Vaticanul II

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6788

Voteaza & Distribuie

Descriere

Papa Ioan al XXIII-lea convoaca un consiliu ecumenic al Bisericii Romano-Catolice –primul dupa 92 de ani. Prin convocarea consiliului ecumenic –o adunare generala a episcopilor bisericii –spera sa readuca renasterea spirituala la catolicism si sa cultive o unitate mai mare cu celelalte ramuri ale Crestinismului.

Papa Ioan a ajuns in cadrul ordinului papal provenind dintr-un mediu simplu, de tarani. Nascut sub numele de Angelo Giuseppe Roncalli in anul 1881, el era fiul unui fermier Italian. A fost hirotonisit ca preot in 1904, si a lucrat ca profesor, dar si ca istoric, biograf si diplomat. In cei 54 de ani petrecuti in slujba bisericii el a fost cunoscut ca un traditionalist care respecta cu strictete regulile iar reputatia sa se referea cu precadere la ascensiunea sa treptata in sanul bisericii si nu la abilitatile sale intelectuale. Ca reprezentant papal in Turcia, pe perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, el a salvat viata a mii de evrei, ajutandu-i pe acestia sa se refugieze in Palestina.

Primul post sus pozitionat al lui Roncalli a fost cel din 1904 cand a fost numit reprezentantul Papei in proaspat eliberata Franta a lui Charles de Gaulle. Era un post dificil; predecesorul lui Roncalli colaborase cu guvernul Vichy al Frantei, ducand la satirizarea pozitiei bisericii Catolice din Franta. Roncalli a reusit sa mentina echilibrul, ducandu-si sarcinile la capat cu mult tact si in anul 1953 a fost numit cardinal. Desi el era destul de popular, putini oameni crezusera ca va fi ales vreodata Papa. Totusi, dupa moartea papei Pius XII din anul 1958, el a fost ales Papa, fiind conducatorul Bisericii Catolice, dupa al 12-lea tur de scrutin.

La varsta de 77 de ani, el a fost considerat a fi Papa interimar de catre Curia Vaticanului, cineva care va mentine traditiile pe o perioada de cativa ani pana i se va gasi un succesor mai tanar. Totusi, Papa Ioan al XXIII-lea a surprins foarte curand conducerea conservatoare a Vaticanului prin luarea unor decizii ce vizau modernizarea bisericii. El s-a intalnit cu conducatori politici si religiosi din toata lumea si a fost primul Papa modern care calatorea liber prin Roma, intrerupand astfel traditia conform careia un papa era "prizonier al Vaticanului ".
El a avut o personalitate placuta, si vorbea cu oamenii simplii la fel de cordial cum vorbea cu inaltii demnitari pe care ii invita in Roma. Adorat de masele de oameni catolici, el a devenit treptat figura parentala pentru majoritatea catolicilor din intreaga lume. Cel mai important moment al pontificatului sau a fost atins o data cu cel de-al doilea Consiliu al Vaticanului, denumit Vatican II, care si-a deschis lucrarile la data de 11 octombrie 1962. In denumirea consiliului ecumenic, el a gasit Noile Rusalii, ca un nou mod de apropiere a Spiritului Divin.

De asemenea el a cautat sa impace lumea crestinismului care era foarte scindata, invitand observatori ai Ortodoxiei Estice, Anglicane, si Protestante sa participle la consiliu. Papa Ioan al XXIII-lea a murit in iunie 1963 dar consiliul s-a tinut sub indrumarea sucesorului sau Paul al VI-lea pana in anul 1965. In acel an, Papa Paul a inceput procesul de sanctificare a fostului papa, Ioan al XXIII-lea. In anul 2000, Papa Ioan Paul al II-lea l-a beatificat pe Papa Ioan al XXIII-lea, aducandu-l astfel cu un pas mai aproape spre sfintenie.