. Aici apare un mantuitor, Attis (“tzapul” in frigiana, cum lui Isus i se spunea “mielul”), care si el moare si invie. Adoratorii metroaci sustineau ca biserica crestina a copiat riturile lor cele mai sfinte, patimile, moartea si invierea lui Attis, ca au plasat dupa exemplul lor la echinoctiul de primavara "saptamana patimilor", comemorarea sacrificiului crucii (la metroacii apare pinul) prin care "mielul dumnezeiesc" rascumpara neamul omenesc. Intalnim apoi, deopotriva, botezuri, abstinentze pregatitoare, zile de doliu pentru moartea mantuitorului, lumanari care se aprind si se sting, figuratii expresive ale invierii, nopti de veghe, “miruri” si comuniuni, imnuri de bucurie care succed prohodirea zeului.
5. Mithraismul
Dupa parerea mea cel mai asemanator crestinismului.
Ambele religii au comun botezul prin scufundare, aghiasma, descoperirea icoanelor din altar in sunetul clopotelului, nasterea zeului mantuitor la 25 decembrie, dogma nemuririi sufletului, invierea si judecata viitoare, existenta raiului in sferele superioare ale cerului si a iadului cu demoni in adancurile pamantului, o morala imperativa, precum si faptul ca credinciosii ambelor culte se numeau intre ei “frati” si se priveau ca atare. Ca si Cristos, Mithra era socotit mijlocitor intre credincios si divinitatea nevazuta; precum Mithra era socotit “zeu al luminii”, Hristos e numit “lumina lumii”.
Ce parere aveti de asta?
Este crestinismul revelat sau doar face parte dintr-un proces continuu de pefectionare a religiosului din om?
Scris 26 March 2006 - 10:49 PM
Randi_lover, la Mar 26 2006, 11:43 PM, a spus:
Ups...Scumpi operatori cred ca v-a scapat asta.
Care voi?
Care c...turile?
scuze, maximus... ata ete, nu m-am putut teleporta acasa de la job
randi out
Aceasta postare a fost editata de Shur'tugal: 26 March 2006 - 11:12 PM
Scris 26 March 2006 - 11:16 PM
Sunt major si vaccinat. Am vazut si mai rau.
Dar sincer am ramas blocat cand am vazut mesajul.
Ce parere ai de miturile astea?
Scris 26 March 2006 - 11:32 PM
Maximus, la Mar 26 2006, 10:32 PM, a spus:
Crestinismul s-a inspirat si din alte parti sau e pura coincidenta??
Pe scurt:
1.Mitul babilonian al zeului Bel-marduk
Aici apare tema invierii din morti, Marduk era prins ca urmare a unor intrigi, era despuiat si ucis iar apoi aruncat intr-o pestera. Pestera era strajuita de soldati, el era jelit de femei. Impreuna cu el erau judecati doi raufacatori unul era ucis altul era eliberat. Comemorarea "patimilor" lui Marduk aveau loc pe 1-11 martie. In final zeitatea invia si iesea din mormant spre bucuria multimii.
2. Mitologia persana
Ahura-Mazda va trimite in lume pe eroul Cheresaspa, pentru a restabili ordinea. Misiunea acestuia odata indeplinita, fecioara Eredhat-Fedhri, va naste pe Saoshiant, "Mantuitorul". Cand va implini 30 de ani, Saoshiant va lichida definitiv conflcitul cu fortele raului, invingandu-le. Apoi va prezida Invierea Mortilor, va separa pe cei buni de cei rai, primii fiind primiti de indata in cer, in Gorodemano (Lacasul Cantecului),
3. Mitologia egipteana
Mitului invierii este si mitul lui Osiris, Isis si Horus, initial zei ai vegetatiei la egipteni. Si aici eroul mantuitor este ucis dar invie in final, si aici el este nedreptatit, si aici el dupa inviere devine “stapanul lumii celor morti, a lumii spiritelor”.
4.Mitul metroacismului,
Cultul frigian al “Mari Mame Cibela”. Aici apare un mantuitor, Attis (“tzapul” in frigiana, cum lui Isus i se spunea “mielul”), care si el moare si invie. Adoratorii metroaci sustineau ca biserica crestina a copiat riturile lor cele mai sfinte, patimile, moartea si invierea lui Attis, ca au plasat dupa exemplul lor la echinoctiul de primavara "saptamana patimilor", comemorarea sacrificiului crucii (la metroacii apare pinul) prin care "mielul dumnezeiesc" rascumpara neamul omenesc. Intalnim apoi, deopotriva, botezuri, abstinentze pregatitoare, zile de doliu pentru moartea mantuitorului, lumanari care se aprind si se sting, figuratii expresive ale invierii, nopti de veghe, “miruri” si comuniuni, imnuri de bucurie care succed prohodirea zeului.
5. Mithraismul
Dupa parerea mea cel mai asemanator crestinismului.
Ambele religii au comun botezul prin scufundare, aghiasma, descoperirea icoanelor din altar in sunetul clopotelului, nasterea zeului mantuitor la 25 decembrie, dogma nemuririi sufletului, invierea si judecata viitoare, existenta raiului in sferele superioare ale cerului si a iadului cu demoni in adancurile pamantului, o morala imperativa, precum si faptul ca credinciosii ambelor culte se numeau intre ei “frati” si se priveau ca atare. Ca si Cristos, Mithra era socotit mijlocitor intre credincios si divinitatea nevazuta; precum Mithra era socotit “zeu al luminii”, Hristos e numit “lumina lumii”.
Ce parere aveti de asta?
Este crestinismul revelat sau doar face parte dintr-un proces continuu de pefectionare a religiosului din om?
Parerea mea este Maximus, ca crestinismul este o religie avand ca baza invataturile poporului evreu. Pentru ca centrul crestinismului este omul Isus Hristos un evreu din poporul evreu.
Ca exista si alte religii, nu ma mira prea tare, pentru ca are omul in el ceva "setat" in asa fel incat spiritul lui sa-l faca sa simta nevoia inchinarii la cineva, la un Dumnezeu oarecare. Si unii L-au nimerit pe cel Adevarat, iar altii nu, si astfel si-au facut propriul dumnezeu, dupa bunul lor plac.
Cat despre asemanarile intre crestinismul din zilele noastre si formele de religie pe care le-ai prezentat mai sus, e clar ca acesta s-a inspirat din ele in unele cazuri.
Scris 27 March 2006 - 12:21 AM
Sunt n-spe moduri de a-l prepara si se inmultesc pe zi ce trece.
Scris 27 March 2006 - 12:25 AM
Maximus, la Mar 26 2006, 11:16 PM, a spus:
Sunt major si vaccinat. Am vazut si mai rau.
Dar sincer am ramas blocat cand am vazut mesajul.
Ce parere ai de miturile astea?
Eu sint de parere ca ai uitat ceva: ideea de ascendenta divina a lui Isus a fost preluata din mitologia greaca.
Scris 27 March 2006 - 09:29 AM
heidy_2006, la Mar 27 2006, 01:10 AM, a spus:
Pai tocmai. Ca nu prea e alta mancare de peste. Asemanarile aste izbitoare ce te indeamna sa crezi?
Evreii au imprumutat cate ceva de la fiecare popor pe langa care au trecut.
Crestinismul e de fapt o sinteza a ideilor altora.
Iar cat priveste persoana lui Iisus multe din detaliile despre el au fost pur si simplu inventate de Biserica de aceea si multele inadvertente:
In Matei 2:1, ni se spune ca Isus Cristos s-a nascut "in zilele lui Irod". Dar in Luca 2:2, se zice ca Isus Cristos a vazut lumina zilei cand Quirano era guvernator in Siria. Exista aici o discrepanta de cel putin 10 ani, caci Irod a murit în anul 4 inainte de presupusa nastere a lui Cristos, in timp ce Quirano nu a fost guvernator in Siria pana in anul 7 d.C.
Matei 1:6 - 16 enumera 28 generatii de la David pana la Isus, in timp ce Luca 3:23 - 28 "insira" 43.
Dupa Ioan, Isus a vizitat Ierusalimul cel putin de 4 ori, dar Evangheliile Marcu, Luca si Matei ne asigura ca el a calatorit la Ierusalim numai o data
Cat despre magnitudinea misiunii lui Isus, opinia lui Marcu, Luca si Mate este un an, dar Ioan afirma ca au fost trei ani.
Dupa Marcu, Luca si Mate ajungem la concluzia ca Iisus a realizat operele lui principale in Galilea, dar Ioan zice ca a fost Iudeea locul principal unde Isus a implinit misiunea sa.
Crucificarea.O istorie o pune la 9 dimineata (“a treia oara”), in timp ce alta zice ca s-a produs la a sasea ora in mijlocul zilei. Se spune ca Isus a prezis ca va petrece 3 zile si 3 nopti in mormant, dar istoriile faptului spun ca a fost o zi si doua nopti, adica o zi si jumatate.
Si daca investigam cine a vazut primul mormantul, gasim 4 raspunsuri diferite. Ion zice o femeie; Matei, doua femei; Marcu, trei femei si Luca o cantitate neprecizata de femei . . . Matei afirma ca ele au vazut un inger, in timp ce Marcu ne asigura ca a fost un barbat tanar. Luca zice ca femeile au vazut doi barbati. Ioan zice ca au vazut doi ingeri.
Si exemplele sunt numeroase. Nu mai continui pentru ca devine plictisitor.
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Este teologia crestina ,crestina? | ady_maris | 9 | 5.226 |
|
Romania anului 2007.
Cititi si va minunati...sau poate nu. |
mirela b | 66 | 9.363 |
|
Agresivitatea religioasa
cum ne comportam cu fanaticii (religiosi) din jurul nostru? |
dan-marius | 860 | 76.933 |
|
Unde mergem ? Ca de unde venim, nici asta n-o stim.
Am fost auzit ca pe planeta, nimic nou : doar un trecut falsificat. |
Ctitor de univers | 22 | 6.957 |
|
Viata fara de moarte |
Satoria | 62 | 13.708 |
Contact
Facebook
Twitter
RSS
Acest topic e inchis