Tudor Gheorghe

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4726

Voteaza & Distribuie

Descriere

Tudor Gheorghe este actor, compozitor si cantaret, cunoscut publicului romanesc in special pentru activitatea muzicala. S-a nascut in judetul Dolj, comuna Podari, pe 1 august 1945 intr-o familie de tarani. A urmat cursurile Institutului de Teatru din Bucuresti, la clasa de actorie si a absolvit in anul 1966.




Tudor Gheorghe


Tudor Gheorghe




Tatal sau a fost cantaret la biserica si a fost arestat ca legionar si detinut politic.


Pe timpul regimului comunist, Tudor Gheorghe a fost impiedicat sa concerteze timp de 10 ani, pana in 1989. Concertele sale au fost cenzurate iar dupa premiera spectacolului "Pe-un franc poet", artistului i-a fost interzis sa mai cante. Abia dupa revolutia din 1989, Tudor Gheorghe si-a reluat seria de spectacole.


Cariera

Dupa absolvirea Institutului de Teatru din Bucuresti, Tudor Gheorghe s-a intors la Craiova, ca actor la Teatrul National din oras. Artistul a povestit ca a inceput munca in teatru de jos, facand figuratie. Din dorinta de a se afirma si de a demonstra actorilor cu vechime din teatru ca tanarul, pe atunci, Tudor Gheorghe avea totusi potential si era pe nedrept persiflat, a inceput sa se gandeasca serios la realizarea unui spectacol in care sa recite, fiind indragostit de poezie.


Primul sau spectacol s-a numit Menestrel la curtile dorului (1969) si a cuprins poezia marilor poeti romani Tudor Arghezi, Lucian Blaga si Ion Barbu. Chiar de la prima reprezentatie, Tudor Gheorghe a inregistrat un succes fabulos si se vorbea despre el ca fiind un fenomen, un artist unic. Urmatorul sau spectacol a inclus baladele, despre care artistul a marturisit intr-un interviu ca era "o reconstituire a sapte mituri fundamentale ale epicului popular romanesc". Spectacolul s-a numit "Sapte Balade".




Tudor Gheorghe cantand la cobza


Tudor Gheorghe cantand la cobza, un instrument des folosit in spectacolele sale




A debut pe scena Teatrului National din Craiova in piesa "Cocosul Negru" de Victor Eftimiu, in rolul paznicului tanar. A jucat in roluri de comedie si drama, in piese precum "Visul unei nopti de iarna" de Tudor Musatescu, "D-ale carnavalului" de Ion Luca Caragiale sau "Doamna nevazuta" de Pedro Calderon de la Barca. Intre 1970 si 1990 a jucat in "Mitica Popescu" de Camil Petrescu, "Unchiul Vanea" de Anton Cehov, "Piticul din gradina de vara" de Dumitru Radu Popescu sau "Filfizonul Pedepsit" de John Vanbrugh.


Cariera lui Tudor Gheorghe a intampinat piedici si oprelisti pe vremea regimului comunist. Spectacolele sale au fost cenzurate iar, dupa premiera evenimentului artistic "Pe-un franc poet", pe versurile lui Ion Luca Caragiale, lui Tudor Gheorghe i-a fost interzis sa mai apara in public.


Abia dupa revolutia din 1989 a revenit pe scena cu spectacolul "Cantece cu gura inchisa". A urmat seria de spectacole ce purta numele "Anotimpurile poeziei romanesti", evenimente artistice realizate in colaborare cu dirijorul Marius Hristescu.


Colaborarea cu Marius Hristescu continua si, in 2006, Tudor Gheorghe puna in scena o serie de concerte cu numele "Saptamana risipitorului de frumuseti", ce cuprinde sapte spectacole: Primavara Simfonic, Toamna Simfonic, Petrecerea cu taraf, Diligenta cu papusi, In cautarea dorului pierdut, Iarna Simfonic si Vara Simfonic.


In acelasi an, Tudor Gheorghe realizeaza spectacolul "Calvarul unei inime pribegi", pe muzica interbelica a unor artisti precum Cristian Vasile sau Jean Moscopol. Pentru a recrea cat mai bine atmosfera interbelica, Tudor Gheorghe a recitat fragmente din literatura care descrie cel mai bine epoca, precum "Cu bastonul prin Bucuresti" de Tudor Arghezi.



Un an mai tarziu, artistul a continuat in aceeasi linie a muzicii interbelice cu "Parfumul nebunelor dorinti". In 2008 schimba registrul si trece la muzica populara veche din zona Bucovinei, reunind in spectacolul "La margine de imperii" cantece si versuri culese din Bucovina.



Fiindu-i draga sufletului, perioada interbelica a constituit o tema predilecta si in alte spectacole, precum "Mahalaua... mon amour" si "Cavalerii felinarelor tarzii".




Tudor Gheorghe Cavalerii felinarelor tarzii


Tudor Gheorghe in spectacolul "Cavalerii felinarelor tarzii"




Un spectacol extrem de apreciat, a carui tema este Revolutia Romana din 1989, este "Degeaba...?", prin care artistul transmite strigatul de disperare al intregului popor roman blestemat sa traiasca eterna tranzitie a capitalismului. Artistul a folosit acorduri rock, despre care acesta a spus ca este cea mai buna cale de transmitere a mesajului dramatic.




Tudor Gheorghe


Tudor Gheorghe, pe scena spectacolului "Degeaba... ?"





In toamna anului 2011, Tudor Gheorghe a realizat spectacolul "Vremea Nemaniei", avand la baza versurile poetului Grigore Vieru.




Tudor Gheorghe Vremea Nemaniei


Tudor Gheorghe in Vremea Nemaniei, pe versurile poetului Grigore Vieru




Tudor Gheorghe nu este decat un foarte bun talmacitor al versului romanesc

Inca de la debut, Tudor Gheorghe a fost asemuit cu diversi alti artisti si s-a tot incercat includerea lui si a muzicii sale in diverse tipare muzicale. In cadrul unui interviu, artistul declara, referitor la acest lucru:



Mi s-a spus ca reprezint muzica folk, etno, dar n-are nici o legatura. Nimeni n-a inteles ca Tudor Gheorghe nu este decat un foarte bun talmacitor a versului romanesc.



Tudor Gheorghe a manifestat mereu interes si afectiune fata de romanii plecati in strainatate, fie cantand despre disperarea si speranta de mai bine a celor care pleaca peste hotare, fie mergand chiar acolo, in mijlocul lor. Artistul a avut nenumarate spectacole la Paris, Austria, chiar Statele Unite ale Americii sau Canada.


Temele spectacolelor sale sunt variate insa se pot intrezari preferinte pentru religie, folclor si literatura. Artistul a marturisit in repetate randuri ca rolul lui, ca artist, este sa redea poporului roman cele mai frumoase versuri ale literaturii romane, dar si cantecele vechi, autentice, adevaratul folclor romanesc.