Comunismul

Detalii

CategoriiPolitica
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5150

Voteaza & Distribuie

Descriere

Comunism. Un termen care se refera la o ideologie de stanga care pledeaza pentru dezvoltarea unei societati bazate pe proprietatea comunitatii. Forme de comunism s-au manifestat si printre antici (Platon), ganditori utopici (More) sau anarhisti (Babeuf, Proudhon, Bakunin), dar comunismul a devenit o referinta politica odata cu raspandirea filosofiei lui Marx (Manifestul Comunist, 1848). La acesta, comunismul este un stadiu avansat al dezvoltarii istoriei. Dupa capitalism trebuia sa apara socialismul si apoi comunismul.




Karl Marx


Karl Marx



In socialism, statul este supraveghetorul activitatii economice si sociale in masura in care acesta detine mijloacele de productie. In comunism, statul nu mai exista, comunitatea si-ar fi stabilit mecanisme de reglementare si auto-disciplina fara a recurge la o entitate de stat. Potrivit doctrinei marxiste, "disparitia treptata a statului" este chiar procesul de tranzitie de la socialism la comunism. In perioada comunismului, principiul de distributie al bogatiei ar trebui sa fie "Fiecare dupa propriile posibilitati." Adversarii comunismului descriu, in general, acest proiect politic nerealist sau utopic. Liberalismul si comunismul sunt ideologii diametral opuse.



Termenul comunism se refera si la curentul politic al partidelor politice, odata incorporate in a treia Internationala fondata de Lenin dupa revolutia bolsevica din 1917. Trebuie sa se faca distinctia intre partidele comuniste si cele socialiste.



Termenul „comunism" se refera astfel la o ideologie, la un sistem politic si la o serie de partide politice. Aceasta utilizare multipla a termenului este, totusi, cauza a si mai multa confuzie. De exemplu, niciunul dintre partidele comuniste n-a pretins ca a atins stadiul de regim comunist. Astfel, URSS, desi condus de un Partid Comunist n-a atins decat etapa socialismului, scopul final fiind comunismul.



Termenul a dat nastere la numeroase conflicte ideologice. Incepand din anii 1970, uneori s-a folosit termenul "eurocomunism" pentru a identifica un curent politic de stinga cu aceeasi ideologie diferentiindu-se in acelasi timp de Uniunea Sovietica: Partidul Comunist Italian, Partidul Comunist din Spania, etc. Se distinge, de asemenea, comunismul chinez (Mao Zedong) de comunismul de Vest. In timpul secolului XX, era necesar sa se faca distinctia intre comunismul stalinist (adeptii lui Iosif Stalin) si comunismul trotkist (adeptii lui Leon Trotki).




Mao Zedong


Mao Zedong




Iosif Stalin


Iosif Stalin




Leon Trotki


Leon Trotki