Top 6 pași esențiali pentru protejarea mediului înconjurător în 2019

Detalii

CategoriiSocial
Tagurireciclare
Ultima actualizareJoi 21 martie 2019
Vizualizari1272

Voteaza & Distribuie

Descriere

Protejarea mediului este un subiect din ce în ce mai discutat oriunde astăzi (la școală, la birou, în cadrul conferințelor cu diferite teme etc). Promotorii stilului de viață cât mai eco vin cu idei și soluții atât pentru individul în sine, cât si pentru societăți, organizații, asociații. Preocuparea pentru natură a deveni o problemă reală, iar motivele pentru care, în ultimii ani aceasta este un subiect dezbătut de foarte mulți fac, referire la schimbările climatice serioase ce ne afectează pe toți într-un mod negativ.

Începând cu binecunoscuta problemă a încălzirii globale, până la poluarea oceanelor și a aerului, situația actuală a evoluției omenirii și a tehnologiei mai ales, pune serios în pericol omenirea. De altfel, anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a emis unul dintre cele mai pesimiste rapoarte, în care se estima că până în 2030, schimbările climatice vor aduce moartea a peste 250.000 de oameni într-un an, din cauza poluării. Și dacă acest procent de aproximativ 0,5% din toată populația planetei nu pare îngrijorător, mai grav este faptul că acesta poate fi doar începutul unei situații fără scăpare.

Fiecare dintre noi este responsabil de protejarea mediului și dacă am face cu toții pași mici pentru a diminua efectele nocive ale poluării, în timp, am putea contribui la vindecarea planetei.

6 pași de urmat pentru a contribui la protejarea mediului

Fiind responsabili de protejarea naturii și a mediului în care trăim, trebuie să fim conștienți că fiecare mică activitate este importantă, puterea exemplului îndemnându-i astfel și pe ceilalți să ia atitudine. Iată deci, ce putem face:

1. Reciclarea deșeurilor în coșuri de gunoi speciale
Dacă ai deja bunul obicei de a face asta la tine acasă, este minunat. Și mai important ar fi ca, în cazul în care acest lucru nu se întamplă în cadrul firmai în care lucrezi, să propui achiziționarea unor coșuri de gunoi cu colectare selectivă pentru o reciclare eco-friendly. Fiind un spațiu în care își desfășoară activitatea mai mulți oameni, cantitatea de gunoi va fi și mai mare și cu atât mai mult se impune o astfel de reciclare. În plus, știm cu toții că acest mod de colectare a deșeurilor este în acord cu prevederile europene referitoare la protejarea naturii și a mediului.

2. Utilizarea sacoșelor textile în locul celor de plastic
Începând cu 1 ianuarie 2019, pe teritoriul României s-a interzis comercializarea pungilor de plastic foarte subțiri pe fondul reducerii poluării. Se pot folosi totuși pungi dintr-un plastic mult mai dur și rezistent, ce pot fi folosite pentru un timp mai îndelungat.

3. Folosirea șervețelelor din material textil, în locul celor de hârtie
Un alt simplu obicei pe care îl poți schimba pentru a contribui la protejarea naturii este să înlocuiești clasicele șervețele de hârtie, folosite la bucătărie sau în activitatea de curățenie, cu lavetele refolosibile, din material textil. Dacă tu faci asta considerând că este într-adevăr benefic, iar alți mii de oameni îți vor urma exemplul, cantitatea de deșeuri se va reduce semnificativ, efectele nocive asupra naturii fiind, cu timpul, diminuate.

4. Activități de plantare a copacilor
Plantarea copacilor în spațiile verzi special amenajate în orașe sau în zonele despădurite este, de obicei, o activitate propusă de asociațiile non-guvernamentale de protecție a mediului sau de fundațiile cu același scop. În plus, acestea implică diverse firme, prin colaborări sau parteneriate, să adopte un comportament responsabil și conștient de ocrotire a mediului.

5. Înlocuirea mașinilor cu biciclete sau trotinete electrice
Atâta timp cât condițiile climatice facilitează activitatea în aer liber, ar fi de preferat ca firmele să le pună angajaților la dispoziție biciclete sau trotinete electrice cu care să ajungă la birou. Nu doar că acest mod de transport este eco-friendly, diminuând cantitatea de noxe eliberată în aer, dar se poate dovedi de un real succes în a ajunge la timp la birou, evitând aglomerația infernală a orelor de vârf. În plus, studiile au demonstrat că folosirea bicicletelor sau a trotinetelor ca mijloc de transport, au un impact pozitiv semnificativ asupra sănătății fizice și a stării psihice, cei ce adoptă astfel de comportament, fiind mult mai productivi și plini de energie în ziua respectivă.

6. Colecatarea și livrarea uleiului folosit la gătit către centrele speciale
După ce ai terminat de gătit, nu face greșeala de a arunca la chiuvetă uleiul folosit, pentru că poate polua apa. De exemplu, un litru de ulei folosit la gătit și apoi aruncat la canalizare poluează aproximativ un milion de litrii de apă, cantitate ce poate ajuta orice om să supraviețuiască aproximativ 14 ani. Cel mai indicat ar fi să colectezi uleiul într-un recipient, adunând o cantitate de cel puțin 4 litri, apoi poți contacta o firmă specială ce se ocupă de colectarea acestuia.

Pași mici către o evoluție uriașă

Ce alte mici activități mai poți face pentru a reduce semnificativ nivelul poluării?
  • oprește întotdeauna apa de la robinet când te speli pe dinți;
  • nu ține televizorul aprins dacă nu te uiți la el;
  • ține luminile din casă stinse pe perioada zilei și folosește lumina naturală;
  • încearcă să faci mai mult duș decât baie în cadă (lucru ce presupune umplerea acesteia cu o cantitate mai mare de apă);
  • când ai de spălat diferite obiecte (jucării, pensule, recipiente etc) încearcă să pui apă într-un lighean sau într-o găleată și evită să lași apa de la robinet să curgă non-stop.

Fii responsabil pentru mediul în care trăiești tu, în care vor trăi copii tăi, copiii copiilor tăi și tot așa. Privește reciclarea și grija pentru natură ca o grijă pentru tine și cei dragi.

Sursa foto: shutterstock.com