Mormonii

Mormonii

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4335

Voteaza & Distribuie

Descriere

"Biserica lui Isus Hristos a Sfintilor din urma", cunoscuta sub numele de "Biserica Mormona", numara aproximativ intre 5-10 milioane de credinciosi, raspanditi in peste 150 de tari. Mormonii sunt disciplinati, bine organizati, sinceri in propagarea religiei lor. Ei afirma ca adevaratul crestinism aproape ar fi disparut de pe pamant, atunci cand - in 1830 - Joseph Smith, fondatorul Mormonismului si principalul profet al organizatiei, a fost ales de catre Dumnezeu pentru a restaura adevarata religie crestina.

Joseph Smith


Joseph SmithJoseph Smith a primit comunicarile transcedentale de la spiritul numit Moroni, care nu numai ca i-a indicat unde sa gaseasca tablitele de aur (scrise in egipteana reformata) dar i-a indicat si mijloacele necesare (Urim-Thummim) cu ajutorul carora a putut face traducerea tablitelor din limba egipteana in limba engleza.


Traducerea este "Cartea Mormonilor" ("The Book Of Mormon") care descrie evenimente ce s-ar fi petrecut intre anii 600 i.C. si 421 d.C. pe teritoriul S.U.A. Mormonii considera ca au descoperit America inaintea lui Columb. Ei afirma ca religia lor s-ar fi nascut cu 600 de ani inainte de Hristos. In anul 421 d.C. profetul Mormon ar fi strans toate scrierile sfinte si a scris "Cartea lui Mormon", pe care a ingropat-o. In anul 1830, profetul Joseph Smith a descoperit-o si a intemeiat actuala biserica. El a anuntat ca toate celelalte biserici sunt apostate si nu au autoritatea de a propovadui sau a boteza.


Mormonii includ Biblia printre cele patru carti pe care ei le considera Scripturile Mormone. Crezul in Isus Hristos este central credintei lor, dupa cum indica chiar denumirea lor oficiala de "Biserica lui Isus Hristos a Sfintilor din urma" (engl. "The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints"). Biserica mormona este o organizatie non-clericala condusa de un profet, 12 apostoli si cinci cvorumuri ale celor 70. Actualul lider spiritual al Mormonilor este profetul de 85 de ani B. Hinckley, iar sediul central al Bisericii se afla in statul american Utah.


Conceptele religioase ale Mormonilor sunt cuprinse in asa-numitul "Cuvant de intelepciune" care le interzice sa intretina relatii sexuale inainte de casatorie, sa fumeze, sa se drogheze, sa consume bauturi alcoolice, cafea si ceai negru. In schimb, sunt sfatuiti sa manance multe fructe, cereale si carne putina. Teoretic, fiecare mormon trebuie sa respecte cele zece porunci testamentare, sa se roage zilnic de cel putin trei ori si sa citeasca in fiecare zi cate o jumatate de ora din "Cartea lui Mormon".

Cartea lui Mormon


Cartea lui MormonMormonii se aduna in salile lor in fiecare duminica. Totodata, exista si temple unde se oficiaza ceremonii, cum ar fi botezul pentru morti sau oficierea de casatorii pentru vesnicie. Se considera, prin ceremonia de legare a casatoriei pentru vesnicie, ca sotul si sotia vor ramane casatoriti si dupa moarte. Aceasta il face pe un om care nu este mormon sa-si aminteasca cuvintele lui Isus din Scriptura, potrivit carora in Cer nu exista casatorii.


Pentru cealalta slujba, anume cea de botezare a celor morti, mormonii trebuie sa isi identifice stramosii care au murit fara sa fie botezati ca mormoni. Acestia merg la templu si se boteaza in numele fiintelor decedate si cred ca botezul le va imbunatatii situatia stramosilor la Judecata de Apoi. .


Pentru Mormoni insa, respectivele invataturi sunt cat se poate de normale, fiind promovate de "Cartea lui Mormon" care are prioritate fata de Biblie. Se considera ca Dumnezeu este cel care a lasat "Cartea lui Mormon" tocmai pentru a clarifica Biblia care, din pricina ambiguitatilor din ea, a dat nastere atator confesiuni crestine.

Tinerii mormoni


Tinerii mormoniToti tinerii Mormoni in varsta de 21 de ani, fete sau baieti, efectueaza un stagiu de 2 ani de misionarism intr-o tara stabilita de profet. Ei sunt usor de recunoscut pe strazi dupa imbracamintea identica (camasa alba si pantaloni negri pentru baieti, camasa si fusta lunga pentru fete, la care se adauga un ecuson negru cu numele misionarului). Toti baietii devin automat la varsta de 21 de ani prezbiteri.Isi atrag prozelitii oferindu-le cursuri gratuite de limbi straine sau diverse instrumente muzicale si ii cuceresc cu farmecul lor.


Mormonii acorda un interes deosebit felului de vietuire. Spre deosebire de majoritatea altor culte, mantuirea nu este capatata automat prin credinta in jertfa de pe Cruce. Este important si felul in care traiesc. Intrucat biserica lor le pune la dispozitie multe moduri de petrecere a timpului liber, tinerii mormoni nu au probleme cu drogurile sau cu delicventa.


Teologia mormonilor este intr-o continua dezvoltare, permanent adaugandu-se revelatiile Profetului care conduce organizatia. Actualmente femeile mormone duc o campanie de acceptare a lor ca prezbiteri, alaturi de barbati.