Henric al VIII-lea

Henric al VIII-lea

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5166

Voteaza & Distribuie

DescriereHenric al VIII-lea


regele britanic Henric al VIII-leaHenric al VIII-lea a domnit intre anii 1509 si 1547, avand o viata extrem de controversata, presarata cu mariaje multiple (6, daca ar fi sa-l credem pe Rick Wakeman), terminate prost pentru consoartele sale, fiind si initiatorul renuntarii Engliterei la catolicism.Insa un lucru mai putin discutat in ceea ce priveste domnia lui Henric al VIII-lea este numarul enorm de executii aprobate de suveranul devenit unul dintre cei mai sangerosi regi britanici. Potrivit unor surse si lucrari semnate de specialisti in perioada Tudorilor, in timpul domniei lui Henric al VIII-lea au avut loc 57 000 de executii. Potrivit altor istorici, cifra este si mai mare: 72 000 de supusi ai regelui si-au pierdut capul pe butuc, in cei 36 de ani de domnie.


Prin comparatie, fiica sa, Mary, care i-a succedat la tron, supranumita „Mary cea Sangeroasa", a executat mai putin de 300 de oameni. Dupa standardele actuale, Henric al VIII-lea ar fi socotit vinovat de genocid. Se pare ca problemele sale si apetenta pentru executii si violenta au inceput dupa ce s-a casatorit cu vaduva fratelui sau, Catherine de Aragon, membra a familiei regale spaniole.


Dupa cativa ani de mariaj, marcati de avorturi spontane si decesele tuturor noilor nascuti de regina, fara un mostenitor, regele Henric al VIII-lea voia sa divorteze.In plus, era convins ca mariajul sau era un pacat grav in ochii Domnului, si astfel toti copiii lui de sex masculin mureau la scurt timp de la nastere. A divortat de Catherine, fara incuviintarea bisericii catolice, s-a proclamat cap al Bisericii Anglicane si s-a casatorit cu ibovnica sa, Anne Bolyen, sperand ca aceasta-i va darui un fiu.


Cum situatia politica se complicase serios in timpul „reformelor" initiate de rege, Henric a inceput sa se creada inconjurat de uneltitori. Capetele au inceput sa cada. Executiile, care vor continua mai bine de trei decenii, au inceput prin decapitarea principalilor nobili ai Engliterei, cele mai stralucite minti politice ale momentului, a catorva cardinali, iar in 1535, a fost decapitat si stralucitul om de stat si filosof, Thomas Morus, dupa ce-a fost intemnitat in Turnul Londrei.


Unul dintre primele acte sangeroase comise de Henric al VIII-lea a fost condamnarea la moarte si decapitarea celor doi consilieri de varf ai tatalui sau, Edmund Dudley si Richard Empson. Regele Henric al VII-lea n-a fost deloc un suveran popular. Obiectivul principal al domniei sale pare sa fi fost acumularea de forta financiara pentru consolidarea monarhiei, iar regele nu s-a dat in laturi de la nimic pentru asta. Sub pretextul unor noi si noi taxe, Henric al VII-lea si-a jefuit, pur si simplu, supusii, de la mic la mare, principalele sale „unelte" fiind Dudley si Empson. Cand Henric al VIII-lea i-a descapatanat pe cei doi consilieri si maestri ai spolierii tarii, a fost aclamat si primit cu urale de mase, incepandu-si domnia ca un monarh foarte popular. Insa, la inceput, si un cosmar sinistru pare un vis frumos.


Nepotul lui Richard al III-lea, intemnitat si executat

Regele Henric al VIII-lea s-a descotorosit de dusmani trimitandu-i pe esafod. Regele Richard al III-lea, predecesorul tatalui sau, membru al casei York, s-a confruntat pe campul de lupta cu Henric Tudor, in 1495, pierzand lupta (si capul) in fata viitorului Henric al VII-lea. N-a avut urmasi, insa fiul sorei sale, Edmund de la Pole, ar fi putut revendica coroana. N-a avut ocazia, a fugit in Regatul Tarilor de Jos, unde a primit protectie, insa a revenit in Anglia, unde printul Henric i-a garantat protectia si i-a promis ca nu va fi decat intemnitat.


Cand printul a devenit rege, detentia lui Edmund de la Pole a luat sfarsit; pe esafod. Henric al VIII-lea vedea in el un concurent legitim pentru tronul Angliei. Alti oameni importanti, decapitati la ordinele lui Henric al VIII-lea au fost Edward Safford, de sange regal, considerat un stralucit lider militar, marginalizat de rege, si, in cele din urma, executat, Elizabeth Barton, o mistica, ale carei viziuni sugerau ca Henric pacatuia grozav luand-o in casatorie pe Anne Boleyn. Cardinalul (catolic) John Fisher a devenit martir al bisericii dupa ce a condamnat actul lui Henric de a se proclama cap al Bisericii Anglicane, fiind apoi executat.