5 câștigătoare ale Ligii Campionilor care au reușit “performanța” retrogradării

Detalii

CategoriiSport
TaguriFotbal
Ultima actualizareMiercuri 19 februarie 2020
Vizualizari848

Voteaza & Distribuie

Descriere

Optimile Ligii Campionilor se joacă în aceste zile, iar fanii din întreaga lume urmăresc aceste meciuri senzaționale, disputate de cele mai mari campioane ale Europei. În pub-uri, case de pariuri și la cozile pentru bilete, circulă deja zvonuri despre viitoarea campioană a Europei, în acest sezonul UEFA Champions League 2019 - 2020.

Însă puțini dintre aceștia cunosc, însă, și o altă față a istoriei acestei competiții, marcată de o serie de evenimente cel puțin bizare: de-a lungul anilor, mai multe câștigătoare ale Cupei sau Ligii Campionilor au ajuns într-un final să retrogradeze. Cine sunt acestea? Află chiar acum din rândurile de mai jos:

1. Nottingham Forest
Dacă în 2020, Nottingham Forest se zbate în eșantionul secund al Premier League, fără prea multe șanse la o eventuală promovare, anii 70 au fost anii de glorie pentru echipa “copacilor vicleni”. Startul acestui parcurs fenomenal a fost dat în sezonul 1978-1979, sub conducerea legendarului Brian Clough, Nottingham reușind să câștige primul titlul al său în Premier League, după o lupta foarte strânsă cu cei de la Liverpool. Parcursul excepțional din Champions League al clubului englez le-a adus în cele din urmă marele trofeu, câștigat fără probleme în fața suedezilor de la Malmo.

În următorul deceniu, Nottingham Forest a continuat seria de meciuri foarte bune în Liga Campionilor, sub conducerea aceluiași Brian Clough, chiar dacă nu a mai reușit niciodată performanța din sezonul 1978-1979. În 1993 (ultimul an pe bancă al marelui manager), Nottingham Forest părăsea Premier League. Chiar dacă a mai avut reveniri sporadice în primul eșantion fotbalistic, echipa “copacilor vicleni” nu a mai putut reface niciodată parcursul senzațional din anii de glorie ai clubului.

2. Aston Villa
În finala sezonului 1981-1982 din Liga Campionilor, Aston Villa se impunea în fața lui Bayern Munchen cu scorul de 1-0. De altfel, 1981 a fost cel mai bun an din istoria clubului, echipa reușind să câștige cel de-al șaptelea trofeu național (și ultimul) din propriul palmares, performanță urmată de câștigarea Champions League, în celebra finală disputată la Rotterdam în fața nemților.

În 2016, după un parcurs competițional mai mult decat dezastruos, “Leii” retrogradau pentru prima dată în istoria modernă a Premier League. Interesat este că Aston Villa și Nottingham Forest s-au întâlnit într-un meci direct în Liga 2 din Anglia, fiind primul meci din istorie în care două foste câștigătoare ale Ligii Campionilor se înfruntau într-un eșalon național secund.

3. Juventus Torino
Fără niciun fel de îndoială, Juventus Torino este unul dintre cele mai emblematice cluburi din istoria fotbalului european. “Bătrâna Doamnă” are în palmares două titluri Champions League: primul a fost câștigat în 1985, într-o finală câștigată în fața celor de la Liverpool. A fost una dintre cele mai negre seri din istoria fotbalului, 39 de suporteri (majoritatea italieni) pierzându-și viața, iar alți 600 fiind răniți, în urma ciocnirilor violente dintre fanii celor două echipe. Unsprezece ani mai târziu, torinezii repetau performanța din 1985, câștigând trofeul Ligii Campionilor chiar în Italia, pe Olimpico, în fața lui Ajax Amsterdam.

O super-echipă, construită în jurul unor staruri precum Del Piero, Ferrara, Ravanelli, Conte, Vialli, reușea să se impună în finală Champions League, în urma loviturilor de departajare. În 2006, clubul de fotbal era retrogradat în Serie B, în urma scandalului Calciopoli. Chiar dacă “Juve” s-a întors după doar un an în prima ligă a fotbalului italian, reușind să domine în continuare primul eșantion, prejudiciul de imagine suferit atunci rămâne în continuare agățat de numele “Bătrânei Doamne”.

4. AC Milan
Fiind una dintre cele mai bune echipe din istoria Ligii Campionilor, AC Milan a avut la rândul său suișurile și coborâșurile sale, în cadrul acestei competiții tradiționale din fotbalul european. Echipa celor numiți “rossoneri” și-a adjudecat primele trofee Champions League în anii ‘60, după câștigarea finalelor din 1963 și 1969. Însă nimeni nu bănuia pe atunci faptul ca, după aproximativ un deceniu, Milanul anilor ‘80 avea să fie retrogradat forțat în Serie B, ca urmare a unui scandal construit în jurul meciurilor trucate. După doar un singur an petrecut în eșantionul secund, Milan revenea în Serie A, unde nu reușea să rămână decât pentru un singur sezon competițional.

Cea de-a doua retrogradare a reprezentat o lovitură greu de suportat pentru fanii rossonerilor și echipă, însă împreună au reușit să revină în primul eșantion, mai puternici ca niciodată. Revenirea lor în Serie A a coincis cu un parcurs mai mult decat prolific în Liga Campionilor, echipa italiană reușind să câștige cinci finale ale competiției în anii: 1989 (chiar împotriva celor de la Steaua), 1990, 1994, 2003 și 2007.

5. Manchester United
Spre finalul anilor ‘60, Manchester United domina indiscutabil întregul fotbal european, reușind să își treacă în palmares primul trofeul Champions League în 1968. În acea finală, disputată chiar pe Wembley, “Diavolii Roșii” se impuneau în fața lui Benfica Lisabona, fiind prima echipă engleză din istorie care câștiga marele trofeu european. Apoi a urmat declinul.

La doar șapte ani după plecarea unor jucători importanți din lot - George Best, Denis Law, Bobby Charlton - Manchester United părăsea Premier League în anu 1974. Revenirea acestora în primul eșantion englez și trecerea echipei sub conducerea magistrală a lui Sir Alex Ferguson au marcat un nou început pentru “Diavoli.” Echipa a reușit să se mai impună de două ori în ultima fază a Champions League, în doua dintre cele mai dramatice finale ale acestei competiții.

Echipele care joacă în Liga Campionilor au fost întotdeauna capabile să ofere bucurii și drame, așa cum ai putut vedea și tu în randurile de mai sus. Așadar, fii alături de cluburile rămase în optimile Champions League 2019-2020, atât la televizor, cât și în pagina de pariuri sportive Betano, pentru că surprizele adevărate încep abia în fazele superioare ale competiției!

Sursa foto: needpix.com/photo/605752/fc-barcelona-atletico-madrid-champions-league-camp-nou-football