Concert Simfonic - ora 19

Detalii

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 10 ani si 8 luni
Vizualizari
563

Voteaza & Distribuie

Descriere

vineri, 24 octombrie 2008, ora 19 Sala „Capitol"

CONCERT SIMFONIC


Dirijor :
RADU POPA


Solisti :

ROMANIAN PIANO TRIO

HORIA MIHAIL – pian

ALEXANDRU TOMESCU – vioara

RAZVAN SUMA – violoncel


Program:

L. van Beethoven : Concertul pentru pian, vioara, violoncel si orchestra, op.56

L. van Beethoven: Simfonia a III-a, in Mi bemol major, op.55 „Eroica"


Vineri 24 octombrie, 2008, ora 19, sala „Capitol"

Concertul Filarmonicii „Banatul" din seara de vineri, 24 octombrie, este dedicat in intregime titanului muzicii simfonice, Ludvig van Beethoven. Acest medalion de compozitor va debuta cu Concertul pentru pian, vioara, violoncel si orchestra, op. 56, triplul concert fiind talmacit de membrii ansamblului Romanian piano trio, compus din Horia Mihail — pian, Alexandru Tomescu — vioara, si Razvan Suma — violoncel.

Scris intre anii 1803-1804, acest triplu concert a fost compus pentru Arhiducele Rudolf, fratele mai tanar al Imparatului Austriei. Elev al lui Beethoven, Rudolf nu prea era in stare sa sustina partea pianului solist, astfel ca a avut unele probleme cu ceilalti doi protagonisti, violonistul Carl August Seidler si violoncelistul Anton Craft. Desi a fost scris dupa ce Beethoven a castigat o mare experienta in a inmanunchia cele trei instrumente cu timbre diferite, cat timp a trait, concertul nu a fost interpretat decat o singura data. Auditia a avut loc in primavara anului 1808, cu Beethoven insusi la pian.

Mult timp, Simfonia a III-a, „Eroica", in mi bemol major. Op 55, programata in partea a doua a concertului, a fost considerata deasupra tuturor simfoniilor compuse pana la ea. Acesta apreciere se mentine inca si azi in sufletul iubitorilor de muzica. Desi a fost superanalizata, desi s-a scris foarte mult despre geneza ei, raman inca resorturi neelucidate care determina si azi o mare influenta in randul melomanilor. Verificata si studiata nota cu nota, fraza cu fraza si mai apoi ca forma, nu s-a deslusit clar ce anume o face atat de elocventa, de ce ajunge atat de direct la inimile auditorului. Intr-un tarziu chiar si muzicologii s-au multumit sa manifeste un adanc respect pentru Beethoven si sa-i multumeasca. Este cert ca lucrarea are un numar mare de inovatii, care au deschis cu curaj noi porti pana atunci nedeschise in componistica, dar acestea poate nu sunt deajuns pentru celebritatea cucerita. A contribuit, in mod sigur si geneza ei, pe care o reamintim pe scurt, desi este binecunoscuta. In 1803, la Heiligenstadt, cam la o ora de Viena, Beethoven a inceput sa scrie o simfonie pe care s-a grabit sa o numeasca „Buonaparte", atat era de entuziasmat de personalitatea marelui Napoleon. Cand Ferdinad Ries, prieten si student al lui Beethoven, i-a spus acestuia ca Napoleon s-a autointitulat Imparat, acesta, infuriat si dezamagit a aruncat cat colo notele spunand ca nici Napoleon nu este decat un muritor de rand. Astfel, mult inainte de a o termina, simfonia a fost reintitulata „Eroica".

Acest concert, al orchestrei Filarmonicii „Banatul", de vineri, 24 octombrie, pe care il consideram deosebit de atractiv, va fi dirijat de maestrul Radu Popa.


Mircea Tataru