Transilvania, teritoriu de legenda

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriIstorie, Sibiu
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7490

Voteaza & Distribuie

Descriere

Transilvania! Cand cuvantul acesta ajunge la urechile strainilor, in fata ochilor le apare imediat Dracula. In spatele fiecarei legende exista si o farama de adevar. Care este secretul Transilvaniei, aceasta regiune ascunsa in mijlocul Romaniei, inconjurata de Carpati, in care legendele par sa traiasca intotdeauna? Valea Muresului e incastrata in mijlocul dealurilor impadurite si populate cu ultimele animale salbatice mari din Europa.

Prima impresie care se creeaza la sosirea in Transilvania este aceea de a intra intr-o lume protejata si conservata, unde multe sate sunt inca vii. Copiii umplu strazile pe care trec vaci, rate, carute trase de cai si cateva masini, toate sub privirile batranilor asezati pe bancile de la umbra. Spre deosebire de alte sate, din alte tari, odata infloritoare care sunt acum pustii, satele din inima Romaniei sunt inca locuite si active. In regatul lui Dracula, padurile sunt stapanele locurilor. In ciuda exploatarilor forestiere si vanatului ilegal, in aceste paduri traiesc inca multe specii de animale la umbra frunzelor mari ale copacilor. Dealurile si vaile rasuna de mormaitul ursilor si de urletul lupilor.

Urmele comunismului sunt inca vizibile atat in mentalitatea localnicilor, dar si fizic, fiecare sat are o cladire a CAP-ului abandonata. Influenta turca s-a sters cu anii si este din ce in ce mai greu de identificat, poate si datorita apararii tarii Transilvaniei de catre domnitorul Vlad Tepes, cel care l-a inspirat pe autorul britanic Bram Stoker sa scrie faimosul roman Dracula. Vlad Tepes era cunoscut pentru violenta sa sangeroasa, insa n-a trait doar pe timpul notpii si n-a baut sangele victimelor sale. Insa si-a tras in teapa dusmanii de aproape si de departe. Reputatia sa si curajul de razboinic au oprit hoardele otomane la mijlocul secolului al XV-lea.

Cu mult timp inainte, dacii au fortificat dealurile Transilvaniei, iar dovezile acelor vremuri se gasesc la ruinele dela Sarmisegetuza. Cele mai bine pastrate ruine sunt cele de la Costesti, Blidaru, Piatra Rosie, Capalna si Banita. Transilvania are un patrimoniu cultural bogat, care are totusi nevoe de restauraee. Orasul sasesc Sighisoara si-a vazut centrul istoric integrat in patrimoniul mondial al UNESCO, la fel ca multe alte biserici fortificate, biserici de lemn si cetati dacice. Sibiu, capitala culturala a Europei in 2007, si-a pastrat intact, in intregime, vechiul oras sasesc. Multe alte orase (Bistrita, Targu Mures, Aiud) si-au pastrat nu numai aerul medieval, dar si cetatile lor din secolul al XVIII-lea (Alba Iulia, Arad, Oradea).

Sibiu

Aici se gasesc castele medievale (Castelul Bran, Castelul Corvinilor), palate in stil baroc (Palatul Brukenthal din Sibiu, Palatul Bánffy din Cluj) si hoteluri in stil Art Nouveau (in Cluj, Oradea, Targu Mures si Arad).

Castelul Bran


Traditiilor rurale si folclorice atat din Romania (Maramures, Banat, Marginimea Sibiului sau Tara Motilor), cat si cele maghiare (zona Calata, Tara Secuiasca) sunt surprinzator de vii. Transilvania este cunoscuta in strainatate (in mod eronat), prin asocierea cu legendarul vampir Dracula si Castelul din Carpati, cartea a lui Jules Verne.