Sari la conținut
Forum Roportal
QvoVadis

Datini, traditii, obiceiuri

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

6 Decembrie in lume!

 

De unde vin betele de Sfantul Nicolae?

 

 

Nuieluse de mar pentru cei neascultatori! Daca, puse in apa, vor inflori pana la Nasterea Domnului, inseamna ca Sfantul Nicolae a mijlocit iertarea celui care a fost lovit cu ele. Vezi cateva credinte despre Sfantul Nicolae la popoarele lumii!

 

Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a nascut in localitatea Patara din Asia Mica. La primul sinod ecumenic tinut la Niceea, in anul 325, a fost recunoscut drept un mare aparator al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform careia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfantul Nicolae i-a dat ereticului Arie o palma: se crede ca de la aceasta a ramas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultatori sa fie loviti cu batul in semn de avertisment.

 

In colindele romanesti se vorbeste despre florile dalbe, despre florile de mar. Asta pentru ca, batranii nostri cunosteau si ei ca acea joarda al Sfantului Nicolae trebuie sa fie una de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana la Nasterea Domnului, inseamna ca sfantul a mijlocit pentru iertarea celui caruia i-a dat crenguta flori albe, noteaza Mediafax.

 

In Europa, ziua Sfantului Nicolae a devenit o zi a darurilor si a activitatilor caritabile

 

Multe tari si-au pastrat propriile obiceiuri si traditii de Sfantul Nicolae

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

6 Decembrie in lume!

 

De unde vin betele de Sfantul Nicolae?

......

 

 

Am citit si eu articolul, nu stiam ca sunt crengute de mar si ideea este sa le pui apoi in apa! :roll:

 

Dar ideea ghetelor pregatite de Mos Nicolae de unde vine? :unknw:

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Dar ideea ghetelor pregatite de Mos Nicolae de unde vine? :unknw:

 

Intrebare de milioane!!!

 

Cred ca este o coincidenta cu obisnuita traditie de a lasa pantofii/cizmele/ghetele (depinde de vreme) ... afara in usa, sa nu bage in casa murdarie copii in special ... iar Mosul trecand pe acolo, in cele mai mici marimi a pus si daruri, dar nu stiu deloc originea

situatiei. Pe la noi se foloseau bete de arin sau aluni de padure, ca marul nu avea asa crengi lungi!!!

Editat de The Unknown
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Calatorie de Craciun prin lume

 

 

Culinar te invita intr-o calatorie speciala pentru a afla cum arata mesele de Craciun in tarile lumii. Afla si tu ce traditii au alte popoare in aceste zile de sarbatoare.

 

In aceste zile magice, Culinar te invita la o calatorie prin lume, pentru a vedea ce obiceiuri de Craciun au diverse popoare. Vom vizita impreuna tari renumite pentru specialitatile culinare, cum sint Spania si Grecia, dar nu vom uita locuri mai exotice, ca Finlanda. Si, bineinteles, vom arunca o privire si in casele americanilor, sa vedem cum se pregatesc de Craciun.

 

Craciunul in Spania

 

In perioada Craciunului, pe mesele spaniolilor predomina produsele "de pamant", cum ar fi sofranul, uleiul de masline sau otetul de Jerez. Majoritatea preparatelor traditionale sunt pe baza de fructe uscate: migdale in supa, nuci si migdale in prajituri si seminte de pin in varza rosie. Fructele uscate sunt o mostenire lasata de arabii care au locuit in multe regiuni ale Spaniei timp de opt secole. Acestia au marcat bucataria spaniola, aducand mai multe produse, cum ar fi orezul, portocalele si, in special, migdalele. Varza rosie nu poate sa lipseasca din meniul de Craciun, pregatita foarte simplu: fiarta si aromata cu usturoi. In unele case, varza este aromata cu seminte de pin si stafide si stropita cu vin Riebera del Duero, pentru mai multa savoare si culoare. Foarte multi spanioli gatesc peste de Craciun, lucru explicabil avind in vedere ca Spania este a doua tara consumatoare de peste din lume. Il prefera prajit, alaturi de cartofi si ceapa si decorat cu patrunjel si sofran. Pestele poate fi imbracat cu un sos de sherry si piper. In unele zone se adauga si usturoi taiat foarte fin, usor calit in ulei. Craciunul nu poate fi conceput de spanioli fara pregatirea unei prajituri traditionale, numita "touron", preparata din ciocolata, nuca de cocos, inghetata de praline, pasta de migdale. La sfarsit, se glazureaza cu ciocolata, in combinatia cu ulei de masline, in loc de unt, fructe uscate, nuci si migdale intregi.

 

Craciunul in Grecia

 

Craciunul si Anul Nou in Grecia sunt sarbatori bogate in superstitii, dar si in preparate traditionale. Bucatareasa nu uita niciodata sa insemne painea de Craciun presand aluatul cu palma, inainte de a-l pune la copt, pentru a le arata copiilor ca Isus a binecuvintat painea in aceasta zi sfanta. La sate, se face o paine speciala, cu forma de vaci sau oi, ce se imparte animalelor de catre fata cea mai mare. Sarbatorile de iarna din Grecia sunt sobre. Mesele sunt frugale. Micile brutarii lucreaza la maxim pentru a pregati placinte ovale pe care prietenii si vecinii si le daruiesc. Printre prajituri traditionale sunt "Melomakaronas", insiropata cu miere, si "Kourabiedes", acoperita cu fulgi de zahar. De Anul Nou traditia cere sa se puna pe prajitura o moneda de aur sau de argint. In Smyrna, se imprima pe prajituri simbolul vulturului din Bizant. La greci, nu exista traditia impodobirii bradului, deoarece, in Grecia, nu exista brazi. Locul lor este luat de creanga de maslin. In Madytos, o crenguta de maslin este fixata in mijlocul prajiturii de Craciun, care se asaza in centrul mesei. In jur se decoreaza cu nuci, portocale si mere. Conform traditiei, una dintre persoane se ridica de la masa spunand: "Masa Femeii, masa Fecioarei Maria, Isus s-a nascut, toata lumea se bucura". Prajitura si crenguta raman in centrul mesei pana la Epifanie, cand poate fi taiata.

 

Craciunul in Finlanda

 

Luna decembrie este in Finlanda o luna a bucuriei, cand prietenii se aduna si servesc "Glögi ", o bautura fierbinte, cu vin indulcit si aromat. Masa de Craciun este bogata in preparate de baza pe peste: somon usor sarat, lavaret crud sau hering in variate sosuri. Pestele inghetat are un gust asemanator cu al aspicului, iar icrele de somon, de peste alb si de cod sunt asemanatoare caviarului. Nu trebuie uitat merluciul, peste care se macereaza in apa minerala si se serveste cu sos bechamel si cartofi. Se poate adauga unt topit si piper. Alte mancaruri traditionale sunt sunca si carnatii, specialitate de baza in bucataria finlandeza. Se spune aici ca un om se satura doar atunci cand refuza un carnat finlandez. Desertul de Craciun este pe baza de prune, cum ar fi "joulutorttu", o placinta cu gem, pufoasa, coapta la cuptor. Ziua de 24 Decembrie este o zi de relaxare in Finlanda: restaurantele sunt inchise, transportul public este suspendat. Abia dupa Saint-Etienne (Sfintul Stefan) se reia activitatea.

 

Craciunul in SUA

 

In SUA, nu exista un meniu standard pentru perioada Craciunului. Curcanul servit cu ocazia sarbatorii Thanksgiving, care are loc cu trei saptamani inainte de Craciun, este inlocuit cu carne de bou. Aperitivele sunt reci, pregatite deseori din somon afumat, iar desertul variaza de la regiune la regiune si chiar de la casa la casa. Daca nu prea exista preparate traditionale, decoratiunile si aranjarea mesei sunt specifice pentru aceasta perioada. Cel mai mult se folosesc formele de brazi si culorile rosu si verde. La Casa Alba se serveste

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cum taie romanii porcul! N-o sa-ti vina sa crezi! 

 

Tăierea porcului este o tradiție foarte importantă în rândul românilor și se întâmplă în apropierea Crăciunului. Unii dintre ei au exagerat cu această tradiție și au șocat o țară întreagă.

 

Câțiva tineri au fost filmați în timp ce încercau să prindă un porc pentru a îl înjunghia. Imaginile sunt șocante! 
 

 

http://stirile.rol.ro/socant-cum-taie-romanii-porcul-n-o-sa-ti-vina-sa-crezi-video-967495.html#ixzz3uNC2qN6T

 

 

     Eu nu m-am uitat la video, dar fiind parte din viata si se pastreaza chiar daca pe alocuri este interzis, ca si alcoolul, este servit. 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pentru ca traditiile si obiceiurile de sarbatori de sfarsit de an spun ca romanii trebuie sa manance carne de porc, multe persoane din mediul rural aleg sa isi sacrifice animalul din gospodarie.

 

Un roman care respecta in totalitatea traditia, ca la carte, si-a taiat porcul, dupa care pentru a se incalzi pentru ca este frig afara a luat o sticla de alcool si a adormit langa porcul care era sacrificat.

 


In timp ce dormea la brate cu porcul ce o sa ajunga pe masa familie, de Craciun, un vecin s-a gandit sa ii faca o fotografie pentru a o avea ca amintire.

 

Mancare de Craciun

 

Dupa postul Craciunului, perioada de infranare atat trupeasca cat si spirituala, dezlegarea la mancarea de dulce aduce dupa sine numeroase obiceiuri si un potpuriu de preparate din carne de porc si dulciuri de sarbatoare. Taierea porcului se face in ziua de Ignat.

61751566.jpg

 

http://stirile.rol.ro/a-taiat-porcul-iar-apoi-a-facut-un-lucru-neasteptat-cum-si-a-fotografiat-un-barbat-vecinul-te-va-lasa-masca--967511.html
 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×