Curs valutar în pandemie: Motivele pentru care euro atinge maxime istorice

Curs valutar în pandemie: Motivele pentru care euro atinge maxime istorice

Detalii

CategoriiEconomie, International
Taguricurs valutar
Ultima actualizareVineri 13 noiembrie 2020
Vizualizari383

Voteaza & Distribuie

Descriere

Deși influențat de pandemie, cursul de schimb este determinat mai ales de evoluțiile mediului economic și prin urmare, este destul de greu să spunem că pandemia, prin ea însăși, a condus la o anume evoluție a cursului de schimb. Mai corect ar fi să spunem că evoluția cursului de schimb a fost influențată de efectele economice ale pandemiei.

Dacă avem în vedere cazul României, se poate afirma că leul este una dintre cele mai stabile monede din regiunea Europei Centrale și de Est, iar la această situație contribuie în mare măsură politica de curs de schimb a Băncii Naționale. Fluctuațiile leului în raport cu euro sunt mult mai mici, comparativ cu cele ale forintului unguresc sau zlotului polonez, ale căror valori, raportate la moneda europeană variază mult mai mult.

Ce a influențat evoluția leului?

Deprecierea din ultimii doi ani a leului în raport cu moneda europeană a provenit în special din adâncirea deficitelor bugetar și de cont curent (acesta din urmă include și deficitul comercial, adică diferența dintre valoarea importurilor și cea a exporturilor). În zona Europei Centrale și de Est, România este singura țară care înregistrează atât un deficit bugetar important, cât și un deficit de cont curent semnificativ (include balanța comercială, balanța serviciilor, transferurile de bani din străinătate etc.). O serie de politici care nu au acoperire în realitățile economice, precum mărirea punctului de pensie cu 40% riscă să producă dezechilibre și mai mari. În mod evident, cheltuielile generate de pandemie (cheltuieli medicale, de sprijin a sectoruluii economic etc.) au mărit semnificativ deficitul bugetar, iar încetinirea schimburilor comerciale a determinat și o creștere a deficitului balanței comerciale și a deficitului de contului curent.

Pentru rata de schimb a leului găsiți un convertor valutar aici. Remarcăm că relația leu- dolar SUA (USD) este influențată de raportul de schimb euro-dolar. Moneda americană s-a devalorizat în ultimii doi ani, pe fondul încetiniri creșterii economice a SUA.

Ce influențează evoluția euro și a dolarului?


Analiza evoluției monedei europene din acest an arată că euro a scăzut în primul trimestru al lui 2020, după ce a început anul la o cotă de o unitate din moneda europeană contra a 1,12 dolari SUA. Luna martie a reprezentat un moment de cotitură, cu oscilații puternice ale raportului euro-dolar. Euro a urcat la un maxim ce nu mai fusese înregistrat de un an, (de 1,14 dolari SUA pentru un euro), la începutul lunii martie, pe măsură ce moneda americană a slăbit, iar randamentele obligațiunilor Trezoreriei SUA au ajuns sub 1% pentru prima dată, din cauza îngrijorărilor cu privire la efectele pandemiei Covid-19 asupra economiei globale (cererea pentru aceste titluri a crescut, investitorii căutând siguranța obligațiunilor de stat).

Ulterior, în a doua parte a lui martie, rata EUR / USD a scăzut la 1,07 dolari SUA pentru un euro, cel mai scăzut nivel din aprilie 2017, deoarece au scăzut randamentele obligațiunilor europene, ca răspuns la măsurile de stimulare de urgență introduse de BCE, fapt care a determinat o fugă către activele de refugiu sigur, inclusiv dolarul SUA. Perechea valutară a revenit apoi la un raport de 1,11 la sfârșitul lunii și, ulterior, s-a stabilizat într-un interval de tranzacționare strâns de 1,08-1,09, pentru ca apoi să urce continuu.

Moneda unică europeană a fost preferată pentru tranzacționare în lunile iunie și iulie, oprind astfel creșterea dolarului, pe fondul entuziasmului asupra bugetului Uniunii Europene de recuperare din criza coronavirusului, care a oferit direcția unei politici economice mai orientate. Acordul din iulie, care își are rădăcinile într-o propunere depusă de Franța și Germania la sfârșitul lunii mai, de a oferi țărilor afectate de pandemie subvenții și împrumuturi de la Comisia Europeană, a crescut speranța că o uniune monetară asociată cu o uniune financiară și o zonă euro mai bună va fi capabilă să facă față crizelor în viitor.

Euro a obținut în acest context câștiguri de peste 2% în raport cu dolarul SUA. Acest lucru și percepțiile economice ale unei recuperări mai rapide decât a altora din criza coronavirusului au fost, de asemenea, un impuls pentru sentimentpozitive față de moneda unică europeană. Prețul euro a crescut față de dolar, în medie cu 9% de la pragul de 1,08 EUR/USD, la sfârșitul lunii mai, până la un nivel de 1,1780-1,18 EUR/USD, evoluție bună pentru blocul economic care își vede cea de-a doua cea mai mare economie – Regatul Unit - părăsind Uniunea, sau care, cu țări precum Spania, Franța și Italia cu venituri consistente din turism este expus din nou la o creștere a cazurilor de COVID-19. Dar incertitudinea cu privire la rezultatul alegerilor din SUA oferă într-o mare măsură explicația la slăbirea dolarului din ultimele luni.

Un euro prea tare?


În decembrie, BCE va „evalua cu atenție informațiile primite, inclusiv dinamica pandemiei Covid-19, perspectivele de lansare a vaccinurilor și evoluția cursului de schimb”, au declarat oficiali ai instituției într-un comunicat, ca o recunoaștere a faptului că întărirea actuală a euro începe să fie o problemă pe care trebuie să o abordeze direct.

Președinta BCE, Christine Lagarde nu a încercat să ascundă direcția în care se va deplasa politica monetară înainte de sfârșitul anului și a prezentat un tablou pesimist al situației economice. Recuperarea în prezent „își pierde vigoarea”, din cauza celui de-al doilea vârf al pandemiei de coronavirus care cuprinde Europa, a spus ea, cu o „deteriorare clară” a perspectivelor pe termen scurt.

În contextul actual, este, așadar, foarte puțin probabil ca BCE să recurgă la măsuri de întărire a politicii monetare. Rata principală a dobânzii BCE a fost menținută neschimbată la minus 0,5%, în condițiile în care, în ultimele șase luni, instituția europeană a cheltuit 617 miliarde EUR cumpărând titluri în cadrul programului său de achiziții de active specifice în pandemie, al cărui plafon rămâne, deocamdată, la 1.350 miliarde EUR.

Istoricul cursului de schimb EUR / USD pentru anul 2020 - acoperă 311 zile de date istorice EUR/USD
  • Cursul mediu de schimb în 2020: 1,131 USD.
  • Cel mai bun curs de schimb: 1,1941 USD pe 18 august 2020.
  • Cea mai slabă rată de schimb: 1,0658 USD pe 19 martie 2020.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/euro-nava-bani-barca-cu-panze-1605659/