Cum sa iti imbunatatesti relatiile cu cei din jur?

Detalii

CategoriiSocial
TaguriCum sa/How to
Ultima actualizareJoi 9 noiembrie 2017
Vizualizari8079

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fiecare relatie cu o anumita persoana are un traseu aparte. Suntem diferiti si este firesc sa avem diverse legaturi cu cei din jur. Fie ca suntem colegi de scoala, la munca, prieteni, iubiti, parinti, frati, fii sau simple cunostinte, fiecare relatie cu cei din jur trebuie mentinuta intr-un anume fel. Suntem fiinte sociale si avem nevoie de oameni in jur, tocmai de aceea trebuie sa-i stim aprecia si, cand este posibil, sa-i stim alege, caci avem aceasta libertate.

Relatii armonioase

Relatii armonioase

O relatie, odata inceputa, se va contura incet-incet, iar dupa ce va fi construita si definita, va trebui sa invatam sa o intretinem. Va vom prezenta cativa pasi prin care puteti sa va pastrati in armonie relatiile cu cei din jur, sa va intelegeti mai bine cu cei care va inconjoara.

1. Incearca sa te cunosti mai bine!
Desi suna oarecum banal, este foarte important sa iti dai seama de unele aspecte personale care ar putea sa afecteze sau sa influenteze relatiile cu cei din jur. Dandu-ti seama de comportamentul si reactiile tale in anumite situatii, poti realiza cum te percep cei din jur, iar daca e nevoie, poti incerca sa te schimbi. Trebuie sa incerci sa iti cunosti nevoile, limitele, preferintele si sa fii stapan pe tine. Poti risca astfel sa dezvolti unele relatii nesanatoase cu cei din jur, fie ca se vor baza pe dependenta, posesivitate sau manipulare. Trebuie sa stii cum esti si ce vrei inainte sa iti faci anumite legaturi. Oamenii isi doresc sa adune in jurul lor persoane care se simt bine in pielea lor si care ii fac, prin felul lor de a fi, sa se simta bine. Nimeni nu-si doreste in preajma o persoana foarte negativista.

2. Ai grija la modul in care te exteriorizezi!
Oamenii laudarosi n-au fost niciodata foarte apreciati, nu este indicat sa iti expui toate reusitele de fiecare data cand ai ocazia, in fata unor oameni care stiu deja cat de stralucit esti tu intr-un anumit domeniu sau care chiar nu vor sa poarte o astfel de discutie cu tine. O persoana care vorbeste numai despre ea, fie ca o face la superlativ sau se plange de diferite aspecte, nu este prea bine vazuta. Uneori, unele lucruri este bine sa le pastrezi pentru tine. Cand simti ca intreci masura, cel mai bine este sa te opresti, cei din jur chiar nu vor fi mereu pregatiti sa te vada ca pe un "super-erou" si sa-ti intinda un covor rosu de fiecare data cand te vad.

intelegere la locul de munca

intelegere la locul de munca

3. Comunica cu ceilalti!

Pentru a avea o relatie buna cu cei din jur este necesar sa-i cunosti. Este important sa fii interesat de persoanele cu care interactionezi sau cu cele pe care le vrei cat mai aproape de tine. Fiecare persoana care trece prin viata ta poate sa iti influenteze traiectoria intr-un anumit fel, fie ca e un coleg de la munca, vanzatorul de la magazinul din colt, cel mai bun prieten sau o persoana pe care o intalnesti intr-un drum cu trenul. Conversatiile sunt mereu bine venite, iar oamenii care stiu sa asculte sunt foarte apreciati. Sunt unele persoane cu care comunici mai usor, chiar daca le cunosti de scurt timp, parca ati avea o conexiune, insa nu toti oamenii sunt la fel de deschisi. Indiferent de modul in care curg discutiile, este nevoie de timp pentru a forma niste legaturi.

4. Asculta-i pe cei din jur!
Incearca sa afli cat mai multe despre prietenii tai, despre cei din jur, asculta-i! Daca le acorzi atentia necesara, acestia se vor deschide, iar relatiile se vor imbunatati. Incearca sa formezi un echilibru din a vorbi despre tine si a-i asculta ce ceilalti. De asemenea, a asculta nu inseamna doar a auzi ce spune persoana de langa tine si a aproba in nestire, ci a fi prezent in conversatie. Un comportament superficial ii poate alunga pe cei din jur.

5. Primeste critica cu bratele deschise!
Desi pare a fi o abilitate de supraom sa accepti criticile venite din partea celor din jur, de multe ori nu poti avea decat de castigat din asta. Trebuie doar sa ai ochi suficient de deschisi pentru a separa rautatile de critica ce poate fi constructiva. Daca ajungi sa fii criticat, inseamna ca undeva, ceva a dat cu virgula, incearca sa profiti de faptul ca ai primit un semnal pentru a vedea unde e problema si a incerca sa o rezolvi. Poti apoi sa iti dai seama daca omul care ti-a spus aceste lucruri merita sau nu apreciat. Unii folosesc un ton mai dur atunci cand ii critica pe ceilalti, altii se pot repezi atunci cand iti reproseaza ceva, important e sa nu te grabesti sa judeci lucrurile, ci se le analizezi, sa incerci sa faci ceva bun cu informatia oferita, chiar daca initial te-a lovit ca un fulger.

relatii benefice

relatii benefice

6. Evita reprosurile gratuite!

Dupa cum spuneam, critica poate sa fie de cele mai multe ori constructiva. Exista momente in care esti chiar tu pus in situatia de a critica. Incearca sa te faci de la inceput inteles, explica-i persoanei unde a gresit, fara a-i face reprosuri sau a o jigni. Este recomandat sa nu lasi loc pentru interpretari gresite in cazul unor situatii mai serioase. Daca persoana criticata iti cere explicatii sau poate chiar sfaturi, fii deschis si arata-i ce si cum crezi ca ar putea sa faca in continuare. De asemenea, trebuie sa delimitezi critica de rautate, caci mereu vei fi nemultumit de anumite persoane din jurul tau, iar daca nu esti dispus sa le accepti, macar incearca sa le ignori, evitand astfel unele neintelegeri. O stare de maxima toleranta este foarte greu de atins.

7. Fii responsabil si atent la comportamentul tau!
Asuma-ti faptele, alegerile si mai ales, greselile. Cei din jur apreciaza persoanele care au o raspundere asupra faptelor lor, care isi accepta actiunile si nu dau vina pe altii, fara sa se gandeasca la consecinte. Chiar daca ai gresit, e important sa incerci sa iti repari greseala sau, in cazul in care nu mai este posibil, sa incerci sa vezi ce a cauzat-o si sa nu o mai repeti. Cand vine vorba de comportament, este indicat sa iti controlezi unele iesiri pe care le-ai putea regreta mai apoi. "Gandeste inainte de a actiona!" nu este un simplu cliseu ci un lucru de luat in seama. Desi de multe ori ne aruncam in diverse actiuni fara sa gandim, este important ca pe termen lung sa ne dam seama ca gandindu-ne la un lucru inainte de a-l face, ne poate ajuta sa evitam niste probleme.

8. Priveste lucrurile intr-un mod cat mai relaxat!
Nu te lasa influentat de rautatile celor din jur, incearca sa nu iti incarci sufletul cu orice banalitate si treci peste maruntisurile care te pot supara. Nu isca certuri la orice pas. Cu siguranta ai lucruri mult mai importante de care sa te preocupi, nu e nevoie sa iti aduni ganduri negre pentru banalitatile de zi cu zi. Fiind mai relaxat, poti trece mai usor prin unele situatii mai grele. Nu te lasa daramat de orice lucru marunt. Persoanele din jur iti pot observa unele slabiciuni si pot profita de ele.

singuratate

singuratate


9. Bazeaza-ti relatiile pe intelegere si acceptare!

Accepta-i pe cei din jur, incearca sa-i intelegi, pune-te in locul lor. Empatia este secretul oricarei relatii sanatoase. Unele reactii stupide si un comportament gresit pot fi evitate daca incerci sa te pui uneori si in pielea celorlalti si sa le intelegi actiunile. Astfel poti impiedica iscarea unor tensiuni care nu-si au locul si vei reusi sa intelegi mai usor unele actiuni aparent de neinteles, venite din partea celor din jur.

10. Nu te lasa influentat de aparente!
Incearca sa lasi prejudecatile departe atunci cand cunosti oameni noi, nu poti niciodata sa stii daca omul care crezi ca se imbraca intr-un anumit fel sau asculta un anumit gen de muzica nu poate fi persoana care te va sprijini neconditionat si cu care poti avea cele mai interesante discutii.