Sari la conținut
Forum Roportal
n_wanda

Trombocitele

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

am si eu cateva intrebari care ma tot framanta:ce rol au trombocitele?si care sunt efectele sale negative?.....deci la analize mamei mele i-au iesit 104 trombocite.....ar fi cazul sa ma impacientez?doctora i-a spus ca ar trebui sa stea linistita dar stiti cum sunt doctorii....de ce le-ar pasa(doar pt ca asta e meseria lor.....hmmm nu prea cred).....i-a dat tratament.....dar m-am mai interesat despre efectele trombocitelor si la alte persoane si am auzit k au hemoragii nazale...se invinetelsc foarte repede.....si mama mea se invineteste foarte repede si i-au aparut niste pete rosii dar nu are hemoragii....

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Descriere

Trombocitele sunt fragmente citoplasmatice anucleate bogate in granule, rotund-ovalare, plate, in forma de disc, cu diametrul de 2-4 microni. Trombopoieza are loc in maduva osoasa incepand cu celula progenitoare multipotenta, continua cu megakariocitopoieza care include proliferarea megakariocitara si maturarea megakariocitelor cu formarea de trombocite. In mod normal, doua treimi din trombocite se gasesc in circulatie, iar o treime sunt stocate in splina. Trombocitele sunt implicate in hemostaza si in initierea proceselor de reparare tisulara si vasoconstrictie dupa injuria vasculara si in timpul proceselor inflamatorii, aderarea si agregarea plachetara avand ca rezultat formarea trombusului plachetar care astupa rupturile din peretii vaselor mici.

 

 

 

Recomandari

 

Recomandari pentru determinarea trombocitelor:

 

- in cadrul unui profil de coagulare;

- investigarea unei sangerari neexplicate, unei boli hemoragice sau a unei boli trombotice;

- monitorizarea bolilor asociate cu insuficienta medulara;

- monitorizarea in timpul tratamentelor care pot induce supresie medulara (iradiere, chimioterapie etc.).

 

 

Pregatire pacient

Se recolteaza a jeun (pe nemancate) sau postprandial (trebuie totusi evitate mesele bogate in lipide care pot interfera cu anumiti parametri ai hemogramei). Sexul, varsta pacientului, precum si anumite conditii cum ar fi: starea de soc, varsaturile incoercibile, administrarea masiva de lichide i.v. etc., care pot duce la deshidratarea, respectiv hiperhidratarea pacientului, precum si anumite tratamente urmate de pacient trebuie comunicate laboratorului. Este de preferat evitarea pe cat posibil a stresului in momentul recoltarii. In cazul monitorizarii regulate (zilnic sau la doua zile) a anumitor parametri, proba de sange pentru efectuarea hemogramei trebuie obtinuta in acelasi moment al zilei (datorita fluctuatiilor fiziologice circadiene ale unor parametri).

 

Metoda

Se foloseste pentru determinare, analizorul automat prin aceeasi metoda ca eritrocitele, in timpul directionarii lor intr-un singur rand printr-un orificiu, prin metoda de focusare hidrodinamica. O estimare a numarului de trombocite pe un frotiu de sange bine efectuat constituie un control valoros al numarului de trombocite determinat prin metoda automata. In general, cand frotiul este examinat cu obiectivul de 100x fiecare trombocit observat/camp reprezinta ~10000 Tr x10^6/L. In consecinta, un frotiu normal trebuie sa prezinte in medie cel putin 14 Tr/camp.

 

Pentru cadre medicale

 

Specimen recoltat - sange venos; la copii mici se poate recolta sange capilar din deget/calcai.

 

Recipient de recoltare - vacutainer ce contine EDTA ca anticoagulant tripotassium/dipotasium/disodium (vacutainer cu capac mov/roz

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×