Bicicleta profesională: staționară sau eliptică?

Detalii

CategoriiSport
TaguriFitness, sport
Ultima actualizareVineri 10 iulie 2020
Vizualizari742

Voteaza & Distribuie

Descriere

Bicicleta eliptică este un echipament de fitness foarte apreciat, utilizat deseori în cadrul antrenamentelor cardio. Acestea sunt aliații de încredere în atingerea obictivelor de precum creșterea rezistenței fizice sau arderea caloriilor. Grație ușurinței în folosire, dar și a beneficiilor pe care le oferă exercițiul fizic cu bicicleta profesională, un astfel de aparat poate face parte și din micuța sală de fitness amenajată chiar la tine acasă. Însă, pentru a face alegerea cea mai potrivită pentru tine trebuie să știi că există două tipuri de biciclete profesionale. Astfel, poți opta pentru modele staționare sau eliptice, fiecare dintre ele prezentând avantaje și dezavantaje.

Bicicletele staționare

Bicicletele staționare sunt primele modele apărute pe piață și imită fidel poziția și modul de folosire al bicicletelor clasice, pe două roți. Privite din punct de vedere al performanțelor și ale dotărilor pe care le încorporează, acestea se împart în modele de cameră (cu performanțe inferioare și medii) și spinnere (modele cu performanțe superioare).

Datorită modului de funcționare a acestor echipamente, ele oferă beneficii specifice utilizatorului. Mai precis, antrenamentele realizate cu ajutorul bicicletelor eliptice staționare fortifică sistemul pulmonar și circulator, motiv pentru care sunt utilizate în general pentru încălzirea de dinaintea rutinei de exerciții. Pedalând pe o bicicletă staționară lucrăm, de asemenea, mușchii picioare și, într-o mică măsură, mușchii abdominali.

Există și modele de biciclete staționare înclinate. Acestea pot fi utilizate de către persoanele afate într-o perioadă de recuperare fizică, precum și de cele care suferă de afecțiuni ale zonei lombare ori care, din cauza greutății corporale prea mari, nu pot depune un efort suficient pentru a pedala un model convențional. Optează pentru o bicicletă de fitness staționară dacă vrei să slăbești sau să te menții în forma actuală. De regulă, modelele din această categorie sunt mai populare și datorită costurilor de achiziție accesibile.

Ca dezavantaj al bicicletelor staționare putem menționa zona de șezut, care poate deveni incomodă la un moment dat în timpul antrenamentelor.

Bicicletele eliptice

Dacă vrei să obții rezultate similare cu cele ale antrenamentului pe banda, alege o bicicletă eliptică. Bicicletele eliptice se disting de cele staționare prin faptul că înlocuiesc pedalele obișnuite cu modele cu mișcare oscilantă. Cu alte cuvinte, un astfel de echipament ar putea fi considerat o combinație între un stepper și o bicicletă normală.

Spre deosebire de modelele staționare, bicicletele de fitness eliptice supun la efort întregul corp și ajută la antrenarea unor categorii numeroase de mușchi. În plus față de musculatura abdominală și cea a picioarelor, bicicletele eliptice și musculatura spatelor, dar și pe cea a brațelor. Prin urmare, bicicletele eliptice sunt mai solicitante decât cele staționare.

Fie că alegi o bicicletă eliptică sau una staționară, trebuie să știi că un echipament de acest gen te poate ajuta nu doar să te menții în formă, ci și să scapi de anumite probleme de sănătate. Potrivit Colegiului American de Medicină Sportivă, exercițiile pe bicicleta de fitness sunt ideale pentru cei cu dureri de spate, deoarece au un impact redus asupra încheieturilor și a ligamentelor. În plus, un astfel de aparat este ideal pentru tine dacă îți dorești să te bucuri de benficiile unui antrenament intens de cross-training.

Sursa foto: pixnio.com/sport/fitness-and-jogging/fitness-exercise-bicycle-legs-shoes-gym