William Shakespeare

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari35477

Voteaza & Distribuie

Descriere

Potrivit traditiei, marele dramaturg si poet englez William Shakespeare se naste la Stratford-on-Avon la 23 aprilie 1564. Este imposibil a stabili cu siguranta data exacta la care s-a nascut, insa insemnarile bisericii arata ca el a fost botezat la 26 aprilie si de obicei se asteptau trei zile inainte de a boteza un nou-nascut. Se cunoaste insa fara indoiala data mortii lui Shakespeare: 23 aprilie 1616.

Avea 52 de ani si se retrasese la Stratford cu trei ani inainte. Desi foarte putine piese de teatru au fost mai jucate si mai analizate decat cele atribuite lui Shakespeare, exista si putine detalii despre viata scriitorului. Aceasta lipsa de informatii bibliografice se datoreaza in primul rand pozitiei sale; nu era un nobil, ci fiul lui John Shakespeare, comerciant cu produse de pielarie si aprodul orasului.

Evenimentele de la inceputul vietii lui William Shakespeare pot fi colportate doar din registrele oficiale, cum ar fi cele privind botezul sau casatoria. Este probabil ca Shakespeare sa fi facut scoala de gramatica din Stratford, unde ar fi studiat limba latina si literatura clasica. Shakespeare nu s-a dus la universitate, dar la varsta de 18 ani s-a insurat cu Anne Hathaway, care era cu opt ani mai mare si insarcinata la data casatoriei. Prima lor fiica, Susanna, s-a nascut sase luni mai tarziu, iar in 1585 William si Anne au avut doi gemeni, Hamnet si Judith.

Hamnet, singurul fiu al lui Shakespeare, a murit 11 ani mai tarziu, insa Anne Shakespeare a trait mai mult decat sotul sau, murind in 1623. Nu se stie nimic despre perioada dintre nasterea gemenilor si aparitia lui Shakespeare ca dramaturg la Londra in jurul anului 1590, insa exista cateva povestiri nefondate in care se spune ca a furat caprioare, s-a alaturat unui grup de actori ambulanti, a devenit profesor sau ca a devenit soldat in Tarile de jos.

Prima referinta cu privire la calitatea de dramaturg din Londra a lui Shakespeare a aparut in 1592 cand un alt dramaturg, Robert Greene, l-a criticat pe patul sau de moarte. Se crede ca la momentul respectiv Shakespeare scrisese deja cele trei parti ale lui Henric al VI-lea. In 1593, Shakespeare a publicat primul sau poem, Venus si Adonis, dedicat tanarului Henry Wriothesley, al treilea earl de Southampton.

In 1594, dupa ce probabil a scris, intre alte piese, Richard al III-lea, Comedia erorilor si Imblanzirea scorpiei, a devenit actor si dramaturg pentru compania de teatru "Oamenii lordului sambelan", devenita "Oamenii regelui" dupa ascensiunea la tron a lui James I, in 1603. Compania de teatru a devenit una dintre cele mai bune din Anglia, in mare parte datorita lui Shakespeare, care era principalul ei dramaturg. Compania dispunea de cel mai bun actor din vremea respectiva, Richard Burbage, si de cel mai bun teatru, the Globe, localizat pe malul sudic al Tamisei.

Shakespeare a ramas la compania "Oamenii regelui" pana in momentul retragerii sale si a jucat deseori mici roluri. Pana in 1596, compania pusese deja in scena piesele clasice ale lui Shakespeare, Romeo si Julieta, Richard al II-lea si Visul unei nopti de vara. In acelasi an, lui John Shakespeare i-a fost acordat un blazon nobiliar, ca omagiu pentru bogatia si faima in crestere ale fiului sau. In 1597, William Shakespeare a cumparat o casa imensa la Stratford. In 1599, dupa ce a scris magistrala sa serie de piese istorice, prima si a doua parte din Henric al IV-lea si Henric al V-lea, a devenit unul dintre proprietarii Teatrului Globe. Inceputul secolului XVII a vazut punerea in scena a primei dintre marile sale tragedii, Hamlet. Urmatoarea piesa, Nevestele vesele din Windsor, a fost scrisa la cererea reginei Elisabeta I, care a vrut sa vada o alta piesa cu popularul personaj Falstaff.

In urmatorul deceniu, Shakespeare a produs capodopere cum ar fi Othello, Regele Lear, Macbeth si Furtuna. In 1609, au fost publicate sonetele sale, scrise probabil in ultimul deceniu al sec. XVI. Cele 154 de sonete sunt marcate de laitmotive, cum ar fi volatilitatea frumusetii sau puterea transcendentala a iubirii si artei. Shakespeare a murit la Stratford-on-Avon, pe 23 aprilie 1616.

Astazi, la aproape 400 de ani, piesele sale sunt jucate si citite mai des si in mai multe tari ca niciodata. In peste un milion de cuvinte scrise in peste 20 de ani, el a sintetizat intreaga gama de emotii si conflicte omenesti cu o precizie care ramane remarcabila si in ziua de azi. Dupa cum a spus ilustrul poet si dramaturg contemporan cu el, Ben Jonson, "Shakespeare nu a apartinut unei epoci, el este atemporal."