Lunetisti de elita in istorie

Lunetisti de elita in istorie

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4938

Voteaza & Distribuie

Descriere

Lunetistii sunt maestri ai „artei" de a ucide pe cineva de la distanta, inainte ca inamicul sa prinda de veste ca a fost luat in mira lunetei. Armele cu luneta actuale, extrem de perfectionate fata de vremea cand Vasili Zaiteev si maiorul Erwin Konig se vanau unul pe celalalt printre ruinele de la Stalingrad, permit efectuarea unei lovituri ucigatoare de la circa 2 kilometri distanta. Insa pentru a confirma vorba care circula printre lunetisti: „One shot, one kill" – un foc, un mort, este necesara o adevarata stiinta.
lunetist


lunetist
Matt Hughes trage spre soare

Lunetistul galez din cadrul infanteriei marine britanice, Matt Hughes, participant la invazia Irakului in 2003, a primit ordin sa lichideze doi irakieni care, bine plasati intr-o pozitie de tragere, tineau pe loc trupele aliate care avansau pe o sosea. Hughes a descoperit ca vantul era foarte puternic si lovitura lui ar fi putut nimeri aiurea. S-a apucat sa-si estimeze unghiul din care ar trebui sa traga pentru a-si nimeri tintele, aflate la 804 metri distanta.


Hughes s-a bazat pe temperatura mediului pentru a-si recalcula tragerea si a ajuns sa tinteasca la 17,07 metri spre stanga si 11,58 metri in sus. Dupa toate aparentele, Matt Hughes tintea dupa ciori, el insa estimase abaterile calculand cam unde va lovi glontul. Traiectoria acestuia era una aproape balistica. Hughes a tras o singura data, iar glontul sau s-a oprit in pieptul unuia dintre cei doi irakieni de pe pozitia fortificata. Celalalt a luat-o imediat la sanatoasa cand si-a dat seama ca fusese „lucratura" unui sniper.


Steve Reichert trage prin zid

Asigurand acoperirea unui pluton al infanteriei marine americane atacat de insurgentii irakieni, lunetistul Steve Reichert (culcat pe o cisterna) a remarcat trei irakieni pregatindu-se intre intr-o cladire din apropiere, carand cu ei o mitraliera de mare calibru. Nedorind ca insurgentii sa aiba sansa de incepe sa traga cu mitraliera in camarazii sai, Reichert le-a luat „urma" in spatele unui zid de caramida. Desi nu-i mai vedea, lunetistul a estimat cam pe unde se aflau irakienii si a deschis focul cu Barrettul din dotare, cam de la 1,6 kilometri distanta.


Gloantele de calibru mare trase de Barrett pot distruge un bloc motor, pot patrunde printr-un blindaj usor si nu au nicio problema sa spulbere caramizile. S-a constatat ca unul singur dintre gloantele lui Reichert i-a secerat pe cei trei irakieni in spatele zidului. O sansa dintr-un milion? Poate, insa Reichart nu a tras la intamplare.


Impuscat prin propria sa luneta

Carlos Hathcock, lunetist al puscasilor marini ai SUA, a fost unul dintre asii din aceasta bransa, actionand in Vietnam cu atata eficienta incat guvernul de la Hanoi a oferit 30 000 de dolari pe capul sau, oricui il lichida. Prin anii ’70, suma era enorma. O avere.


Atras de aceasta recompensa, un lunetist vietnamez s-a apucat sa-l caute prin zona de operatiuni, nestiind ca era ca si cum ar fi intrat in zona de vanatoare a unui leu hamesit. Hathcock a iesti din baza sa si a intrat in actiune dupa ce cativa dintre camarazii sai au murit impuscati direct intre ochi. Semnatura unui lunetist care-i spunea „hello!" Hathcock s-a pus la panda pe teren pana cand a vazut o sclipire luminoasa undeva, intre niste tufe, reflectia desprinsa de pe o lentila.


Experimentatul lunetist american si-a incadrat tinta, a calculat unghiul cel mai bun si s-a ambitionat sa-si execute adversarul intr-un mod aparte: i-a trimis un glont direct prin luneta armei. One shot, one kill.


I-a impuscat arma…

Lunetistul SWAT, Mike Plumb, din cadrul politiei din Los Angeles, a intervenit cum stia el mai bine salvand viata unui presupus sinucigas, Douglas Conley. Acesta statea pe o pajiste din fata unei case agitand un pistol de calibrul .38, promitand ca-si va zbura creierii daca politistii mai fac un pas spre el.


Aflat in dispozitiv, Mike Plumb nu l-a luat pe acesta in catarea armei, ci… chiar pistolul. Pozitionat la circa 60 de metri distanta de Conley, Plumb ii supraveghea arma (vezi mituri ridicole despre arme), care aproape ca i se pierdea in pumn. Lunetistul a tras la momentul considerat de el cel mai potrivit si pistolul lui Conley s-a facut bucati.