Tom Hanks

Tom Hanks

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriTom Hanks
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari1951

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nume alternative: Thomas Jeffrey "Tom" Hanks
Nascut(a): 9 iulie 1956 in Concord, California, SUA
Inaltime: 183 cm

Tom Hanks este un cunoscut actor, producator, scenarist si regizor american, cunoscut pentru rolurile din Philadelphia, Forrest Gump, Big, Saving Private Ryan, Cast Away, Apollo 13, The Green Mile, Charlie Wilson's War si animatia Toy Story. A fost nominalizat la cinci premii Oscar, din care a castigat doua trofee, unul pentru rolul din Philadelphia si celalalt pentru cel din Forrest  Gump.

Cariera

In timpul studiilor universitare, Tom Hanks l-a cunoscut pe directorul Festivalului de Teatru Great Lakes din Cleveland, Vincent Dowling, la a carui sugestie s-aTom Hanks inscris ca voluntar in echipa festivalului. Experienta acumulata in perioada de voluntariat l-a ajutat mult mai tarziu si, in acelasi timp, l-a pus in contact cu o multitudine de oameni importanti din industria teatrului. Ba chiar a castigat premiul Cleveland Critics Circle pentru interpretarea lui Proteus in Doi gentlemeni din Verona de Shakespeare.

In 1980, Tom Hanks isi face debutul in pelicula cu buget redus He Knows You're Alone. A obtinut un rol in filmul de televiziune Mazes and Monsters, apoi in The Mandrake, Bosom Buddies, Happy Days, Splash, Bachelor Party si Family Ties. 

In 1986, Tom Hanks joaca in Nothing in Common, rol ce-l consacra in lumea actorilor titrati. Doi ani mai tarziu, accepta rolul din Big, ce-i aduce o nominalizare la Premiile Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor.

Dupa o serie de esecuri la public precum The 'Burbs, Joe Versus the Volcano si The Bonfire of the Vanities, Tom Hanks s-a orientat catre roluri dramatice. A urmat A League of Their Own, Sleepless in Seattle si Philadelphia. Filmul din urma i-a adus lui Tom Hanks Oscarul pentru cel mai bun actor. In 1994, actorul a primit rolul principal din Forrest Gump, pentru a castigat cea de-a doua statueta de aur la aceeasi categorie. 

Un an mai tarziu, Tom Hanks a jucat alaturi de Kevin Bacon, Bill Paxton, Ed Harris si Kathleen Quinlan in Apollo 13. Tot in 1995, actorul si-a imprumutat vocea in animatia Toy Story pentru a-i da viata serifului Woody. 

In 1998, Hanks a facut echipa cu Steven Spielberg la realizarea peliculei Saving Private Ryan. Interpretarea rolului principal i-a adus o noua nominalizare la Oscar, precum si respectul colegilor de breasla si al publicului cinefil. Filmografia sa mai include You've Got Mail, alaturi de Meg Ryan, The Green Mile, Cast Away, documentarul America: A Tribute to Heroes, The Terminal, The Da Vinci Code impreuna cu Audrey Tautou si Alfred Molina, Charlie Wilson's War cu Julia Roberts, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams si Emily Blunt

In 2009, Tom Hanks joaca din nou intr-o adaptare a unui roman de Dan Brown, de aceasta data in Ingeri si Demoni, impreuna cu Ewan McGregor. Si-a reluat personajul in Toy Story 3, a jucat din nou alaturi de Julia Roberts in comedia romantica Larry Crowne, urmata de drama Extremely Loud and Incredibly Close. Pentru perioada 20120-2013, Hanks si-a anuntat prezenta in Electric City, K Blows Top si American Gods. 

Viata personala

Thomas Jeffrey Hanks s-a nascut pe 9 iulie 1956 in Concord, California, Statele Unite ale Americii. A crescut intr-un mediu profund religios si a declarat ca, in timpul liceului, era un elev destul de nepopular printre colegii sai. A jucat in numeroase piese puse in scena la scoala. A studiat la liceul Skypine din Oakland, California. A urmat Chabot College din Hayward si, dupa doi ani, s-a transferat la Universitatea de Stat California din Sacramento. 

Tom Hanks Rita Wilson

Intre 1978 si 1987 a fost casatorit cu actrita Samantha Lewes si au avut impreuna doi copii, Colin Hanks si Elizabeth Ann. In 1988, Tom Hanks s-a casatorit cu actrita Rita Wilson si au dou copii, Chester si Truman.