Studenții politehniști din Timișoara prind viteză în Formula Student

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriTimisoara
Ultima actualizareMiercuri 31 mai 2017
Vizualizari957

Voteaza & Distribuie

Descriere

În fiecare an, viitori lideri ai industriei automotivelor își testează forțele pe circuite celebre. Generația următoare de ingineri de clasă mondială se află astăzi pe băncile universităților, plină de țeluri mărețe. Fie că este vorba de o avansare la Formula 1 sau de posturi în interiorul marilor firme din industria auto, Formula Student reprezintă o șansă unică pentru toți cei dornici de a-și pune în aplicare cunoștințele teoretice și de a se pregăti pentru viitoarele locuri de muncă.

Anul 2017 aduce o provocare studenților de la Universitatea Politehnică din Timișoara întrucât aceștia vor participa cu un monopost construit în Timișoara la competiția Formula Student Italy desfășurată între 19 și 23 iulie pe circuitul italian Riccardo Paletti.

Acest circuit de curse are o lungime de 2.35 kilometri și poartă numele unui tânăr pilot de curse ce a decedat în urma unui accident produs în 1982 la Grand Prix-ul canadian de Formula 1. Competiția din Italia se află la cea dea 13-a ediție și cuprinde secțiuni dedicate atât monoposturilor cu motoare prin combustie, cât și celor cu motoare electrice.

Formula Student este o competiție anuală ce se desfășoară în mai multe locații atât din Europa, cât și din lume. Acest campionat este al tinerilor studenți ingineri și presupune ca mai multe echipe de studenți să proiecteze, să construiască, să testeze și să participe în competiții cu propriile prototipuri de mașini de curse.

Fiecare mașină de curse trebuie construită îndeplinind anumite condiții tehnice impuse și trebuie realizată ca pentru o producție în masă de mii de vehicule pe an. Competiția este astfel organizată încât, prin dinamica și disciplinele statice prin care competitorii trec, toate aspectele proiectării sunt evaluate, de la calculul costurilor, până la prototipul propriu zis. Cunoașterea solidă a managementului proiectului, o imagine de ansamblu exactă a costurilor și abilitatea organizațională sunt tot atât de importante pe cât sunt cunoștințele tehnice.

Prima desfășurare a unei competiții Formula Student a avut loc în Statele Unite ale Americii la sfârșitul anilor ’80. Astăzi, fiind organizată de SAE (Societatea Inginerilor de Automobile), Formula Student reprezintă una din principalele surse de formare și recrutare a inginerilor pe plan mondial.

Deși considerată antecamera inginerilor din Formula 1 și automotive, principalul obiectiv vizat de evaluatori este formarea unei echipe complete ce nu numai proiectează, ci și construiește un monopost, își caută singură susținere și își administrează resursele, respectând regulile stricte ce se impun de Formula SAE. În acest fel, Formula Student este o oportunitate unică pentru orice student care dorește să se afirme.