Arhetipul Romānului "din afara" Profiler : emigrantul romān
Scris 10 November 2005 - 09:40 AM
Sunt particularitati ? Si daca sunt, suntem constienti de ele ?
Este vreo diferenta dintre "arhetipul celui ce este dincolo", si "arhetipul celui din Romānia"?
Scris 11 November 2005 - 03:34 PM
Scris 13 November 2005 - 04:54 PM
Eu sunt sigură că oricare dintre noi care ar avea posibilitatea să plece,şi să reuşească peste hotare nu se va mai īntoarce nicicānd īn Romania,toţi tindem spre cei mai bun şi dacă altă ţară ne poate oferi ceea ce ne dorim,de ce să nu plecăm?
Romānul din afară are acelaşi suflet "de romān",īnsă are o mentalitate total schimbată faţa de cea a romānilor care sunt in ţara,ei deja s-au adaptat la acele condiţii si mentalitaţi.Pāna la urma fiecare cu norocul lui...
Scris 14 November 2005 - 12:28 PM
Mai cred oare cei plecati de cātava vreme ca
"Tara lor e printre cele mai frumoase din lume?"
"Scoala romāneasca e printre cele mai valabile?"
etc. ?
Sau, mai specific, cum se poarta cei plecati afara ?
Simt nevoia sa dea mereu sfaturi ?
Sunt mai increzuti ?
O alta īntrebare ar fi:
DE CE romānii de afar nu au o comunitate mai īnchegata ???
Scris 19 November 2005 - 03:23 PM
Marlboro, la Nov 14 2005, 11:28 AM, a spus:
etc. ?
Sunt mai increzuti ?
O alta īntrebare ar fi:
Da, mai cred ca tara mea e printre cele mai frumoase, dar cred si ca e pacat ca nu o promoveaza nimeni.
Nu stiu cum e scoala romaneasca acum (daca am inteles bine merge din rau in mai rau), dar modelul vechi era foarte bun, romanii care lucreaza in afara au succes si sunt apreciati.
Mai increzuti nu suntem toti, eventual aia cu IQ mai redus. In schimb e adevarat ca daca pleci in afara si reusesti iti creste increderea in tine.
In fiecare tara exista comunitati ale romanilor din tara respectiva. Ca nu facem toti parte din ele e altceva. Dar putem oricand apela la ei pentru informatii sau ajutor, organizeaza seri tipic romanesti si alte activitati.
Scris 20 November 2005 - 05:06 PM
Scris 24 November 2005 - 10:02 PM
Marlboro, la Nov 14 2005, 11:28 AM, a spus:
etc. ?
Sunt mai increzuti ?
O alta īntrebare ar fi:
Nu, nu cred ca tara mea este cea mai frumoasa pt. ca asta nu este adevarat.
NU, nu cred ca noi romanii avem al nu stiu cite- lea simt sa ne descurcam asa cum ni s-a repetat ani de zile.
Nu, nu cred ca scoala romaneasca e mai buna, ba dimpotriva, iar daca unii am reusit aici a fost meritul nostru personal si voi care sinteti acolo habar nu aveti cit am muncit.
Nu, nu cred ca toti sintem mai increzuti, dar da, ne-am schimbat mentalitatea pt. ca aici viata este foarte dura si dreapta. Am invatat ca nimic nu ni se cuvine si ca orice trebuie platit, nimic nu este gratuit. Si acum ni se pare firesc. Respectam munca altora si munca noastra este respectata.
Nu, cei mai multi nu dam sfaturi pt. ca nu avem cui.
Avem o comunitate inchegata cit poate sa fie ea de inchegata avind in vedere stilul fiecaruia de viata.
Vorbim mai stricat romaneste nu pt. ca ne dam artisti ci pt. ca zi de zi trebuie sa gindim/ lucram/studiem/in alta limba si nu avem cu cine vorbi romaneste.
Sintem primii care luam suturi in fund pt. ceea ce faceti voi acolo.
Ori de cite ori ni se face dor de Romania, intram pe un forum romanesc si ne trece.
Scris 24 November 2005 - 10:17 PM
corinae, la Nov 19 2005, 04:23 PM, a spus:
Nu stiu cum e scoala romaneasca acum (daca am inteles bine merge din rau in mai rau), dar modelul vechi era foarte bun, romanii care lucreaza in afara au succes si sunt apreciati.
Mai increzuti nu suntem toti, eventual aia cu IQ mai redus. In schimb e adevarat ca daca pleci in afara si reusesti iti creste increderea in tine.
In fiecare tara exista comunitati ale romanilor din tara respectiva. Ca nu facem toti parte din ele e altceva. Dar putem oricand apela la ei pentru informatii sau ajutor, organizeaza seri tipic romanesti si alte activitati.
Io cred ca nu e nici mai frumoasa, nici mai urāta decāt altele...dar daca stau bine sa ma gāndesc, e mai urāta decāt media. Te-ai intors f'odata cu avionul de la tine in romania ? daca mergi doar cu masina sau cu trenul nu-ti dai seama.
Se vede clar cānd se trece dinspre austria inspre ungaria/romanica...si e cam..dezolant.
Iar despre romanii care lucreaza afara, probabil ce cele maximum 5 % care au avut norocul sa lucreze'ntr-un birou (si asta dupa studii de echivalenta OBLIGATORII) nu cred ca sunt reprezentative.
reprezentativi sunt capsunarii, piersicarii, constructorii, ingrijitorii prin azile ca si ..scuze..dansatoarele si prostituatele.
de cāte ori ai fost la "seri romanesti " ???
Ares444, la Nov 24 2005, 11:02 PM, a spus:
NU, nu cred ca noi romanii avem al nu stiu cite- lea simt sa ne descurcam asa cum ni s-a repetat ani de zile.
Nu, nu cred ca scoala romaneasca e mai buna, ba dimpotriva, iar daca unii am reusit aici a fost meritul nostru personal si voi care sinteti acolo habar nu aveti cit am muncit.
Nu, nu cred ca toti sintem mai increzuti, dar da, ne-am schimbat mentalitatea pt. ca aici viata este foarte dura si dreapta. Am invatat ca nimic nu ni se cuvine si ca orice trebuie platit, nimic nu este gratuit. Si acum ni se pare firesc. Respectam munca altora si munca noastra este respectata.
Nu, cei mai multi nu dam sfaturi pt. ca nu avem cui.
Avem o comunitate inchegata cit poate sa fie ea de inchegata avind in vedere stilul fiecaruia de viata.
Vorbim mai stricat romaneste nu pt. ca ne dam artisti ci pt. ca zi de zi trebuie sa gindim/ lucram/studiem/in alta limba si nu avem cu cine vorbi romaneste.
Sintem primii care luam suturi in fund pt. ceea ce faceti voi acolo.
Ori de cite ori ni se face dor de Romania, intram pe un forum romanesc si ne trece.
salutari si merci, hades
(sau ares, tot un grec)
Scris 26 November 2005 - 06:42 PM
7, la Nov 24 2005, 09:17 PM, a spus:
Se vede clar cānd se trece dinspre austria inspre ungaria/romanica...si e cam..dezolant.
Iar despre romanii care lucreaza afara, probabil ce cele maximum 5 % care au avut norocul sa lucreze'ntr-un birou (si asta dupa studii de echivalenta OBLIGATORII) nu cred ca sunt reprezentative.
reprezentativi sunt capsunarii, piersicarii, constructorii, ingrijitorii prin azile ca si ..scuze..dansatoarele si prostituatele.
de cāte ori ai fost la "seri romanesti " ???
salutari si merci, hades
(sau ares, tot un grec)
Inchipuie-ti ca m-am intors cu avionul de mai multe ori si nu am observat dierenta uimitoare de care vorbesti. Probabil ca nu am cautat-o cu tot dinadinsul ca altii.
Eu fac parte din cei 5% care lucreaza chiar in domeniul lor de pregatire si fara absolut nici un fel de studii de echivalenta. Pentru a evita eventualele "comentarii binevoitoare" iti spun ca nu fac parte din nici una din categoriile de meserii enumerate de tine mai sus. Si faptul ca lucrez intr-un birou nu tine doar de noroc.
La serile romanesti nu am fost inca, si ce daca?
Aceasta postare a fost editata de corinae: 26 November 2005 - 06:50 PM
Impartaseste acest subiect:
Subiecte similare
| Topic | Deschis de | Replici | Vizualizari | |
|---|---|---|---|---|
|
Produse din fier forjat, Tamplarie PVC, Jaluzele | dynky | 4 | 2.220 |
|
Lumea stranepotilor nostrii...
Viitorul civilizatiei umane. se va ajunge la o specie de superoameni(b |
tjedy2000 | 6 | 6.155 |
|