Autoclavul si sfaturi pentru sterilizarea corecta a instrumentelor

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriaparatura medicala, Sibiu
Ultima actualizareMiercuri 26 aprilie 2017
Vizualizari1658

Voteaza & Distribuie

Descriere

Un autoclav este folosit pentru a decontamina si a steriliza instrumentele, respectiv ustensilele folosite in diverse medii, astfel incat acestea sa nu reprezinte un risc pentru sanatate atunci cand sunt reutilizate. Cunoscut si sub denumirea de sterilizator cu aburi, acesta se prezinta in mai multe variante, avand capacitati distincte.Utilizarea autoclavului este imperios necesara in cazurile laboratoarelor, a anumitor sectii medicale, dar si in cadrul saloanelor de infrumusetare. Precisa este compania care iese inaintea tuturor celor interesati cu o paleta variata de astfel de dispozitive, care functioneaza pe baza de aer, la presiune inalta si in anumite conditii de temperatura.

Diversitatea modelelor ce prezinta o calitate superioara si preturile accesibile, sunt principalele aspecte care fac din acest furnizor lider in sectorul de piata specific. Pe site-ul precisa.ro se gasesc autoclave cu proprietati si functii distincte, precum si alte categorii de aparate, toate de o calitate net superioara fata de alte produse comercializate pe piata. Numai un autoclav bun va reusi sa ofere un nivel optim de functionare, la parametri corespunzatori si rezultatele dorite. Sterilizarea si decontaminarea instrumentelor, respectiv a ustensilelor, poate fi valida, deci realizata cu succes prin folosirea unui astfel de dispozitiv, care este precis si eficient. Orice spital si sectie trebuie sa detina un sterilizator, de orice tip ar fi acesta. Diferenta pe care o face autoclavul inca consta in faptul ca ofera un raport optim intre costuri, usurinta de folosinta, rapiditate si agresivitate redusa asupra instrumentarului care se sterilizeaza.

Cum functioneaza autoclavul si cum se foloseste corect?

Pentru a steriliza consumabilele sau echipamentele, autoclavul foloseste abur de inalta presiune, realizat la temperaturi ridicate (pot fi cuprinse intre valorile 121 si 1340 Celsius). Dupa necesitate, timpul de actionare al acestuia se poate extinde in intervalul 15 – 20 minute. In trecut se folosea un dispozitiv asemanator, fermentarea cu aburi, autoclavul fiind succesorul acestuia.

Chiar daca initial a fost creat pentru a steriliza ustensile specifice laboratoarelor de medicina, microbiologie si micologie, in prezent aria de intrebuintare s-a extins considerabil. Spre exemplu, acesta este folosit in fabricarea protezelor, de agentiile de protectie a mediului, dar si de catre saloane de pedichiura, infrumusetare sau tatuaje. In domeniul esteticii unghiilor, folosirea unui sterilizator de abur reprezinta un standard, care denota nivelul de calitate al serviciilor prestate. De altfel, acest lucru este obligatoriu pentru a asigura sanatatea publica, dar si pentru a arata un anumit respect fata de clienti.

Toate instrumentele realizate din metal (chiuretele, forfecutele, instrumentele pentru indepartarea cuticulelor etc) necesita sterilizare de fiecare data dupa ce au fost folosite. Conform normelor, orice instrument care urmeaza sa fie sterilizat cu abur sau aer, EO sau plasma trebuie sa fie mai intai dezinfectat in in bai ultrasonice. Ulterior, trebuie efectuat procesul de sterilizare. De exemplu, articolele care prezinta o termosensibilitate crescuta, ca colonoscopul sau gastroscopul trebuie sterilizate la rece.

In acest mod se evita contaminarea cu agenti patologici, precum ciuperci, virusuri sau bacterii. Nu este in interesul nici unui salon ca acest lucru sa se intample, motiv pentru care folosirea unui autoclav reprezinta o necesitate. Sterilizarea instrumentelor cu care unghiile si pielea clientului intra in contact nu trebuie neglijata nicicum, aceasta reprezentand o necesitate obligatorie si nu o simpla optiune.

Respectarea tuturor normelor ce tin de igiena denota responsabilitate si profesionalism. Inainte de a incepe orice procedura de lucru, este necesara dezinfectarea, apoi sterilizarea adecvata a instrumentelor si ustensilelor ce urmeaza a fi folosite. Utilizarea unui autoclav este cea mai potrivita alegere in acest sens, iar Precisa ofera celor interesati o gama variata de autoclave: orizontale, orizontale cu uscare, cu capacitate mare (prevazute cu pompe vacuum).

Pe site-ul precisa.ro se gasesc atat autoclave de capacitati diferite, cat si o serie de accesorii, ideale pentru sterilizarea si mentinerea dispozitivelor intr-o conditie excelenta, pentru un timp indelungat.

https://www.precisa.ro