Sari la conținut
Forum Roportal
pupa-ma in... fond!

Tablete Windows 8.x

Postări Recomandate

Sub denumirea de "Windows Tablet" intra in acest moment mai multe categorii de dispozitive:
- tablete cu procesor ARM si Windows RT;
- tablete cu procesor Intel x86 si Windows 8 (Standard) sau Windows 8 Pro pe 32 biti;
- tablete cu procesor Intel x64 si Windows 8 Pro versiunea pe 64 biti
etc.

 

La tabletele clasice care au diagonala display-ului, in general, sub 12 inch s-ar mai putea adauga Tabletele PC All-In-One sau alte dispozitive AiO care mai sunt denumite tablet-PC, table-PC, tabletop-PC etc. si care au, de obicei, diagonale mai mari ale display-ului. Din categoria acestor dispozitive mentionez:

Sony VAIO Tap 20 Tablet-PC
HP Envy Rove 20 (tabletop PC)
ASUS Transformer AiO P1801
Dell AiO XPS 18
Lenovo IdeaCentre Horizon 27 (table PC)
Panasonic Toughpad 4K UT-MB5 tablet

etc

 

Dupa cum stiti si voi, sistemul de operare Windows si aplicatiile Windows se comporta un pic diferit pe o tableta dotata cu ecran tactil (+ stylus digitizor Wacom sau altfel de stylus dedicat) dar lipsita de tastatura fizica sau mouse/ touchpad, tehnologie Leap Motion etc. (desigur ca le putem atasa astfel de accesorii cand dorim sa le utilizam ca si PC-uri "normale"). Deci, aducerea in discutie a caracteristicilor hardware ale tabletelor nu vor fi nepotrivite la acest topic (deschis intr-o arie de Software) in masura in care acestea influenteaza componenta software.

De asemenea, nu mai are rost sa insist asupra faptului ca Windows 8 prezinta niste diferente semnificative comparativ cu S.O. Android, iOS, Linux (Ubuntu pentru tablete, Ubuntu touch) etc. Cu toate acestea, utilizatorii de tablete cu Windows simt nevoia sa se raporteze uneori la interfata celorlalte sisteme de operare mentionate, la aplicatiile create pentru aceste sisteme s.a.m.d. In timp numarul de aplicatii create pentru interfata Metro (ecranul Start) a lui Windows 8 (sau superior) va creste, insa, pana atunci, vom avea nevoie, poate, sa rulam si aplicatii Android, sa zicem, prin emulare sau virtualizare, ori sa cautam solutii alternative care sa compenseze lipsa de software dedicat tabletelor cu Windows 8. Prin aceasta, am deschis o noua linie posibila de discutii la acest topic.

Cu toate acestea, ar fi mai potrivit ca la acest topic sa discutam mai curand despre aplicatii create special pentru interfata Metro a lui Windows (aplicatii pe care le recomandati altor utilizatori de tablete Windows sau pe care, dimpotriva, nu le recomandati) alaturi de aplicatii si/ sau setari (configuratii) speciale pentru anumite componente care se regasesc in general doar la tablete (GPS, diversi senzori etc.).

 

O alta tema importanta care s-ar putea discuta la acest topic ar fi despre primii pasi pe care ar trebui sa ii urmeze orice proaspat detinator de tableta Windows: protejarea hardware-ului tabletelor, instalarea de software dedicat pentru tablete Windows, conectarea tabletei la Internet printr-un Hotspot WiFi (setat pe un smartphone cu Android), printr-un Mini Router 3G portabil, printr-un modem USB si cablu adaptor USB-microUSB (daca portul USB al tabletei genereaza suficienta energie pentru alimentarea modemului) etc.

Fara a ne limita la temele mentionate, mai putem, desigur, discuta la acest topic printre alte probleme corelate si despre problemele software ale tabletelor noastre, in masura in care aceste probleme au realmente legatura cu tabletele si nu sunt probleme generale care pot aparea pe orice fel de dispozitive care ruleaza Windows, caz in care puteti accesa topicuri/ topice dedicate...


Voi reproduce la acest topic dintr-un un articol pe care l-am scris in data de 1 octombrie 2013 si care vine in intampinarea proaspetilor detinatori de tablete cu Windows 8 (cum inca ma consider si eu).

Sper sa va fie de folos!

 

Sa presupunem ca tocmai am achizitionat o tableta (noua) cu sistemul de operare Microsoft Windows!
Care sunt avantajele si dezavantajele (limitarile) utilizarii unei tablete cu Windows fata de un sistem de birou sau fata de un alt sistem portabil (cu Windows)?
Care ar fi primii pasi pe care ar trebui sa ii urmam dupa pornirea tabletei?
Dar urmatorii pasi? Ce ar fi bine sa facem in viitor pentru tableta noastra Windows?
Am deschis acest topic, in primul rand, cu intentia de a-i reuni aici pe toti posesorii unor astfel de tablete si de a ne oferi reciproc sfaturi/ recomandari in concordanta cu raspunsurile care se pot oferi intrebarilor de mai sus, precum si al deschiderii altor subiecte relativ la tabletele noastre.

Pentru a va dinamiza voi expune eu cateva idei de pornire:

1. In primul si in primul rand descoperim ca pentru tableta noastra husa nu este un simplu moft ci o necesitate. Din pacate, nu toti producatorii de tablete ne ofera si o husa impreuna cu tableta. Husele (copertile) originale uneori sunt exagerat de scumpe, asa ca incepem prin a cauta alternative la alti producatori si vom cumpara o invelitoare mai mult sau mai putin adecvata.
2. In al doilea rand ne intrebam daca ar avea rost sa achizitionam o protectie pentru ecran. Din punctul meu de vedere, protectia pentru ecran reprezinta mai mult un moft.
3. In al treilea rand, intrucat majoritatea producatorilor ofera tastaturi si mousi doar ca periferice optionale si la preturi exagerate, ne punem problema sa achizitionam o tastatura fizica, eventual si mouse pentru tableta noastra. Insa, atunci de ce am cumparat o tableta si nu un netbook, notebook sau convertibil?
Pana aici am expus probleme valabile pentru toate tabletele, nu doar pentru cele cu Windows.

Acum sa revenim strict la problema topicului!
4. La o tableta, tastatura virtuala din Windows 8 nu are activata implicit tastatura standard. Asa ca o vom activa noi din "Charms Bar" (prin swipe spre stanga de la margine din dreapta a display-ului) urmand calea:
Settings > Change PC Settings > General. Sub Touch Keyboard, bifam optiunea "Make the standard keyboard available".
5. Observam ca inclusiv tastaturii de mai sus ii lipsesc anumite "butoane" importante, asa ca vom intra in Control Panel (deschidem Charms Bar si tastam "Control Panel" sau, daca utilizam un mouse, atunci putem da click dreapta in coltul din stanga-jos al ecranului si alegem "Control Panel"). Din Control Panel, facem click pe "Ease of Access" apoi pe "Ease of Access Center" si, in fine, pe "Start On-Screen Keyboard". Se va deschide tastatura OSK la care dam click pe "Options" si, apoi pe "Control whether the On-Screen Keyboard starts when I sign in", apoi bifam "Use On-Screen Keyboard".
Sau, mai bine, faceti cum am procedat eu: creati un shortcut catre fisierul %windir%\system32\osk.exe (unde %windir% este in mod normal C:\Windows) si atasati-l in taskbar!
6. Cu ambele tastaturi virtuale, acum la-ndemana si functionale, observam ca tot ne mai lipsesc cateva taste. Singura solutie pentru a obtine o tastatura virtuala completa ar fi sa apelam la o aplicatie 3rd party. Cea mai buna aplicatie in acest sens este cea de la hot-virtual-keyboard.com dar care, din pacate, functioneaza gratuit numai 30 de zile, dupa care va trebui sa o cumparati. Pe deasupra este destul de dificil de configurat.
7. Ce mai lipseste tabletei noastre in situatia in care nu avem un mouse sau un touchpad (care uneori devine necesar)? O aplicatie care sa simuleze un touchpad. Din fericire exista o aplicatie gratuita pentru aceasta si care se numeste TouchMousePointer (este si cea mai buna). O puteti descarca de la http://www.lovesumme...epointer/en-us/
8. Mai departe este util sa ne cream cateva shortcut-uri pentru Command prompt, Snipping Tool, Calculator etc.
Pe tableta mea am mai instalat inca de la inceput cateva aplicatii pentru desktop: Dropbox, TeamViewer, Microsoft Games (jocurile din versiunile vechi de Windows), LibreOffice, Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird, Pidgin messenger, Google Chrome, Opera browser, Maxthon browser, WinRar, 7-Zip, Total Commander, Far Manager, Foxit REader si Nitro Reader, XnView, VLC media player, Media Player Classic, Notepad++, uTorrent etc. si cateva aplicatii pentru interfata Metro: Metro Commander, File Browser (by Dozrekt), TeamViewer (versiunea Metro), InfiniteDrive-Dropbox, adobe.photoshop.express, Microsoft Solitaire Collection, Microsoft Mahjong, Microsoft Minesweeper (care inlocuiesc sau pot veni pe langa vechile Microsoft Games pentru desktop) etc. - toate aplicatiile enumerate fiind freeware (unele cu anumite limitari in versiunile freeware).
9. Un alt pas extrem de important ar fi crearea imaginii diskului de sistem (cu recovery partition etc.), eventual sa clonam diskul. Pentru aceasta putem utiliza o caracteristica speciala a lui Windows 8 (de exemplu, se gasesc detalii aici: http://www.windows8c...-recovery-mode/), insa eu nu am utilizat aceasta functie furnizata de Windows 8. Daca nu utilizam optiunea din Windows, atunci va trebui sa instalam Paragon Backup & Recovery 2013 Free [http://www.paragon-s.../home/br-free/] si Macrium Reflect 5.2.6399 (26 September 2013) [http://www.macrium.c...flectfree.aspx] - intotdeauna este bine sa utilizam cel putin doua aplicatii pentru mai multa siguranta. S-ar mai putea utiliza si EASEUS Todo Backup free sau DriveImage XML, precum si alta aplicatie care sa faca acelasi lucru...
De asemenea, ar fi util sa descoperim cum putem boota tableta de pe un stick/ HDD extern/ unitate optica externa... La acest ultim pas eu m-am impotmolit in cazul tabletei mele (teoretic, pe tableta mea Asus, posibil si pe alte tablete, se apasa tasta on/off timp de cateva secunde, in timp ce se tine apasata tasta volume-down pana cand apare meniul de boot cu optiunile: "Enter BIOS setup" si "Boot from..."; deplasarea in meniu se efectueaza cu ajutorul tastelor de volum... la mine apare meniul, insa orice as alege, tot in Windows 8 booteaza).
10. Daca dorim, mai putem instala masini virtuale, emulatoare si mai ales aplicatia BlueStacks de la (http://www.bluestacks.com/) care ne permite sa instalam/ rulam aplicatii Android pe tableta noastra Windows (mai ales daca reusim sa ne descurcam cu instalarea lui Android Market/ Google Play / Play Store).

Editat de Bogdan_Popescu

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

In locul tastaturii virtuale 3rd party de la punctul 6, o alternativa mai buna este Comfort On-Screen Keyboard v7.0.3.0 (4-Jan-2013). Exista in versiune "lite" si "pro" dar nu este gratuita. O puteti insa utiliza un timp ca versiune trial.
Dupa instalarea aplicatiei, dati click dreapta/ apasati lung pe iconul cu tastatura portocalie din taskbar (zona de notificari), alegeti "Options" si efectuati urmatoarele setari:
1) La "Main Properties", debifati "Run Comfort On-Screen Keyboard Pro at Windows startup";
2) Tot la "Main Properties" Bifati "Show the Comfort On-Screen Keyboard Pro toolbar in taskbar";
3) Debifati restul optiunilor de la "Main Properties" (lasati-le nebifate);
4) La "On-Screen Keyboard" alegeti pentru "Keyboard type" varianta "Standard" sau orice alta tastatura doriti...
5) Dupa click dreapta/ apasare lunga pe iconul cu tastatura din taskbar alegeti "Turn on"/ "Turn off" dupa cum doriti sau nu sa utilizati aceasta tastatura;
6) Faceti oricare alte setari doriti!...
Eu prefer tastatura "Standard" (pe care am intins-o pe toata lungimea ecranului, latimea/ inaltimea lasand-o nemodificata) intrucat contine toate tastele, inclusiv Home/End/PgUp/PgDn/PrtScr/Scroll Lock etc.


Iar touchpadul virtual de la punctul 7 functioneaza cel mai bine cu aplicatii pentru interfata Desktop daca este configurat sa ruleze in full screen. Mai sunt necesare si alte adjustari din meniul de configurare al aplicatiei (pentru ca setarile implicite nu sunt optimizate pentru Windows 8).


Iata ca pentru discutii legate de Hardware am deschis un subiect omonim in sectiunea Hardware!

link

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Dupa upgrade la Windows 8.1 pe tableta mea Asus VivoTab Smart ME400C am avut anumite probleme cu driverul Intel Graphics Media Accelerator ver. 9.14.3.1168.

Se pare ca acest driver care functiona normal in Windows 8 nu este compatibil cu Windows 8.1.

Din fericire, exista o cale provizorie de rezolvare a acestei situatii neplacute.

Voi oferi solutia de rezolvare pentru posesorii acestei tablete sau pentru cei care trec printr-o situatie similara chiar daca detin alte tablete!

 

Retineti ca versiunea 9.14.3.1117 a driverului de la Intel functioneaza perfect in Windows 8.1.

Acesta poate fi gasit in pachetul de la http://www.asus.com/Tablets_Mobile/ASUS_VivoTab_Smart/#support_Download_35 > Utilities (pagina de suport a produsului).

(Posesorii altor tablete care au acelasi driver de la Intel vor trebui sa descarce driverul respectiv din alta parte).

 

Pentru a ne asigura ca driverul nu va fi updatat automat iar la noua versiune, inainte de a proceda la instalarea pachetului de mai sus trebuie sa intrati in Control Panel la System and Security > System > Advanced System Settings: System properties > Hardware > Device installation Settings si sa alegeti "No, let me choose what to do", respectiv "Never install driver software from windows update", apoi sa debifati "Automatically get the device application and information provided by your device manufacturer" si sa dati "Apply" (urmand sa reveniti la updatarea automata a driverelor abia dupa ce apare un driver care sa nu mai produca probleme).

 

Aveti mare atentie sa nu descarcati/ instalati pachetul din arhiva ME400C_DriverPackage_100_Customer.rar deoarece in acest pachet se afla un driver mai vechi total necompatibil cu Windows 8.1 si veti avea probleme mai grave!
Descarcati si instalati, in schimb, pachetul din arhiva ME400CL_DriverPackage_V200_Customer.rar care desi nu este pentru Asus VivoTab Smart ME400C, ci pentru Asus VivoTab Smart ME400CL contine absolut toate driverele necesare, inclusiv pentru modelul ME400C.

 

Atentie! Inainte de instalarea pachetului, dupa ce ati dezactivat updatarea automata a driverelor, intrati in Device manager la Display Adapters, dati click dreapta si alegeti Properties pentru driverul Intel GMA, apoi apasati pe Uninstall bifand "Delete the driver software for this device" si dand OK. Vi se va cere sa reporniti computerul si, dupa repornire, se va instala automat driverul generic de la Microsoft. Nu trebuie sa va sperie acest lucru! Pur si simplu instalati pachetul de mai sus si reporniti tableta.

 

Daca, dupa instalare, veti avea din nou probleme, veti putea reinstala manual driverul din C:\Users\Numele_meu_de_utilizator\AppData\Local\Temp\DriverPackage\...\Graphics\igxpun.exe (aceasta fiind locatia unde si-a decomprimat driverele installerul de mai sus).

Cel mai bine ar fi ca dupa instalarea pachetului sa faceti o copie a folderului "DriverPackage".

 

Acelasi lucru il puteti realiza si din Device manager > Display Adapters de unde puteti da update manual la driver si sa alegeti "Browse My Computer...", apoi sa punctati catre fisierul .inf din folderul Graphics de la locatia de mai sus sau din locatia unde ati realizat copia continutului folderului de mai sus.

 

O alta cale ar fi (de exemplu, daca dupa repornire a ramas activ tot driverul generic de la Microsoft si nu este detectat automat in cateva minute acceleratorul grafic de la Intel) sa intrati in Control Panel la Device Manager, sa dati click dreapta pe numele driverului si "Update Driver..." de unde trebuie sa alegeti "Browse my computer for driver software" si "Let me pick from a list of devices drivers on my computer" unde sa va asigurati ca ati debifat "Show compatibile hardware". In lista va aparea driverul Intel Graphics Media Accelerator versiunea 9.14.3.1117 pe care il veti reinstala.

 

Orice modificare in sensul celor de mai sus presupun sa reporniti tableta, apoi sa verificati in Device Manager daca versiunea curenta a driverului este 9.14.3.1117.

Daca observati ca driverul curent este versiunea 9.14.3.1168, functia "Roll Back Driver" nu va va ajuta, deoarece atata vreme cat exista pe disc noul driver, acesta la un moment dat se va actualiza la aceeasi versiune. De aceea este important sa il dezinstalati pe acesta cu optiunea "Delete the driver software for this device".

Editat de Bogdan_Popescu

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Azi in timp ce lucram pe tableta m-am trezit cu ecranul stingandu-se si aprinzandu-se singur de cateva ori. Mi-am dat seama ca este ceva necurat cu driverul de placa video. Pornesc aplicatia Intel Graphics and Media Control Panel si ce vad? Iar Intel Graphics Media Accelerator ver. 9.14.3.1168...
Asa ca din nou intru in Control Panel, dau uninstall la driver cu optiunea de stergere a fisierelor asociate si restart. Cand am dat restart am observat ca imi aparea "Update an Restart" ceea ce insemna ca s-au mai instalat si alte update-uri.
De aici trag concluzia (sau cel putin lansez ipoteza) ca se instaleaza automat si acea porcarie de driver in urma fiecarui update. Faptul ca am setat sa nu se mai updateze automat driverele se pare ca nu ajuta suficient.

Asa ca a devenit necesar sa mai fac o setare:
Settings (din bara de charm-uri), Update and Recovery, Choose how updates get installed, Important updates: Check for updates but let me choose whether to download and install them.

Dupa ce am facut aceasta setare i-am dat o verificare manuala pentru update-uri si cand am cerut detalii despre update-urile gasite, ghiciti ce mi-a aparut in lista si am debifat inainte de a porni descarcarea/ instalarea lor!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×