Datorita mintii inovatoare si impresionante a designerilor, multe elemente arhitecturale de astazi sunt moderne si interesante. Cu toate acestea, unele din trecut sunt la fel de spectaculoase si, in plus, au de cele mai multe ori in spate o poveste fascinanta. Mai jos avem o lista cu 10 elemente arhitecturale interesante si destul de ciudate din trecut.
1.Usa diavolului
Pana la proiectarea unor usi de interior si exterior asa cum avem astazi, omenirea a trecut prin multe alte etape.In vechile biserici care dateaza din perioada pagana, usa de nord era deseori numita „usa diavolului". Cele mai multe dintre aceste usi din bisericile existente au fost construite din vremurile imemoriale pana in secolul al XII-lea. Astazi, aproape toate aceste usi vechi sunt blocate din motive necunoscute.
Unii spun ca usa de nord era folosita de populatia pagana pentru a intra in biserica. In felul acesta, denumirea de „usa diavolului” ar putea fi explicata prin legatura pe care populatia crestina a facut-o intre diavol si religiile pagane. Altii pretind ca atunci cand un copil era botezat si duhul diavolului era exorcizat, usa de nord era deschisa pentru scurt timp pentru a lasa spiritul sa iasa. Usa era apoi inchisa pentru a opri diavolul sa intre din nou.
2.„Batatoarele de pe usile sanctuarelor”
Folosite si astazi la usile de la intrare de cei care iubesc stilul clasic luxos, dispozitivele care ajuta vizitatorul sa ciocaneasca la usa, asa-numitele „batatoare”, erau nelipsite de la intrarea in vechile sanctuare si biserici crestine. Uneori acestea erau realizate sub forma unor simple inele metalice, alteori erau decorate in mod elaborat. Conform legii ecleziastice a Epocii Mijlocii, se credea ca daca un fugar - de obicei o persoana care a comis o crima in autoaparare sau care a fugit din inchisoare – atingea batatorul de pe usa sanctuarului, el scapa de arestare.
In catedrala din Durham, de exemplu, odata ce fugarii ciocaneau cu batatorul de pe usa, primeau 37 de zile de gazduire in sanctuar. In acest timp, ei puteau incerca sa ajunga la un acord cu dusmanii lor sau sa-si planifice evadarea.
3. Capcana scarilor circulare
In vremurile medievale, castelele aveau adesea scari circulare proiectate sa se desfasoare spre dreapta si nu aveau balustrade. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea persoanelor erau dreptace, iar in momentul in care un dusman ataca castelul si urca scara circulara cu sabia in mana, acesta nu avea suficient spatiu sa loveasca. In schimb, proprietarul castelului care cobora scara se afla in avantaj, putand sa isi doboare mai usor atacatorul.
Daca proprietarul castelului era stangaci, scara circulara era proiectata sa se desfasoare spre stanga. De asemenea, treptele acestor scari aveau inaltimi si latimi diferite pentru a pune in dificultate pe atacatori. https://kulttur.ro