Festivalului Ceau, Cinema! a 9-a ediție

Detalii

CategoriiRegional
TaguriTimisoara
Ultima actualizareJoi 23 iunie 2022
Vizualizari372

Voteaza & Distribuie

Descriere

Patru documentare multipremiate, care abordează teme de actualitate precum mediul, raportarea la trecut sau sexualitatea, vor putea fi văzute în cadrul secţiunii Doc-minică a celei de-a noua ediţii a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timisoara.

Programul va propune de asemenea publicului o selecţie bogată de filme bănăţene, în frunte cu documentarul de lungmetraj “Oamenii Drumului: Terra Banatica” (2022), de Mircea Gherase.

“Pentru mine tu ești Ceaușescu” (2021), primul lungmetraj al regizorului Sebastian Mihăilescu, este un documentar hibrid în care tineri între 15 și 22 de ani, proveniţi din medii diferite, participă la audiții pentru rolul lui Nicolae Ceaușescu în tinerețe, la mijlocul anilor 1930, în încercarea de a găsi motivația din spatele acțiunilor sale. Rezultatul este în acelaşi timp un portret al noii generații și un instantaneu al moștenirii fostului lider comunist.

Documentarul a fost desemnat cel mai bun film din Europa Centrală şi de Est şi a câştigat premiul pentru imagine la Festivalul Internaţional de Film Documentar Ji.hlava şi a fost ales cel mai bun lungmetraj de debut la Festivalul DocLisboa.

“Pădurea domestică” (“Taming the Garden”, 2021), al regizoarei georgiene Salomé Jashi, vorbeşte despre hobby-ul neobişnuit al unui magnat şi fost premier al Georgiei, care cumpără copaci bătrâni din diverse locuri din ţară, îi excavează şi îi transplantează în grădina sa privată. Documentarul a avut premiera mondială anul trecut la Sundance şi a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film.

Prezentat anul trecut la Cannes şi nominalizat de asemenea la Premiile Academiei Europene de Film, “Babi Yar. Context” (2021), al cunoscutului cineast ucrainean Serghei Lozniţa, este realizat exclusiv din imagini de arhivă şi prezintă contextul în care s-a produs masacrul de la Babi Yar, din apropiere de Kiev, când trupele naziste au ucis 30.000 de evrei pe o perioadă de trei zile în septembrie 1941. Filmul face parte dintr-un focus pe care Ceau, Cinema! îl dedică cinematografiei ucrainene.

În cel mai nou documentar al său, “MUTZENBACHER” (2022), regizoarea austriacă Ruth Beckerman pune în scenă o audiţie pentru bărbaţi de toate vârstele, care sunt rugaţi să citească şi să comenteze fragmente dintr-un celebru şi scandalos roman erotic apărut la Viena la începutul secolului XX. Filmul a câştigat secţiunea Encounters a ediţiei din acest an a Festivalului de la Berlin şi este prezentat în premieră în România la Ceau, Cinema!, cu sprijinul Forumului Cultural Austriac de la Bucureşti.

Ediţia din acest an a festivalului propune de asemenea un număr record de titluri în secţiunea “Filme bănăţene”, dedicată producţiilor realizate în zona Banatului sau la care au participat cineaști locali.

Cap de afiş este documentarul de lungmetraj “Oamenii Drumului: Terra Banatica” (2022). Filmat, regizat și editat de timișoreanul Mircea Gherase, documentarul surprinde amenajarea celui mai lung sector de pe traseul Via Transilvanica: Caraș-Severin. Fără să-și fi propus asta, filmul e o scrisoare de dragoste pentru România și natura sa.

Din aceeaşi secţiune mai fac parte scurtmetrajele “Triplex Confinium” (2021, documentar), de Maria Bălănean, “Republica Lubeniţă” (2021, documentar, Ungaria), de Katalin Erdödi, Máté Körösi, Orsolya Török-Illyes şi Antje Schiffers, “Tunel” (2022), de Bogdan Pușlenghea, “LI8E9” (2022, documentar), de Ioana Satmari şi Fabian Leiba, “Șoarecele B” (2021, animație), de Ioachim Stroe, şi “Satul de marmură” (2012, documentar), de Ioana Dorobanțu-Gordon.

De asemenea, operatorul şi regizorul timişorean Cristian Ilea îşi va prezenta, într-o proiecţie specială, documentarele “Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni” (2016) şi “Vecinii - un film despre conviețuirea cu urșii” (2022) şi va susţine un atelier despre filmarea vieţii sălbatice dedicat tinerilor.

Proiecţiile de la ediţia a noua a Ceau, Cinema! vor avea loc la Cinema Victoria, Grădina de Vară şi Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piaţa Traian şi Faber.

Mai multe detalii despre festival se găsesc pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe paginile de Facebook şi Instagram, unde se va afișa și programul complet, în curând.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran.

Finanţat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Proiect finanțat de Consiliul Județean Timiș prin intermediul Programului de finanțare nerambursabilă TimCultura 2022.