Batalia de la Stalingrad

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari20903

Voteaza & Distribuie

Descriere

La data de 2 februarie 1942, ultimele trupe germane din orasul rusesc Stalingrad se predau Armatei Rosii, punand capat uneia dintre cele mai importante batalii ale celui de-al doilea razboi mondial. Pe 22 iunie 1941, in ciuda clauzelor Pactului germano-sovietic din 1939. Germania nazista a initiat o invazie masiva a URSS-ului. Cu ajutorul superioritatii fortelor sale aeriene, armata germana a marsat peste campiile Rusiei, provocand importante prejudicii Armatei Rosii si populatiei sovietice.
Fiind sustinuti de trupele provenite din partea aliatilor Axei, germanii au cucerit teritorii vaste, si pana la mijlocul lunii octombrie, marile orase rusesti Leningrad si Moscova erau asediate. Totusi, sovieticii au rezistat, iar venirea iernii a fortat intreruperea ofensivei germane forced a pause to the German offensive. Pentru ofensiva din vara anului 1942, Adolf Hitler a ordonat Armatei a Sasea, condusa de generalul Friedrich von Paulus, sa cucereasca orasul Stalingrad aflat in sud, un centru industrial si un obstacol in controlul nazistilor asupra pretioaselor puturi de petrol caucaziene. In august, A sasea Armata germana, a avansat de-a lungul fluviului Volga, in timp ce a patra Flota germana a transformat Stalingradul in ruine, fiind ucisi peste 40000 de civili.
La inceputul lunii septembrie, generalul Paulus a comandat primele ofensive asupra orasului Stalingrad, estimand ca armata sa va avea nevoie de aproximativ 10 zile sa captureze orasul. In acest mod a inceput una dintre cele mai terifiante batalii din cadrul celui de-al doilea razboi mondial si poate cea mai importanta, deoarece a reprezentat punctul culminant al razboiului dintre Germania si URSS. In incercarea lor de a cuceri Stalingradul, A sasea armata germana, a trebuit sa infrunte o Armata Rosie indarjita, condusa de generalul Vasily Zhukov, care a folosit orasul in ruina spre avantajul lor, transformand cladirile distruse in fortificatii defensive naturale.
In cadrul unei metode de lupta pe care germanii au denumit-o Rattenkrieg sau "Razboiul sobolanilor", armatele oponente s-au impartit in grupuri de opt sau 10 soldati si s-au luptat pentru fiecare cladire si pentru fiecare metru de teritoriu. Batalia a data nastere unor imbunatatiri rapide ale tehnicilor de lupta, cum ar fi mitraliera germana care putea sa traga dupa colturi sau avionul rusesc usor, care zbura silentios noaptea pe deasupra posturilor germane, aruncand bombe mortale, fara nici un avertisment. Totusi, ambelor parti le lipseau hrana, apa sau rezervele de medicamente, atat de necesare, astfel ca zeci de mii de oameni piereau in fiecare saptamana. Liderul sovieticilor, Iosif Stalin, era hotart sa elibereze orasul care ii purta numele, iar in noiembrie a ordonat sa fie aduse noi trupe in acea zona.
La data de 19 noiembrie, generalul Zhukov a initiat o puternica contraofensiva sovietica, in afara Stalingradului distrus. Comandamentul german a subestimat dimensiunile contraatacului, iar Armata a sasea a fost rapid coplesita de ofensiva, in care erau implicate 500000 de trupe sovietice, 900 de tancuri, si 1400 de avioane. In trei zile, intreaga armata germana, cuprinzand peste 200000 de soldati, a fost incercuita Trupele italiene si romane de la Stalingrad s-au predat, insa germanii rezistau, primind provizii limitate pe calea aerului si asteptand forte noi.
Hitler i-a ordonat lui Von Paulus sa ramana pe loc si l-a promovat la gradul de maresal, datorita faptului ca nici un maresal german nu se predase vreodata. Foamea si iarna grea din Rusia au luat la fel de multe vieti ca si neinduratoarele trupe sovietice, iar la data de 21 ianuarie 1943, ultimul dintre aeroporturile ocupate de germani a fost recucerit de sovietici, astfel ca germanii nu mai puteau obtine provizii. Pe 31 ianuarie, Von Paulus a predat fortele germane din sectorul sudic, iar la data de 2 februarie s-au predat si trupele germane ramase. Doar 90000 de soldati germani mai erau in viata, iar dintre acestia doar 5000 urmau sa supravietuiasca lagarelor rusesti cu prizonieri de razboi, si apoi sa se intoarca in Germania.
Batalia de la Stalingrad a reprezentat punctul de cotitura in razboiul dintre Germania si Uniunea Sovietica. Generalul Zhukov, care a jucat un rol atat de important in victoria sovieticilor, a condus ulterior atacul acestora asupra Berlinului. La 1 mai 1945, a acceptat personal predarea de catre Germania a Berlinului. Intre timp, Von Paulus, s-a rasculat impotriva lui Adolf Hitler impreuna cu alti prizonieri de razboi din Uniunea Sovietica si a depus marturie la Tribunalul Militar International de la Nuremberg. Dupa ce a fost eliberat de sovietici in 1953, s-a stabilit in Germania de Est.