Sari la conținut
Forum Roportal
zod

Steaua Betelgeuse a explodat in supernova

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Steaua Betelgeuse se afla in extrema de sus a bratului drept al constelatiei Orion-Osiris numita Hercules iar la noi popular Omul la 600 de ani lumina distanta de Pamant si se gaseste in stadiul de giganta rosie de cateva sute de milioane de ani. 

Steaua Betelgeuse, care este a doua cea mai strălucitoare stea din constelația Orion și a zecea cea mai strălucitoare stea vizibilă în timpul nopții, a înregistrat recent o creștere de 50% a luminozității sale. Experții de la Universitatea Tohoku din Japonia au declarat că această creștere bruscă indică un eveniment iminent de supernova.

Consecințele unui astfel de eveniment ar fi semnificative, cel puțin pentru o perioadă temporară de timp.

Steaua Betelgeuse a înregistrat o creștere de 50% a luminozității sale

Aceștia sunt de părere că iminența exploziei este principala explicație pentru care Betelgeuse a crescut atât de mult în luminozitate, după cum se arată într-un raport publicat pe platforma arXiv. Articolul urmează să fie publicat și de revista Monthly Notices of the Royal Astronomy Society. În fapt, se speculează de multă vreme că Betelgeuse își trăiește ultimele momente. Din calculele specialiștilor, încă de acum circa 8 – 8,5 milioane de ani steaua ar fi devenit o gigantă roșie, semn că ar fi consumat deja aproape tot combustibilul de care dispunea.

Transformarea hidrogenului în heliu prin fuziune nucleară a jucat un rol crucial în expansiunea și răcirea stelei. Conversia heliului în elemente mai grele, cum ar fi carbonul, a accelerat progresul stelei către evenimentul inevitabil al unei supernove, semnificând încheierea duratei sale de viață.

Deși recunosc limitările datelor disponibile, autorii studiului admit că stabilirea fazei de evoluție a stelei este o sarcină dificilă. În ciuda acestui fapt, dacă calculele lor sunt precise, este posibil ca Betelgeuse să sufere o explozie de supernovă în mai puțin de zece ani, scrie stiripesurse.ro.

Sunt voci care spun că Betelgeuse poate exploda și mâine

Aici, comunitatea științifică nu se înțelege deloc. Sunt voci care spun că Betelgeuse poate exploda și mâine, în timp ce alții spun că e mai probabil să se întâmple peste zeci, 1.000 sau chiar 10.000 de ani.

Cea mai luminoasă supernovă despre care există date s-a petrecut în anul 1006 d.Hr. și a fost vizibilă luni la rând. Din cronicile vremii reiese că oamenii puteau citi inclusiv noaptea în urma exploziei. Acum, unii oameni de știință spun că ar trebui să ne așteptăm la circa două luni de zile de lumină, după cum a explicat un expert de la Observatorul din Paris pentru Space.com. Practic, pe cer va exista o a doua sursă de lumină, aproape la fel de luminoasă ca soarele nostru.

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Analizând datele obținute de la telescopul spațial Hubble al NASA și de la alte câteva observatoare, astronomii au ajuns la concluzia că steaua supergigantă roșie strălucitoare Betelgeuse a explodat la propriu în 2019, pierzând o parte substanțială din suprafața sa vizibilă și producând o gigantică ejecție de masă la suprafață (SME).

https://www.descopera.ro/stiinta/20152522-hubble-dezvaluie-o-eruptie-masiva-nemaivazuta-pana-acum-a-supergigantei-betelgeuse#:~:text=Analizând datele obținute de la telescopul spațial Hubble,o gigantică ejecție de masă la suprafață (SME). 

Analizând datele obținute de la telescopul spațial Hubble al NASA și de la alte câteva observatoare, astronomii au ajuns la concluzia că steaua supergigantă roșie strălucitoare Betelgeuse a explodat la propriu în 2019, pierzând o parte substanțială din suprafața sa vizibilă și producând o gigantică ejecție de masă la suprafață (SME). Este ceva ce nu s-a mai văzut niciodată în comportamentul unei stele normale.

Soarele nostru aruncă în mod obișnuit în aer părți din atmosfera sa exterioară subțire, coroana, într-un eveniment cunoscut sub numele de Ejecție de masă coronală (CME). Dar SME Betelgeuse a aruncat în aer o masă de 400 de miliarde de ori mai mare decât o CME obișnuită.

Aceste noi observații oferă indicii cu privire la modul în care stelele roșii își pierd masa la sfârșitul vieții lor, pe măsură ce cuptoarele lor de fuziune nucleară se consumă, înainte de a exploda sub formă de supernove.

Betelgeuse a explodat la propriu în 2019

Cantitatea de masă pierdută afectează în mod semnificativ soarta lor. Cu toate acestea, comportamentul surprinzător al lui Betelgeuse nu este o dovadă că steaua este pe cale să explodeze în curând.Așadar, evenimentul de pierdere de masă nu este neapărat semnalul unei explozii iminente. 

Cercetătorii adună acum toate piesele de puzzle ale comportamentului stelei înainte, după și în timpul erupției într-o poveste coerentă a unei convulsii titanice nemaiîntâlnite până acum la o stea îmbătrânită.

Astfel, datele Hubble au fost esențiale pentru a ajuta la elucidarea misterului.

,,Nu am mai văzut până acum o ejecție de masă uriașă de pe suprafața unei stele. Rămânem cu ceva ce se întâmplă și pe care nu îl înțelegem pe deplin. Este un fenomen cu totul nou pe care îl putem observa direct și rezolva detaliile de suprafață cu ajutorul Hubble. Urmărim evoluția stelară în timp real”.

Steaua monstruoasă încă își revine după evenimentul catastrofal

Explozia titanică din 2019 a fost posibil să fi fost cauzată de o coloană convectivă, cu un diametru de peste un milion de kilometri, care bubuie din adâncul stelei. Acesta a produs șocuri și pulsații care au aruncat în aer bucata de fotosferă, lăsând steaua cu o suprafață mare și rece sub norul de praf produs de răcirea bucății de fotosferă. Betelgeuse se străduiește acum să-și revină după această rană, scrie EurekAlert.

Cântărind aproximativ de câteva ori mai mult decât Luna noastră, bucata de fotosferă fracturată a zburat în spațiu și s-a răcit pentru a forma un nor de praf care a blocat lumina stelei, așa cum o văd observatorii de pe Pământ. Întunecarea, care a început la sfârșitul anului 2019 și a durat câteva luni, a fost ușor de observat. Una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer, Betelgeuse este ușor de găsit în umărul drept al constelației Orion.

Chiar mai fantastic, rata de pulsație de 400 de zile a supergigantei a dispărut acum, poate cel puțin temporar. Timp de aproape 200 de ani, astronomii au măsurat acest ritm, evidențiat prin schimbările în variațiile de luminozitate și mișcările de suprafață ale lui Betelgeuse. Întreruperea sa atestă ferocitatea exploziei.

Telescopul spațial Webb ar putea elucida secretele lui Betelgeuse

Spectrele TRES și Hubble implică faptul că straturile exterioare ar putea reveni la normal.

Deși Soarele nostru are ejecții de masă coronală care aruncă în aer mici bucăți din atmosfera exterioară, astronomii nu au fost niciodată martori la o cantitate atât de mare din suprafața vizibilă a unei stele care să fie aruncată în spațiu. Prin urmare, este posibil ca ejecțiile de masă de la suprafață și cele coronale să fie evenimente diferite.

Betelgeuse este atât de uriașă încât, dacă ar înlocui Soarele în centrul Sistemului nostru Solar, suprafața sa exterioară s-ar extinde dincolo de orbita lui Jupiter.

Telescopul spațial Webb al NASA ar putea fi capabil să detecteze materialul ejectat în lumina infraroșie, pe măsură ce acesta continuă să se îndepărteze de stea.

Cercetarea a fost publicată în The Astrophysical Journal.

Editat de zod
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Steaua Betelgeuse se apropie de sfârşitul vieţii sale. Supernova va putea fi admirată ziua, fără telescop. 

de: Alexandru Stan, miercuri 21 iunie 2023, 13:00

Pământenii vor avea parte de un spectacol nocturn. La aproximativ 650 de ani lumină de Pământ, Betelgeuse a devenit din ce în ce mai luminoasă.

Luminozitatea sa a crescut cu 142% faţă de luna mai.

Dacă această stea va muri în timpul vieţii noastre, se aşteaptă să apară ca o uriaşă pată strălucitoare pe cer atât în timpul zilei, cât şi al nopţii, aproape de mărimea Lunii pline. 

Betelgeuse este o supergigantă roşie de aproximativ 20 de ori mai masivă decât steaua noastră, situată în constelaţia Orion.

După supernovă, Betelgeuse s-ar estompa apoi în următoarele câteva luni, dar va rămâne vizibilă în cursul zilei timp de 6 până la 12 luni. Noaptea, ar trebui să o puteţi vedea cu ochiul liber încă 1-2  ani. Dar după, nu o vom mai vedea niciodată – constelaţia Orion îşi va pierde pentru totdeauna strălucirea roşie”, a scris Albert Zijlstra, profesor de astrofizică la Universitatea din Manchester, într-un articol. 

Betelgeuse, care este posibil să fi explodat demult, dar să-i sesizăm supernova abia acum după vreo 650 ani de la momentul fatal, era a doua cea mai strălucitoare stea din constelaţia Orion. Ea alcătuia umărul drept al lui Orion, un vânător uriaş din mitologia greacă reputat pentru frumuseţea şi pentru violenţa sa, ucis de zeiţa Artemis. 

Ultima supernovă care a fost vizibilă fără telescop de pe Terra a fost SN 1987A, în galaxia noastră vecină, Marele Nor Magellanic, care a fost vizibilă pentru scurt timp pe cerul nopţii în 1987 , iar ultima supernova care a fost vizibilă din galaxia noastră a fost SN 1604 sau Kepler. Supernova, care a avut loc în anul 1604, a fost suficient de strălucitoare pentru a fi văzută pe parcursul zilei. 

Editat de zod
  • Like 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ma bucur ca avem un spectacol gratuit macar, dar nu stiu la ce trebuie sa ma uit noaptea pe cer!!!   Ce forma are sau unde se afla pe cerul imens cat vad eu din curte?

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Momentan ar trebui sa se vada doar steaua, de doua trei ori mai stralucitoare decat in mod normal. 

R (22).jpg

R (20).jpg

R (19).jpg

Position_Alpha_Ori.png

  • Like 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Probabil este Luceafarul, adica planeta Venus, de obicei spre linia orizontului. 

Nu am avut timp si cer senin sa observ daca Betelgeuse este mai luminoasa. 

Cu ochiul liber nu era o stea prea luminoasa dar acum ar trebui sa fie macar la fel de stralucitoare precum cele trei din Centura Orionului adica din aceeasi constelatie. 

Locatia: in umarul Orionului de la cele trei stele mai luminoase asezate in linie mai sus de acestea spre stanga ori spre dreapta. 

De obicei Orionul este putin inclinat pe o parte deci cele trei stele din centura vor aparea ca o linie inclinata iar nu perfect orizonatala iar intr-o parte se vad altele trei parte din arc ori din brat. 

Constelatia are o forma de trapez ori de trapez dublu cap in cap si este vizibila mai ales toamna si iarna spre orizont aproape de carul mare care apare undeva mai sus si intr-o parte. 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Este pe deasupra casei, perpendicular, departe de orizont acea Stea stralucitoare.  Cand dispare n-am idee ca nu stau mult afara noaptea.   Pe ger si frig iarna se vad mai mult stelele ca de acum incepe aici Musonul si va fi noros mai tot timpul noaptea.   Cateodata tuna si fulgera pana dimineata, dar deja ne-am obisnuit cu galagia infernala. 

Ascundem totul din cale vantului puternic, sa n-avem alte probleme ca acoperisul casei si alte pagube cu casa plateste asigurarea care s-a produs de la conditii naturale de sezon!!!

In casa n-am nimic aproape de parchet inafara mobilei sa nu-mi inoate pantofii prin camera cum a fost odata ... am fost rambursata pentru toate pagubele provocate de apa.

Au spus chiar aseara la TV ca Julie va fi o luna chiar foarte uscata si calduroasa, deci nu va ploua masiv dar nu se stie niciodata.    Eu ma pregatesc in folsul meu cu lucruri care ei nu-mi pot rambursa.   Am loc unde sa le pun in siguranta, de ce n-as face.   

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Imi pare rau ca a trebuit sa treceti prin calamitati chiar si in aceasta regiune foarte ferita. 

Cat priveste steaua Betelgeuse si constelatia Orion, da este sub linia orizontului si se ridica doar iarna cand se gaseste in opozitie cu Carul Mare, ambele apar iarna foarte vizibile. 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×