Tipuri de vegetarianism / avantaje si dezavantaje la dieta ovo-lacto vegetariana

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurimeniu vegetarian, ovo lacto vegetarian, Timisoara, vegetarian, vegetarianism
Ultima actualizareJoi 10 martie 2016
Vizualizari1792

Voteaza & Distribuie

Descriere

Tipuri de vegetarianism / avantaje si dezavantaje la dieta ovo-lacto vegetariana

Vegetarianismul: meniul vegetarian, exclude prin definitie, carnea de orice tip (mezeluri, vita, pui, peste, crustacee, stridiile), dar include mierea.

Ovo-lacto vegetarian
: Cel care consuma meniul ovo-lacto vegetariana include in dieta lui si produse lactate, oua si mierea. In societatea moderna cei mai multi aleg meniu ovo-lacto-vegetarian, in detrimentul meniului vegetarian. Ovo-lacto vegetarianismul este cea mai permisiva ramura a vegetarianismului, daca se poate zice asa.
Dieta ovo-lacto vegetariana permite consumul de oua si lapte pe considerentul ca modul in care se obtin produsele alimentare este unul pasnica. Atat ouala cat si laptele vin pe cale naturala, biologica, fara a implica sacrificarea animalelor pentru a le obtine. Asadar, rationamentul pentru care unii aleg meniu ovo-lacto vegetarian sau lacto-ovo vegetarian este de ordin moral. Pe de alta parte, altii aleg alimentatia ovo-lacto vegetariana pe considerentul toxicitatii ei.

Apivegetarieni: meniul dietetic al acestora include mierea, iar carnea, ouale si laptele sunt excluse.

Lacto vegetarianismul: aceasta dieta permite consumarea produselor lactate, dar elimina ouale si carnea.

Ovo vegetarianismul: in aceasta dieta nu are ce cauta carnea animala, mezeluri, peste, si laptele. In schimb, sunt permise ouale si mierea.

Veganism: fara doar si poate este cea mai restrictiva dintre dietele prezentate. Veganii se abtin de la carne, mezeluri, peste, oua, produse lactate si miere.

Avantaje ale dietei ovo-lacto vegetariana.
Oala cat si laptele aduc savoarie si satietate preparatelor. Este mai usor adaptabila in timp fiind mai putin restrictiva. Nutritia joaca un rol important in aceasta dieta. Produsele lactate asigura necesarul de magneziu, calciu, proteine, vitamine, iar ouale ofera organismului pe langa vitamine si proteine si antioxidantii numiti lutena si zeaxantina care incetinesc imbatranirea celulelor.

Dezavantaje ale dietei ovo-lacto vegetariana
Lipsa organizata a meselor, poate prezenta risul de a oferi organismului prea putini nutrienti. De aceea, este important ca zilnic sa fie consumate lactate, iar oua maxim cinci, sase pe saptamana. Pericolul ca organismul sa consume prea multa grasime extrasa din lapte si oua, binenteles excesele dauneaza, dar supravegherea si consumarea laptelui degresat pot contracara acumularea de grasime.