Antreprenorii români preferă să-și mute afacerile în Bulgaria

Detalii

CategoriiEconomie
Taguriavocat, Bulgaria
Ultima actualizareSambata 29 decembrie 2018
Vizualizari1357

Voteaza & Distribuie

Descriere

Oamenii de afaceri români sunt tentați tot mai mult să-și mute afacerile în Bulgaria. Ei sunt atrași de ratele scăzute de impozitare, de forța de muncă ieftină, de costurile avantajoase de construcție ale imobilelor, de birocrația scăzută, de accesul la fonduri europene. Ratele dobânzilor din anumite țări din Europa sunt mult mai scăzute decât cele din țara noastră.

Nivelul ratelor dobânzilor este influențat de inflație, costul activelor financiare bancare (unele bănci folosesc resurse de la instituții financiare europene spre a emite împrumuturi), marja bancară (dorința de a obține profit), economia instabilă, veniturile scăzute ale populației care determină băncile să caute modalități de a minimiza riscurile sau pierderile care pot să apară din cauza neplății împrumuturilor.

Afluxul de întreprinzători străini care doresc să facă afaceri în Bulgaria este tot mai mare. Economia Bulgariei este destul de stabilă, guvernul introduce în mod sistematic reforme eficiente. Taxele în Bulgaria în anul 2018 – Impozitul pe profit este de 10% În Bulgaria, cota unică de impozitare este de 10% pe profit, rata de impozitare este uniformă de 10% pe venitul persoanelor fizice. Se acordă asistență companiilor pentru angajarea persoanelor cu handicap sau a șomerilor. Pentru TVA, rata de bază a taxei este de 20%. Taxa pe dividende în Bulgaria este de 5%.

Cele mai populare domenii pentru a începe o afacere în Bulgaria sunt agricultură, turism, IT, construcții, servicii, logistică. Românii care doresc să-și deschisă afaceri în Bulgaria au observat că autoritățile locale nu le creează obstacole. Acestea dimpotrivă, încurajează pe străinii care vor să-și deschidă afaceri în această țară.

Sunt români care decid să plece definitiv din țară și să se stabilească în Bulgaria. Desigur aceștia au în vedere deschiderea unei firme sau companii în această țară, sau mutarea afacerii din România în Bulgaria. Pentru asta, cea mai bună modalitate ca lucrurile să fie mai simple și mai rapide, este să apeleze la serviciile unei firme specializate în deschiderea unei afaceri în Bulgaria sau la servicii de consultanță oferite de un avocat în Bulgaria.

Înregistrarea unei firme în această țară se poate face într-un mod corect și eficient mai ales cu ajutorul unor specialiști care știu totul despre procedura de înregistrare și care se pot ocupa de asta. Termenul de înregistrare al unei firme sau companii în Bulgaria este în general de cel puțin două săptămâni. Pentru evitarea unor eventuale cheltuieli suplimentare este indicat să se recurgă la serviciile unui avocat în Bulgaria. Sunt specialiști profesioniști care oferă servicii juridice dar și servicii de contabilitate în Bulgaria la prețuri accesibile.

De asemenea au și servicii de consultanță foarte importante pentru întreprinzătorii românii care decid să facă afaceri în Bulgaria. Serviciile de contabilitate sunt pentru persoane fizice dar și pentru persoane juridice. Se oferă consultanță în probleme financiare, servicii juridice, servicii de contabilitate care cuprind: prelucrarea documentelor contabile primare, evidența stocurilor, calculul amortizărilor, întocmirea unor acte importante (jurnal de încasări și plăți) și declarații de recuperare TVA pe cale electronică, declarații VIES și Intrastat, prelucrarea extrasului de cont, a documentelor de deplasare, a ordinelor de plată (asigurare și impozite la bugetul de stat).

Cu o planificare financiară eficientă se poate reduce la minim rata de impozitare. Principalele zone care au ratele de impozitare reduse la minimum sunt Bulgaria, Marea Britanie, Maldive și altele. Specialiștii care se ocupă de asemenea servicii garantează anonimatul și confidențialitatea, consideră că respectarea eticii profesionale stă la baza unei bune relații cu clienții.

Prin capacitatea, abilitatea și profesionalismul în care își utilizează cunoștințele, pot ajuta orice nou întreprinzător să stea puțin mai liniștit, pentru că îi vor oferi sfaturi utile la luarea deciziilor, mai ales în prevenirea apariției unor eventuale probleme. Sunt persoane care au experiență în activitatea pe care o desfășoară (înregistrarea companiilor, servicii de contabilitate, consultanță fiscală privind legea bulgară, optimizarea cheltuielilor, optimizarea taxelor, audit financiar intern și altele), care îi pot ajuta pe antreprenorii români să ia decizii financiare și contabile corecte.

Toți antreprenorii cu experiență știu că dezvoltarea unei noi companii în Bulgaria nu depinde doar de valoarea investiției. Contează foarte mult capacitatea antreprenorului de a negocia în afaceri și de a înțelege specificul culturii de afaceri în Bulgaria. În acest mod se pot face anumite conexiuni care sunt necesare în afaceri și desigur se pot promova produsele sau serviciile pe piața din această țară.

Despre bulgari se spune că sunt foarte exigenți, ei țin la punctualitate, își programează întâlnirile de afaceri din timp și ajung întotdeauna mai devreme cu 15 minute. În Bulgaria se ține cont de codul vestimentar la fel ca în țările civilizate. Un lucru important pe care trebuie să-l știe românii, care vor să deschidă afaceri în această țară, este că locuitorii și oamenii de afaceri preferă să vorbească doar în limba bulgară. În prezent însă sunt mulți care cunosc și limba română, iar cei mai tineri cunosc limba engleză.