Manastirea Tismana

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4216

Voteaza & Distribuie

Descriere

Manastirea Tismana, cunoscuta si ca "Steaua Ortodoxiei", este una dintre cele mai vechi si cele mai reprezentative manastiri ortodoxe din Romania.



Cuvantul "Tismana" este de origine traco-dacica si inseamna "loc fortificat cu ziduri". Sf. Nicodim (1310-1406) este cel care a fondat aceasta manastire; el a decis locul constructiei, arhitectura, precum si decoratiunile specifice care au individualizat mai tarziu aceasta manastire.




Manastirea Tismana


Manastirea Tismana




Originar din sudul Dunarii, dorinta Sfantului Nicodim a fost sa faca ceva pentru Dumnezeu, ceva care va dura si va fi amintit. Dorinta de a-si dedica viata lui Dumnezeu il determina sa isi paraseasca casa din Prilep, Macedonia, de la varsta de 16 ani. Ajutat de niste calugari generosi, el a parcurs drumul spre Manastirea Hilander de pe Muntele Athos. Aici, Sfantul Nicodim a invatat greaca, slava si a devenit initiat in arhitectura, caligrafie, pictura, argintarie, zidarie si fabricarea barilului. Sf. Nicodim a venit in Tara Romaneasca cu misiunea de a construi aici o manastire.



Dupa o stapanire temporara maghiara a Severinului, Sf. Nicodim si un grup de calugari de la Manastirea Vodita au venit la Tismana. Aici, in Tismana, pe ruinele unei foste biserici distruse de invadatori, Sf. Nicodim a construit ceea ce putem vedea azi ca Manastirea Tismana. Desigur, nu a reusit s-o construiasca pe baza posesiunilor sale materiale. Voievodul Radu (1377-1383) i-a oferit sprijinul material necesar.




Manastirea Tismana


Manastirea Tismana, manastire ortodoxa reprezentativa in Romania




La 15 august 1378, Manastirea Tismana a fost oficial sfintita. Initial, biserica a avut o pictura monocroma de desene simple, geometrice sau florale, care poate fi inca vazuta. Dupa ce manastirea a fost construita, Sf. Nicodim a initiat o "scena culturala". Initiatorul acestui proiect, Sfantul Nicodim, a fost si o minte stralucita, care a stiut sa foloseasca resursele disponibile. El este, de asemenea, fondatorul unei scoli de caligrafie unde cartile ecleziastice au fost copiate in diferite limbi, aducand o mare binecuvantare pentru cei interesati de ele la momentul respectiv. Pe langa organizarea si activitatea spirituala, Sf. Nicodim a tinut corespondenta cu multi oameni. Aceasta nu este pastrata, cu exceptia scrisorilor primite din partea Patriarhiei din Tarnovo si a discursului scris care impresioneaza cititorul prin stilul cultural si teologic.




moastele Sf. Nicodim de la Tismana


moastele Sf. Nicodim de la Tismana




Insa a aparut un conflict intre Mitropolitul Athanasie al Severinului si St. Nicodim. Acesta din urma a trebuit sa paraseasca manastirea pe care a fondat-o; acesta este motivul pentru care s-a indreptat spre Prislop, un centru roman in Tara Hategului. Acolo, pe fundatia unei biserici mai vechi, el a construit o noua biserica, singurul monument din Transilvania proiectat cu "trei conuri".



Moartea mitropolitului Athanasie al Severinului a avut loc in 1404, astfel Sf. Nicodim intorcandu-se la Tismana in anul 1406. Sederea sa in manastire nu a fost menita sa fie de lunga durata deoarece nu dupa mult timp a murit, pe 26 decembrie in acelasi an. A fost ingropat in mormantul din pridvorul bisericii, care a fost sapat de el.



Persecutia nu a ajuns in jurul manastirii Tismana, astfel ca, dupa numeroase distrugeri provocate de turci, manastirea a cunoscut mai multe perioade de restaurare si schimbari realizate cu ajutorul conducatorilor basarabi.




manastirea Tismana


manastirea Tismana




Mai multe personalitati importante au participat la restaurarea manastirii de-a lungul timpului. Neagoe Basarab (1520) a fost cel care a sponsorizat acoperirea bisericii cu plumb. Radu Paisie (1541) a finalizat cadrele si usile manastirii. Matei Basarab a fost cel care a construit o biserica mica pentru bolnavii manastirii in anul 1650. El a facut, de asemenea, turla manastirii Tismana si a oferit un mare clopot.


Cornea Brailoiu a fost o alta personalitate care a contribuit la reconstructia manastirii Tismana. Stanca Glogoveanu a restaurat pictura de doua ori: o data in anul 1733 si a doua oara in 1766. Constantin Brancoveanu, care a domnit intre 1688 si 1714, a contribuit financiar la restaurarea acestei manastiri. Acesta este locul unde Tudor Vladimirescu a conceput Proclamatia de la Pades (22 ianuarie 1821) a legii justitiei.


Tezaurul Manastirii Tismana

O mare parte din tezaurul manastirii Tismana s-a pierdut; tezaurul sau a constat in arta complexa implicata in decorarea bisericii. Dupa cum probabil ati vazut, bisericile ortodoxe traditionale sunt decorate cu maiestrie, iar pictura de icoane joaca un rol important in credintele crestinismului ortodox. Obiectele de cult, unele din argint si aur, sunt, de asemenea, o parte semnificativa a mostenirii de arta. Obiectele de cult care au fost conservate de la Manastirea Tismana pot fi vazute la Muzeul National de Arta. In Muzeul Manastirii se gaseste o colectie vasta de picturi murale, icoane vechi din lemn, obiecte de cult, carti vechi, vesminte si vechile usi ale bisericii care dateaza din 1782.



Celebrul poet roman George Cosbuc a asigurat doua ferestre de sticla colorata pentru Capela manastirii, care a fost construita de Matei Basarabov. George Cosbuc a fost, de asemenea, implicat in traducerea operei lui Dante, "Divina Comedie", la aceasta manastire finalizand munca laborioasa de traducere, stimulat de stralucirea mediului natural al acestei regiuni.



In 1949, manastirea Tismana a devenit o comunitate de coabitare pentru calugarite, care duc o viata comunala ce imbina munca cu rugaciunea. Slujbele se desfasoara in conformitate cu ritualul traditional: zilnica Liturghie Sfanta, seara Vecernia, la miezul noptii slujba Miezonoptica.