O capodopera a literaturii americane: Orasele din cimpie, de Cormac McCarthy

Detalii

CategoriiCultura
TaguriCarti
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1486

Voteaza & Distribuie

Descriere



O capodopera a literaturii americane: Orasele din cimpie, de Cormac McCarthy



Considerat o capodopera a literaturii americane, de o frumusete neinduratoare precum o tragedie greaca, romanul Cities of the Plain (1998), de Cormac McCarthy, a aparut si in limba romana.


Orasele din cimpie, traducere din limba engleza de Alexandra Olivotto si Radu Cristescu, a fost publicat saptamina aceasta in colectia „Biblioteca Polirom", si in editie digitala.


Orasele din cimpie (1998) incheie asa-numita „Trilogie a Frontierei", din care mai fac parte romanele Calutii mei, caluti frumosi (1992, distins cu National Book Award) si Marea trecere (1994).


Actiunea, plasata in anul 1952, urmareste prietenia ce se leaga intre cei doi protagonisti ai romanelor anterioare, John Grady Cole si Billy Parham, la un ranch texan din apropierea granitei cu Mexicul.


Viitorul lor pare din ce in ce mai nesigur intr-o lume care se schimba radical. Billy Parham se lasa atras in visul nebunesc al lui John Grady, care s-a indragostit de o prostituata mexicana din Ciudad Juárez si s-a hotarit sa o elibereze din miinile proxenetului ei si s-o ia de nevasta. Dragostea lor se dovedeste insa pe cit de inevitabila, pe atit de periculoasa.


„Prin comparatie cu lirismul viril din Calutii mei, caluti frumosi si cu frumusetea devastatoare din Marea trecere, Orasele din cimpie pare o carte simpla, dar avind acea simplitate a dramelor zguduitoare. Cu aceste romane feroce, pustiitoare, nespus de frumoase, Cormac McCarthy a creat o capodopera." (The Sunday Times)


„Pentru forta sa evocativa si stilul prozei sale, pentru tristetea sfisietoare si frumusetea aspra, Orasele din cimpie este o carte care trebuie citita pe indelete, savurata. Romanul lui McCarthy reprezinta finalul autentic al unei capodopere din literatura americana." (Time Out)


Apreciat romancier, dramaturg si scenarist, Cormac McCarthy a abordat in scrierile sale o diversitate de genuri, de la goticul sudist la western sau la teme postapocaliptice, fiind recompensat pentru activitatea sa literara cu premii prestigioase precum National Book Award, Premiul Pulitzer, National Book Critics Circle Award sau Premiul PEN/Saul Bellow pentru intreaga creatie artistica.


Ecranizarile romanelor sale s-au bucurat de un mare succes, filmul Nu exista tara pentru batrini, regizat de fratii Joel si Ethan Coen, obtinind patru premii Oscar.


La Editura Polirom au aparut romanele: Nu exista tara pentru batrini (2010), Meridianul singelui (2011), Calutii mei, caluti frumosi (2011), Marea trecere (2012).


Colectia „Biblioteca Polirom" este coordonata de Bogdan-Alexandru Stanescu.


In pregatire:


Arturo Perez-Reverte, Tangoul vechii garzi


Ngugi Wa Thiong'o, Riul care ne desparte