10 calitati ale unui sef bun

Detalii

CategoriiEconomie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9429

Voteaza & Distribuie

Descriere

Se spune ca trebuie sa te nasti ca sa fii un sef bun. Cu respectarea catorva reguli simple insa oricine poate deveni un sef respectat de subalterni. Iata 10 dintre ele:


1. Evita surprizele

Pentru un mediu de lucru linistit este indispensabil ca seful sa fie cat de cat previzibil, sa nu apara zi de zi cu sarcini imposibil de realizat.


2. Este consecvent

Una din calitatile de baza ale unui sef bun este consecventa. Stabileste anumite reguli, pe care le respecta in primul rand el insusi, apoi poate sa le ceara si subalternilor sa se conformeze. Pentru a pastra ordinea in randul angajatilor, are nevoie de principii sanatoase, respectate de toata lumea.




good-boss


Un sef bun trebuie sa fie consecvent




3. Se pricepe la jobul sau

Este foarte important ca seful sa se priceapa foarte bine la ceea ce face: angajatii il vor respecta in mod deosebit pe plan profesional daca si face ceva, nu numai daca da din gura.


4. E capabil sa ia decizii

Nu e nimic mai rau decat un conducator incapabil sa ia decizii, tinand lucrurile in loc, nestiind ce sa faca. Un sef bun trebuie sa fie capabil sa ia decizii si in cazuri in care este usor "habarnist".


5. Isi asuma responsabilitatea

Dupa o decizie grea, un sef bun trebuie sa-si asume consecintele si responsabilitatea faptelor sale, chiar daca pasul facut s-a dovedit a fi un esec.




good-boss


Un sef bun isi asuma responsabilitatea pentru esecurile echipei pe care o conduce




6. Isi sustine colegii

Asumarea responsabilitatii presupune inca ceva: nu arunca pisica moarta in curtea altuia si isi sustine colegii la necaz.


7. Este empatic

Un adevarat conducator stie sa tina o distanta corespunzatoare cu subalternii, insa trebuie sa fie si atent cu ei. Este important sa-i cunoasca pe cei cu care lucreaza si sa le fie loial.


8. Preda fraiele din mana cand e cazul

Un sef bun are destula incredere in angajatii sai incat sa lase in mana lor sarcinile de serviciu. Daca si-a organizat destul de bine echipa, poate pleca linistit in concediu chiar si pentru cateva saptamani, fara sa-i sune permanent si sa-i intrebe de starea lucrurilor.




sef bun


Seful bun nu este avid dupa putere




9. Are simtul umorului

Nici simtul umorului nu este un aspect de neglijat. O gluma buna din partea sefului binedispune intreaga colectivitate.


10. Este echilibrat

Nimanui nu-i plac oamenii care-si schimba atitudinea de la o clipa la alta. De la veselie la indispozitie e doar un pas, insa un sef adevarat nu-si poate permite "luxul" sa-si exprime sentimentele de fata cu colegii.