Sari la conținut
Forum Roportal
QvoVadis

Datini, traditii, obiceiuri

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Multi dintre noi respectam datinile si traditiile dar nu cunoastem semnificatia, istoricul ori legenda.

Eu unul vreau sa stiu...

M-ar bucura sa se stranga intr-un singur loc toate acestea. Depinde numai de dumneavostra.

 

1 martie - Sarbatoarea martisorului

Click aici!

 

8 martie - Sarbatoarea femeii

"Pentru cei mai multi dintre barbatii romani, ziua de 8 Martie incepe sa semene din ce in ce mai mult cu sfarsitul unui cosmar care incepe in 14 februarie, de Valentine's Day, continua de Dragobete, se resimte apocaliptic de Martisor si extenuant in ceea ce este, de fapt, sarbatoarea femeilor.

Obisnuit mai degraba cu serile alaturi de prieteni decat cu atentia acordata femeilor alaturi de care a crescut si si-a implinit menirea - mama, sora, sotie si cate zeci de alte matusi, cuscre, soacre si verisoare, romanul este, aproape prin definitie, strain de spiritul acestor sarbatori. Imparte martisoare la serviciu ca sa nu para mai fraier sau mai zgarcit decat colegii, eventual unul acasa, ca sa evite contondentele si, daca exista datorii la intretinere, mai lasa unul la

Editat de QvoVadis
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

9 martie - Sarbatoarea barbatului

"Mucenicii, 40 de Sfinti din Sevasta

Cum femeile au o zi a lor pe 8 Martie, tot asa 9 Martie, ziua "Macenicilor", poate fi considerata in traditia romaneasca ziua barbatilor.

La aceasta data crestinatatea rememoreaza uciderea celor 40 de mucenici din cetatea Sevastei. Cei 40 de sfinti au trait pe vremea imparatului pagan Licinius care a domnit intre 308...324. Ei au fost martirizati pentru ca au refuzat sa renunte la crestinism. Amintirea celor 40 de mucenici a dat nastere la anumite obiceiuri populare (...)."

 

Citeste tot articolul>>

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Paparudele:

In anii secetosi fetite sumar imbracate,uneori numai cu fustite din papura,canta si danseaza,pe ulitele satului, invocand ploaia.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Duminica Floriilor

 

"In Duminica dinainte de Paste se sarbatoareste Duminica Floriilor sau, mai simplu, Floriile. Duminica Floriilor sarbatoreste intrarea Domnului Iisus Hristos in Ierusalim si intampinarea sa de catre popor cu ramuri de salcie si alte flori. Numele acestei sarbatori este legata si de faptul ca in aceasta perioada toti pomii si toate florile incep sa infloreasca. Biserica scoate in aceasta Duminica ramuri de salcie si le sfinteste, acestea fiind impartite apoi oamenilor.

 

Traditii de Florii

In ziua de Florii, este bine sa se culeaga cat mai multe flori si sa fie duse la biserica pentru a fi sfintite.

O alta traditie legata de ziua de Florii spune ca asa cum este vremea in ziua de Florii asa va fi si de Pasti.

Credintele populare spun ca cel care se impartaseste de Florii are sanse sa ii fie indeplinita orice dorinta.

De Florii este aniversarea tuturor celor cu nume de flori: Violeta, Florin, Viorica, Camelia, Dalia, etc.

 

Legende si simboluri (...)"

 

(Sursa Click aici! )

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Sarbatoarea Pastelui

 

"Pastele este considerat, prin excelenta, sarbatoarea credintei. Insa, unele din obiceiurile moderne legate de aceasta sarbatoare <a sarbatorilor> (dupa cum o numea Sfantul Augustin), dateaza dinaintea crestinismului, si au radacini pagane.

Cu mult inainte ca Pastele sa devina o sarbatoare de amploare, era sarbatorit festivalul primaverii, asociat soarelui si echinoctiului. Acest festival isi avea originile in calendarul lunar. Numele sau deriva din saxona (Eostre, sinonim cu numele zeitei feniciene a lunii, Astartre), denumind zeita germanica a primaverii si a timpului.

In evul mediu, exista un festival de aruncat oua, tinut in biserica, in timpul caruia preotul arunca un ou fiert unuia din baietii din cor. Acesta era dat din mana in mana si cine detinea oul atunci cand ceasul suna de ora 12 era castigatorul, si pastra oul.

Primele cosuri de Paste au fost create in forma de cuiburi de pasari .

Ciocnitul oualor de Paste isi are originile in antichitate la mai multe popoare, printre care: egipteni, gali, greci si romani. Pentru acestia din urma, oul era simbolul vietii (...)."

(sursa: Click aici! )

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Traditii si obiceiuri in Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor

 

"Saptamana Mare, ultima saptamana a Postului Pastelui, numita si Saptamana Patimilor, are menirea de a pregati credinciosii pentru Inviere (...)

 

Postul Negru este tinut in credinta ca Dumnezeu il va feri pe cel care posteste de toate bolile, il va face sa fie sanatos si sa-i mearga bine tot restul anului si-l va ajuta la necazuri si nevoi (

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Invierea

"Invierea Mantuitorului, al carei imn - Troparul Pastilor - este cel mai triumfal pe care l-a cantat si l-a auzit vreodata neamul omenesc, creeaza in noi, crestinii, o stare sufleteasca ce nu se poate compara cu nici una din cele prin care trec oamenii. Ea este efectul unei usurari, unei bucurii, unei increderi si unei nadejdi, pe care n-o poate produce in om, nici un alt fapt, nici un alt sentiment, nici o schimbare, nici o emotie din cele ce pot incerca sufletul nostru (...)"

Articol complet

 

Lumina

"In noaptea de Inviere fiecare tanar sau batran vine la biserica ca sa ia parte la Inviere si sa ia lumina. Fiecare credincios poarta in mana o lumanare pe care o va aprinde din lumina adusa de preot de pe masa Sfantului Altar. Aceasta lumina se va tine aprinsa in tot timpul savarsirii Sfintei Invieri. Aceasta lumanare este simbolul Invierii, al biruintei vietii asupra mortii si a luminii lui Hristos asupra intunericului pacatului (...)"

Articol complet

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

1 mai - Ziua internationala a muncii

 

" (...) In anul 1889, Congresul Internationalei Socialiste a decretat 1 Mai Ziua Internationala a Muncii, in memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorata prin manifestatii muncitoresti. Cu timpul, 1 Mai a devenit sarbatoarea muncii in majoritatea tarilor lumii, diversele manifestari capatand amploare pe masura ce autoritatile au convenit cu sindicatele ca aceasta zi sa fie libera (...)".

 

(sursa Click aici )

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ziua de nastere

 

Una din cele mai importante zile a anului, daca nu chiar cea mai sarbatorita, asa cum releva un studiu realizat de GfK Romania (sursa: Click aici! ).

Oamenii isi amintesc ziua lor de nastere si a celor apropiati. Este ziua in care sarbatoritul se afla in centrul atentiei. Primeste felicitari de la multa lume (chiar de la necunoscuti) si cadouri de la cei apropiati. Este o zi a voiosiei si petrecerilor. Ziua cand sarbatoritul este fericit ca a mai trait un an alaturi de cei dragi si cand se gandeste cu satisfactie, poate cu nostalgie la anii care s-au scurs. Zi in care speranta intr-un viitor mai bun si cat mai lung renaste. O zi in care devii mai bun si in care lumea parca te iubeste mai mult. O zi a tolerantei. O zi a bucuriei impartasita impreuna cu cei dragi. O zi...speciala, chiar daca declari cu nonsalanta ca nu este decat o zi ca oricare. O zi ... naucitoare, cand realizezi cati dintre apropiati isi amintesc. O zi ... deosebita, cand primesti felicitari de la cine te astepti mai putin.

V-ati gandit vreodata ca ziua de nastere imprima personalitatii dumneavostra trasaturile de baza? (Sursa: Click aici! )

La multi ani tuturor celor care mai trec un an de viata pe raboj azi si in oricare zi a anului.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×