Teoria evolutiei

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5777

Voteaza & Distribuie

Descriere

Procesul evolutiei este interpretat in diferite moduri de catre oamenii de stiinta si de catre filozofii lumii. Inainte ca oamenii de stiinta sa emita diferite teorii, originea vietii era doar o chestiune de predictii. Oamenii de stiinta ce au trait inainte Charles Darwin au descris diferite specii, dar nimeni nu a prezentat o idee clara despre evolutie. Cei mai multi dintre filozofi si oameni credeau in "teoria creatiei".

Teorii pre-darwiene

Personalitati precum Carolus Linnaeus, John Ray, Erasmus Darwin sau George Cuvier au adus contributii in studiul evolutiei in perioada de dinainte de Darwin. Carolus Linnaeus este cunoscut pentru contributiile sale in domeniul taxonomiei. El este cel care a proiectat sistemul de nomenclatura binomial. Folosind acest sistem el a incercat sa categorizeze diferite creaturi ca "gen" sau "specie". Genurile si speciile erau numai nivelele inferioare ale unui ierarhii mari ale sistemului taxonomic al fiintelor vii. Carolus Linnaeus n-a privit lumea naturala din punctul de vedere al evolutiei. Credinta sa in Dumnezeu l-a facut sa creada ca el doar desluseste ordinea in viata creata de acesta.

Teoria evolutiei a lui Darwin

Teoria selectiei naturale propuse de Darwin se baza pe existenta unui stramos comun in dezvoltarea speciilor urmatoare. Potrivit acestei teorii, fintele vii isi aveau originea in lucruri fara viata. Primele fiinte aveau o forma simpla, insa pe parcursul timpului au devenit organisme mai complexe. Schimbarile ce au loc in organisme in timpul dezvoltarii ar putea fi rezultatul adaptarii la mediul inconjurator sau din cauza unor schimbari genetica sau mutatii. Potrivit teoriei, mutatiile genetice benefice sunt purtate de catre organisme si ele ajuta la supravietuirea acestor specii. Adaptarile sau schimbarile le fac din ce in ce mai puternice. Oragnismele ce nu se pot adapta la mediul inconjurator sau nu pot dezvolta mutatii benefice, sunt fie aruncate in afara procesului evolutiei sau raman la acel stadiu. Fenomenul supravietuirii de catre "cel mai potrivit" este sustinut de teoria selectiei naturale. Supravietuirea celui mai dotat denota abilitatea organismului de a depasi obstacolele in procesul evolutiei.

Teoria propusa de catre Jean-Baptise Lamarck era bazata pe conceptul "mostenirii caracteristicilor dobandite". Potrivit teoriei evolutiei a lui Lamarck, un organism isi schimba organele corpului pentru a se adapta mediului. Adaptarile sunt purtate mai departe de catre urmatoarele generatii. Un exemplu ar fi gatul girafei. Potrivit teoriei acestuia, gatul girafei ar fi crescut datorita efortului de a se adapta la mediul inconjurator. Gatul lung al girafei indica faptul ca girafa se chinuia la inceput sa se hraneasca din copaci inalti. Cu trecerea timpului, gatul s-a lungit, iar generatiile urmatoare au preluat aceasta caracteristica.