Fictiune vs non-fictiune

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari13395

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fie ca sunteti genul care prefera „Frankenstein" sau va dati in vant dupa "Confesiunile Sf. Augustin", alegerea intre fictiune si realitate nu este niciodata o sarcina usoara si orice iubitor de carte o poate confirma. Pe de o parte, avem grandilocventa imaginatiei, pe de alta parte, puterea veridicului. Frumusetea fictiunii consta in faptul ca, cu putina ingeniozitate si multa inspiratie, se poate da nastere unei scrieri fascinante si unui subiect incredibil, doar prin puterea imaginatiei.

Non-fictiunea, pe de alta parte, este foarte directa si mizeaza pe detalii concrete, pe personaje si evenimente autentice. In non-fictiune, nu e nevoie de sclipiri de inspiratie pentru a scrie o anecdota extraordinara sau o minciuna fascinanta pentru a impresiona cititorii. E nevoie doar de putina cercetare si o multime de intamplari. Nimeni nu va obliga sa alegeti intre fictiune si non-fictiune, insa pentru a putea face deosebirea intre ele, e nevoie sa cunoasteti cateva lucruri.

Diferenta dintre fictiune si non-fictiune

Fictiunea este mai ciudata decat non-fictiunea, v-ar putea spune unii literati, si asta se datoreaza faptului ca non-fictiunea este limitata, in timp ce fictiunea nu e. Probabil cel mai bun mod de a defini acest lucru ar fi citarea celebrei replici a lui Gabriel Garcia Marquez: „Fictiunea a fost inventata in ziua in care Iona s-a intors acasa si i-a spus sotiei sale ca a lipsit trei zile deoarece a fost inghitit de o balena." Fictiunea tine de fantezie, este un macrocosmos al prefacerii si disimularii, ticsit cu fiinte, lucruri, oameni si evenimente imaginare. Non-fictiunea, pe de alta parte, se refera la date si fapte exacte, cu detalii, evenimente, oameni si lucruri care au existat sau exista in realitate.

O lucrare de fictiune se ocupa cu o intriga imaginara, cu personaje ireale (desi uneori sunt folosite si personaje reale in povesti imaginate), si un punct culminant neverosimil, care pare sa eludeze orice alte lucrari de non-fictiune. Fictiunea este distractiva, atragatoare si amuzanta, in timp ce non-fictiunea are un caracter mai informativ si mai educativ. O lucrare de fictiune este intotdeauna creata pe motive imaginare, iar o opera de non-fictiune este intotdeauna modelata pe evenimente si actiuni reale si se ocupa cu personaje din viata reala si intamplari care au avut loc in trecut sau prezent.

O alta diferenta intre cele doua este stilul in care sunt scrise. Fictiunea face uz de imaginatie abila si minciuni interesante pentru a crea uimire si incantare, abunda in comparatii, metafore, epitete si alte figuri de scris pentru a descrie lumea imaginata cat mai bine, in timp ce lucrarile de nonfictiune sunt mai exacte, cu detalii concrete si sunt mult mai concise, simple si directe.

Un scriitor de fictiune creeaza o retea de intrigi fascinante si abuzeaza de detalii interesante pentru a captiva publicul sau pentru a-l transporta intr-un alt timp si o alta lume. Poate inventa detalii si evenimente fascinante fara a fi nevoie sa para autentic. Un scriitor de non-fictiune nu se poate bucura de astfel de libertati si nu-si poate lasa munca lui pe seama imaginatiei sau interpretarii cititorilor. El nu poate transcende lumea reala a detaliilor concrete si nici nu poate exagera cu imaginatia.

Natura non-fictiunii este mult mai prozaica si adesea include subiecte care sunt universal apropiate. Natura fictiunii, pe de alta parte, este mult simbolica si se refera la partea creativa a scrisului. Impleteste detalii de non-fictiune cu fapte reale pentru a crea o aura de plauzibilitate. Romanele, filmele, povestirile sunt opere fictive bazate pe o poveste inventata, iar autobiografiile, cartile de istorie si jurnalele sunt memorii bazate pe fapte reale.