Ce este certificatul energetic?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriBucuresti, certificat energetic
Ultima actualizareMiercuri 17 mai 2017
Vizualizari921

Voteaza & Distribuie

Descriere

In conformitate cu Legea nr. 372/2005, un certificat energetic (denumirea sa oficiala fiind cea de Certificat de Performanta Energetica) constituie un document pur tehnic, cu caracter informativ, care dovedeste performanta energetica a unei locuinte sau a unei cladiri.

Un certificat energetic ofera niste valori de referinta care sunt prevazute in diverse reglementari tehnice aflate in vigoare. Ele permit clientilor sa evalueze si sa compare performanta energetica a unei cladiri cu valorile de referinta.

Documentul poate fi acompaniat de diverse recomandari pentru reducerea costurilor cu energia, prin punerea acestoa in practica realizandu-se imbunatatirea performantei energetice specifice a cladirii.

Performanta energetica a unei cladiri reprezinta cantitatea de energie efectiv consumata ca sa raspunda unor necesitati legate de folosirea normala a respectivei cladiri. Aceste necesitati includ: prepararea apei calde menajere, ventilarea si iluminatul, incalzirea si racirea.

Performanta energetica a unei cladiri se determina in baza unei metodologii specifice de calcul. Ea se exprima prin indicatori numerici, care se calculeaza in functie de diversi factori interni si externi ai cladirii: caracteristicile tehnice ale cladirii si instalatiilor, izolatia termica, amplasarea cladirii in raport cu factorii climatici exteriori, expunerea la soare si influenta cladirilor invecinate, climatul interior al cladirii, sursele proprii de producere a energiei, care influenteaza necesarul de energie.

Clasele de performanta energetica

Functie de performanta lor energetica, cladirile se ierarhizeaza in 7 clase, de-a lungul unei scale energetice, incepand cu clasa A, caracterizata prin cel mai mic consum de energie, adica un consum de pana in 125 de kWh/mp/an, si terminand cu clasa G, care corespunde celui mai mare consum specific de energie, adica un consum mai mare de 820 kWh/mp/an. Sistemul de notare este de la 1 la 100. Nota calculata este cu atat mai mare cu cat locatia evaluata are o eficienta energetica mai mare.

Este obligatoriu sa obtin un certificat energetic?


Incepand cu luna Iulie 2013 este obligatorie obtinerea certificatelor energetice si punerea lor la dispozitie de catre proprietari pentru eventualii chiriasi sau cumparatori, in cazul incheierii de contracte de inchiriere ori de vanzare-cumparare a locuintelor unifamiliale, a apartamentelor din blocuri cu destinatie de locuinte, ca si atunci cand doresti sa reabilitezi termic propria locuinta.

Pentru cladirile care se vand (aici se includ si cele din programul „Prima casa”) ori se inchiriaza, acest certificat se intocmeste prin obligatia proprietarului, si se va prezenta la incheierea oricarui contract de inchiriere, respectiv a unui contract de vanzare-cumparare.

Pentru cladirile nouconstruite, certificatul se intocmeste prin obligatia investitorului ori a proprietarului, fiind inclus in documentele necesare receptiei la terminarea respctivelor lucrari, pastrandu-se impreuna cu cartea tehnica a constructiei ori la proprietarul acesteia pana la constituirea sa.

Contractele de inchiriere a locuintelor si de vanzare-cumparare care se incheie fara existenta certificatului energetic pot fi atacate in instanta intrucat sunt supuse unei nulitati relative.

Pentru persoanele care necesita intocmirea de certificate energetice in Bucuresti, vestile sunt bune: numarul mare de auditori (persoanele autorizate sa emita acest tip de documente) a creat o concurenta puternica, care s-a reflectat si intr-o scadere accentuata a preturilor de la introducerea obligativitatii lor.

Legislatia domeniului certificarii energetice

Cei interesati pot afla mai multe studiind legile care reglementeaza acest domeniu:
  • Legea nr. 372/2005 republicata;
  • Legea nr. 159/2013, care modifica si completeaza Legea nr. 372/2005.
  • Ordonanta nr. 13/2016 a Guvernului Romaniei pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.

http://www.certificat-energetic.net