Manastirea Frasinei

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari13278

Voteaza & Distribuie

Descriere

Manastirea Frasinei este un locas de cult retras intre munti si inconjurata de paduri seculara, un loc perfec sihastru din preajma Carpatilor, unde din cele mai indepartate timpuri au fost atrase spirite interesate de o viata linistita, spirituala, chiar una duhovniceasca, dedicata celor sfinte. Sunt multi cei care ravnesc la imparatia cerului, tocmai de aceea si Manastrirea Frasinei a fost vizitata si locuita de foarte multe persoane care nu isi gaseau rostul si locul in aceasta lume si au ales sa traiasca o viata calugareasca. Altii au venit ca simpli turisti si au simtit ca duc caldura, liniste si pace in casele lor.


Manastirea Frasinei se afla in comuna Muereasca, la 25 km de Ramnicu Valcea, si are doua biserici. Este vorba de Biserica Manstirii Frasinei sau Biserica Mare, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului", care are multe cladiri, ce iau forma unei cetati. Biserica reprezinta un monument istoric.

Manastirea Frasinei


Manastirea FrasineiCealalta este biserica schitului vechi, cu hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" si a fost construita din lemn de catre calugarii bulgari Ilarion si Stefan, in anul 1710. In jurul acestei biserici au existat cateva chilii care nu s-au pastrat pana astazi. Din 1787 schitul a ramas parasit pana in 1848 cand a fost refacut de un calugar cernican pe nume Acache. Pentru acest lucrur calugarul a avut nevoie de acordul lui Gheorghe Iovipali, care era urmasul celor care au fost primii ctitori.


Odata cu fondarea acestei manastiri s-au deschis multe posibilitati de linistire a sufletelor celor din jur, dar si in castigarea de cunostinte legate de trairea duhovniceasca. Precum orice alta manastire din tara, Manastirea Frasinei, este un locas ortodox, unde traiesc in armonie calugari din multe zoni ale tarii si unde vin foarte multi crestini pentru afla cum traiesc cei de la manastire, pentru a descoperi legende, o viata linistita, o istorie.

Manastirea Frasinei


Manastirea Frasinei - blestem
Manastirea Frasinei este importanta pentru ca ctitorul sau, Sfantul Ierarh Calinic este ajutatorul calugarilor, dar si al mirenilor care au nevoie de pace. Totodata, Manastirea Frasinei se remarca prin faptul ca are niste reguli unice, care o transforma intr-un fel de Athos al Romaniei. Pana si viata monahala de aici se aseamana cu cea de la Muntele Athos, iar acest lucru este atestat prin unele reguli. Regulamentul Sf. Ierarh Calinic este unic si atesta urmatoarele:  • sa nu se manance niciodata carne in manastire

  • nu au voie femeile in manastire

  • se face slujba de la miezul noptii pana dimineata


Exista aici o piatra de legamant care esti situata la 2 km de manastire unde este o biserica si camera pentru a putea fi cazate femeile, din pricina faptului ca nu au voie la manastire. Piatra are gravat in ea cu litere chirilice cateva binecuvantari pentru cei dispusi sa pastreze si sa urmeze legamantul, dar si blesteme pentru cei care se vor impotrivi.

Manastirea Frasinei


Manastirea FrasineiTextul gravat pe piatra de legamant este urmatorul:Acest sfant lacas s-a cladit din telmelie spre a fi chinovie de parinti monahi si fiindca din partea femeiasca putea sa aduca vreun scandal monahilor vietuitori de acolo, de aceea sub grea legatura s-a oprit de la acest loc sa mai treaca inainte, sub nici un chip, parte femeiasca. Iar cele ce vor indrazni a trece sa fie sub blestem si toate nenorocirile sa vie asupra lor, precum saracia, garbavia si tot felul de pedepse, si iarasi celor ce vor pazi aceasta hotarare sa aiba blagoslovenia lui Dumnezeusi a smerenie noastre si sa vina asupra lor fericitul bine. Calinic, episcopul Ramnicului Noului Severin, 17 ian.1867.Se respecta cu strictete acest legamant de la Manastirea Frasina. Este cunoscut un moment in care o tanara pastorita din sat a trecut hotarul delimitat si s-a imbolnavit de epilepsie, fiind apoi nevoita sa ii ceara ajutorul Sf. Calinic pentru iertare si vindecare. Se spune ca aceasta Manastire a Frasinei este Lavra romaneasca unde se traiesc intens toate poruncile lui Iisus Hristos si ca Duhul Sfant se revarsa peste cei care locuiesc sau trec pe aici.