Ce este eroarea „ecranul albastru” și cum o poți remedia? Află aici!

Detalii

CategoriiIT
Tagurireparatii calculatoare
Ultima actualizareMiercuri 26 februarie 2020
Vizualizari768

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ecranul albastru al morții - sau BSOD - este întotdeauna o imagine nedorită. BSOD-urile apar atunci când Microsoft Windows se confruntă cu o eroare critică din care computerul nu se poate recupera. De obicei, acestea sunt rezultatul software-ului virusat (sau al driverelor) care cedează sau al unui defect hardware.

Ce cauzează ecranele albastre?

Un ecran albastru apare atunci când Windows întâlnește o „eroare de oprire.” Această situație critică face ca sistemul să se blocheze și să nu mai funcționeze. Singurul lucru care se poate face în acel moment este repornirea computerului. Acest lucru poate duce la pierderea de date, deoarece programele nu au șansa de a salva fișierele deschise. Când apare această problemă, Windows creează automat un fișier „minidump” care conține informații despre incident și îl salvează pe disc. Poți vedea apoi detalii despre aceste minidump-uri pentru a te ajuta la identificarea cauzei ecranului albastru.

Display-ul poate arăta diferit în funcție de ce sistem de operare rulezi. În Windows 7 și versiunile anterioare, ecranul albastru arăta mult ca unul terminal, afișând tot felul de date. Chiar și în variantele precedente, detaliile afișate aveau tendința de a merge destul de repede, iar citirea informațiilor era dificilă. În prezent însă, există modalități mai ușoare de a obține toate informațiile de care ai nevoie pentru rezolvarea problemelor. În mod implicit, Windows repornește automat computerul ori de câte ori se confruntă cu BSOD. Dacă vrei mai mult timp pentru a vedea detaliile erorii, poți dezactiva repornirile automate din Panoul de control.

Depanarea BSOD-urilor

În Windows 7, 8 și 10, poți depana informații despre ecranul albastru folosind Action Center. În Windows 7, mergi la Panoul de control> Sistem și securitate. În versiunile 8 și 10, megi la Panoul de control> Securitate și întreținere. În secțiunea „Întreținere”, vei putea verifica soluțiile la problemele existente. Windows 8 și 10 efectuează efectiv acest pas de depanare automat atunci când computerul repornește după un BSOD. Dacă Windows nu poate remedia problema de unul singur, cel mai sigur este să îl duci la un service Salut-it.ro pentru a afla care este cauza exactă. Este posibil să vezi în mesajul ecranului un număr „Stop Error” de forma „0x00000024” sau o eroare de genul „Driver_IRQL_not_less_or_equal”. O căutare rapidă te poate lămuri cu privire la sursele acestora.

Iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta pentru depanarea ecranelor albastre


Backup: Dacă sistemul tău a afișat recent eroarea, poți încerca funcția Restaurare sistem pentru a aduce software-ul sistemului la o stare anterioară. Dacă funcționează, atunci cel mai probabil că este vorba de o problemă software. Scanare pentru programe malware:

- Scanează-ți computerul pentru a descoperi malware și pentru a te asigura că eviți blocarea device-ului tău.
- Instalare drivere actualizate: un driver instalat incorect poate duce la blocări. Descarcă-le pe cele mai recente pentru computerul tău de pe site-ul producătorului și instalează-le - acest lucru poate rezolva BSOD-urile cauzate de problemele driverului.
- Pornire în modul de siguranță: dacă computerul afișează un ecran albastru de fiecare dată când îl pornești, încearcă în modul de siguranță (Safe Mode). În acest fel, Windows încarcă doar driverele esențiale. Dacă sistemul de operare se deschide fără eroare în Safe Mode, atunci un driver pe care l-ai instalat recent provoacă problema.

În concluzie, acestea sunt câteva soluții pe care le poți aplica în cazul unei astfel de erori. De recomandat este intervenția unui specialist, întrucât datele tale pot fi compromise în urma acestor probleme, iar un service avizat te poate ajuta să le recuperezi.

Sursă: pinterest.com