Sari la conținut
Forum Roportal

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

 Caldura in pardoseala sau sub pardoseala este metoda cea mai buna posibila de a incalzi orice cladire. 

 

In mod normal caldura se ridica si sta lipita de tavan care este singurul loc din casa unde nu e nevoie iarna de caldura. Daca caldura e inmagazinata sub pardoseala in multa masa, caldura e radiata putin cate putin de podea si nu e pierduta in mare viteza asa cum se intampla actual in tarile care au conducere incompetenta. 

 

In anul 1985 in Minnesota USA am lucrat impreuna cu un American de origine Germana la un nou sistem de caldura. Nu am lucrat impreuna la acelasi proect, ci fiecare a mers pe un principiu separat. Am fost buni prieteni si am cooperat mult cu schimbari de idei. 

 

Karl Shatz (prietenul meu) a mers pe principiul (inventat de el) de a avea o soba, cuptor, boiler, furnal spunei cum vrei, care era undeva in curte si folosea lemne ca sursa de energie. In nordul Minnesotei sunt mari paduri si lemnele sunt pe gratis daca ti le tai singur. De la aceast boiler care incalzea cam 200 litri de apa, apa era circulata in casa unde sub pardoseala era o retea ( nu serpentine) de tevi de cupru. Mai tarziu aceste tevi de cupru au fost inlocuite cu tevi din materiale moderne. Afara boilerul era izolat cu 10 cm. de polisterena stropita care nu lasa caldura sa scape. Acest boiler ara folosit si vara pentru apa calda in casa. 

 

Eu am mers pe principiul de a avea o soba de lemne in casa into camera speciala, iar caldura de a fi inmagazinata sub pardoseala in alte camere si transmisa pentru inmagazinare cu air. 

 

El sustinea si avea dreptate ca apa sau lichidele in general sunt mult mai bune elemente de a acapara, mentine si transmite caldura decat aerul. 

 

Eu am mers pe principiul ca sistemul de inmagazinare a caldurii bazat pe aer e mult mai simplu si nu prezinta probleme pe viitor. Nu eu am inventat acest sistem de inmagazinare a caldurii, ci am aflat de acest mare lucru cand am studiat sistemul solar de incalzire. Singurul lucru pe care lam facut eu, a fost ca am folosit sistemul de inmagazinare a caldurii care a fost si este recomandat numai in sistemul de incalzire solara, la orice sursa de caldura. 

 

Sistemul e din cale afara de simplu si eficient. 

 

In camera cea mai mare din casa care ar fi preferabil a fi cam in mijlocul casei, se face o groapa si se toarna din beton sau zidit din caramida o incapere de 2-3 metri lungime, 1,5 metri lungime si 1 metru adincime. partea de deasupra este la nivelul pamantului peste care se toarna eshapa. Incaperea are la partea de jos la un capat o intrare pentru aer de un diametru de aprox. 15-20 cm. La celalalt capat la partea de deasupra are iesirea aerului de acelasi diametru. Se umple incaperea cu pietre de marimea unui pumn si cand se toarna eshapa, aceasta incapere este etansh acoperita. 

 

Principiul este foarte simplu. Aerul cald care este trimes dela sursa de caldura, intra pe gaura de intrare de la partea de jos, trece printre pietrele din incapere care acapareaza caldura si aerul racit iese pe gaura de iesire. E invers odata ce pietrele sau incalzit si aer cald e necesar in anumite camere.

Cu cat sunt mai reci pietrele cu atit mai repede caldura este acaparata. Odata ce pietrele sau incalzit, caldura va fi radiata in camera de deasupra prin beton. In celelalte camere aerul cald este trimes de un ventilator prin tevile conectate la gaura de iesire din camera de acumulare. Un lucru din cale afara de important este ca orice deschidere sa aibe o sita prin care shoarecii sa nu poate trece. Altfel shoarecii asi vor face cuiburi si infunda tevile. 

 

Cand am terminat casa din Minnesota era luna Noembrie si a fost frig nu gluma. Am aprins focul care a ars 3 zile pana cand sa incalzit camera de acumulare. Dar dupa aceia chiar daca nu faceam focul doua zile in toiul iernii, nici nu ati dadeai seama ca focul nu a fost aprins. Un alt avantaj este faptul ca prin acest sistem nu poti supraincalzii casa daca faci focul cu lemne, care se intampla des in America unde casele sunt bine izolate.  

 

Acum sa mergem la sursa de caldura.  

 

In Romania inca sunt multi meseriasi care pot face sobe eficiente pentru acest scop. Soba poate fi facuta dupa plac, dar trebuie sa fie in general inalta pentru ca sobele joase nu au camera de ardere buna. Focul are nevoie de spatiu pentru a arde bine. De asemenea trebuie spus un lucru foarte important care nu prea este cunoscut in Romania. Cosul de fum trebuie sa fie cel putin 1.2 metri mai inalt decat creasta casei. Ami amintesc ca in anumite zile mama se necajea ca "soba nu trage bine" si iesea fum in casa. Acum stiu ca aveam fum in casa in anumite zile cu presiune atmosferica joasa, pentru ca cosul casei nu a fost destul de inalt. 

 

In aceasta soba care trebuie facuta special, cateva tevi de aprox. 50 mm diametru trebuie sa treaca orizontal prin camera de ardere. Grosimea metalica a acestor tevi trebuie sa fie de cel putin 3-4 mm. Altfel se ard repede daca aer nu este circulat prin ele. Daca soba e facuta din otel inoxidabil peretii pot fii mult mai subtiri peste tot, pentru ca otelul inoxidabil nu prea este afectat de caldura. Intro parte a acestor tevi pe soba se monteaza un ventilator de tip Squerrel cage (nu stiu cum se numeste acest tip de ventilator in Romaneste) care trimite aerul din camera prin acele tevi care devin roshii cand arde soba. Aerul cald iese pe partea cealalta unde este montata conducta de 15-20 de cm. care merge la intrarea in incaperea de acumulare a cladurii. 

 

Prietenul me German a murit si nu apucat sa vada cata dreptate am avut. Multe din sistemele pe lichid oricare ar fi ele, sau spart pe ici pe colo si va dati seama ce fel de probleme sunt cand trebuie reparat ceva sub beton. De cativa ani in Minnesota si Canada sa inceput incalziri in pardoseala bazate pe aer, pentru ca dupa 20-30 de ani lea venit mintea la cap. Nimeni nu ma ascultat in 1985 cand am insistat ca sistemul pe aer nu e atit de eficient, dar e foarte simplu si daca o teava se sparge sistemul continua sa functioneze ca si cand nu sa intamplat nimic. Daca o teava are o crapatura aerul nu are unde se duce pentru ca e sub pamant. Apa are alte proprietati si la cea mai mica crapatura, apa se scurge si teava trebuie neaparat reparata sau sistemul abandonat. Toate tevile care au fost sub pamant au fost inconjurate de beton, ca in caz ca vor ruginii si descompune conducta de aer ramane in beton. 

 

In randurile de mai sus am dat in mare cum se poate inmagazina caldura. Daca incalzim aerul din casa care la rindul lui incalzeste incaperea, pierderile de caldura sunt foarte mari pentru ca de fiecare data cand deschidem usa cu aerul cald se duce afara multa caldura care nu a apucat sa se infiltreze in materialele solide din casa. De asemenea aerul cald pierdut prin crapaturi face acelasi lucru. Daca facem invers, adica inmagazinam caldura in multa masa sub pardoseala, caldura e radiata in cantitati mici si pe un sistem auto-regulat.  

 

O mare prostie care am observato in Romania, este faptul ca toata lumea sa grabit sa schimbe geamurile, care operatie este scumpa si nu este cauza principala de pierdere a caldurii din case. Primul lucru care trebuie facut in Romania la orice casa veche si la multe case noi, este izolatia tavanului. Prin tavane se pierde cea mai mare parte de caldura nu prin geamuri. Caldura se ridica si repede se pierde prin tavan pentru ca tavanele in Romania sunt un dezastru. Daca Romania ar fi avut o conducere cat de cat capabila, ar fi trebuit ca absolut toata populatia sa fie educata in felul in care sa fi rezolvat pierderile de caldura cele mai urgente.  Romanii sunt oameni capabili si interprinzatori. Singurul lucru de care au nevoie este educatia in domenii practice descoperite in ultimele decenii. Din nefericire conducatorii alesi au fost uni mai rai decat altii. Unde nu e cap e vai de picioare. 

 

Cel mai important lucru de stiut in acest domeniu, este faptul ca nu exista frig. Numai caldura exista. Cu alte cuvinte; nu intra frigul printrun tavan neizolat, ci scapa caldura. Cu cat mai mare este diferenta intre frigul din pod si caldura de sub tavan, cu atit mai repede trece caldura prin tavan. Daca caldura este in pardoseala, in loc de a fi sub tavan, mult mai putina caldura scapa prin tavan. Considerand venitul din Romania, 70 % din populatie rabda mult frig iarna datorita incompetentei conducerii. Daca caldura este inmagazinata sub pardosea si tavanul este bine izolat, casele din Romania pot taia 60-70 % din consumul de energie fara a schimba geamurile existente. Stiu cum vor reactiona vanzatorii de geamuri la declaratia de deasupra, dar trebuie sa intelegeti ca venitul lor e de la vanzarea geamurilor.          

 

In acest top sa explicat metoda cea mai de baza in privinta inmagazinarii de caldura. Dar multe variante pot fi folosite odata ce idea este inteleasa. Folositi creativitatea proprie, dar nu uitati doua lucruri. Nu le dati shansa soarecilor sa asi faca cuiburi in sistemul de incalzire, si nu va abateti mult dela pricipiul descris deasupra. 

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×