Cele mai tragice expeditii

Cele mai tragice expeditii

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2339

Voteaza & Distribuie

Descriere

Expeditiile in Lumea Noua, sau cele pornite spre Indii, pentru cautarea unor rute noi spre Indiile fabuloase si spre China (cu care europenii incepusera sa faca schimburi comerciale) fac parte din epoca marilor descoperiri. Aceasta perioada, bogata in incursiuni pe mare si expeditii puternice nu are insa aproape nimic romantic in ea. Este plina de orori si lupte, de ciocniri intre civilizatia conchistadorilor si cele ale bastinasilor care le-au stat in cale in drumul spre El Dorado. Pentru multi dintre cei care au participat la expeditii, totul s-a rezumat la un mars de luni de zile printr-un peisaj ostil, foamete, atacuri si moarte. Povestile lor ar umple de sange marele ecran.


I-a inghitit Golful Mexic

Pe la inceputul anilor 1500, spaniolii pornisera asaltul asupra Lumii Noi, innebuniti de stralucirea aurului. Galioanele lor pantecoase erau pregatite sa incarce tone de metal pretios. Alvar Nunez Cabeza de Vaca a fost unul dintre capii expeditiilor spaniole, conducand circa 600 de oameni spre Golful Mexic cu gandul de a cuceri Florida. A fost una dintre cele mai tragice expeditii din istorie.Alvar Nunez Cabeza de Vaca


exploratorul Alvar Nunez Cabeza de Vaca
Din 600 si ceva de oameni, s-au intors acasa… 4. Inainte de a ajunge pe tarmul Golfului Mexic, 100 de oameni au dezertat, oprindu-se in ceea ce este acum Republica Dominicana. Au fost norocosii. Restul, cu exceptia a patru oameni, au pierit de foame, sau sub atacurile bastinasilor. Cei 4 au ajuns in teritoriile controlate de Spania dupa 10 ani de pribegie.


Calatoria ingrozitoare a lui Magellan

Explorator portughez, amiralul Ferdinand Magellan, si-a rezervat un loc in istorie. Dar cu un pret crunt. La fel ca multi altii, n-a apreciat corect intinderea Pacificului, si, in consecinta, a adus la bordul corabiei sale provizii de apa si hrana insuficiente pentru expeditia sa din 1521. Aflat in mijlocul oceanului, Magellan si oamenii sai au ramas fara mancare si, in cele din urma, fara apa proaspata, ajungand sa-si bea urina si sa manance toate articolele de piele de la bord.expeditia lui Magellan


expeditia lui Magellan
Au ajuns in Guam, unde si-au facut provizii, iar cand supravietuitorii expeditiei au ajuns in Filipine, au fost atacati de triburile bastinase. La Mactan, peste 1000 de „salbatici" au atacat micul grup de europeni extenuati si subnutriti. Magellan a primit o lovitura de sulita in fata, care i-a fost fatala. Din cei 260 de oameni din echipajul initial, s-au intors acasa doar 18.


Ernest Giles versus Australia

Cand britanicii au descoperit Australia, ei si-au petrecut mare parte a timpului incercand sa nu se lase omorati de vitregiile noului continent. Ernest Giles, un explorator care a infruntat desertul australian, nu s-a temut de intinderile rosiatice si nesfarsite. Insa el nu avea ca obiectiv al eforturilor sale doar traversarea cu succes a desertului.
expeditia lui Ernest Giles


expeditia lui Ernest Giles
Era nerabdator sa exploreze regiunile de dincolo de nisipuri si a condus patru expeditii in tot atatia ani, desi era sa fie omorat de fiecare data. Prima, cea din 1872, l-a facut sa rataceasca cinci luni prin peisajul ostil si arid. A asteptat mai putin de un an pana sa conduca alta expeditie, in 1873. Lui Giles ii placea sa traiasca pe muchie de cutit, asa ca a luat la pas vastul desert dintre Adelaide si Perth, impreuna cu un prieten, Alfred Gibson. La un moment dat, calul lui Gibson a murit de sete. Au convenit ca Gibson s-o ia inainte, calare pe murgul lui Giles. A fost ultima data cand exploratorul si-a vazut prietenul. A mai plecat in doua expeditii, la fel de ghinioniste, disparand in cele din urma pentru totdeauna.


Spre moarte, pe urmele lui Amundsen

Robert Falcon Scott a fost un ofiter al Marinei Regale britanice, liderul a doua expeditii in Antarctica: Expeditia Discovery (1901-1904) si cea care s-a terminat prost, Expeditia Terra Nova (1910-1013). In aceasta din urma, Scott a condus un grup spre Polul Sud, un grup format din cinci persoane, ajungand la Pol la data de 17 ianuarie 1912, insa, spre dezamagirea lui, a aflat acolo ca inaintea lui trecuse pe acolo expeditia norvegiana condusa de Roald Amundsen. Pe drumul de intoarcere, Scott si colegii sai au murit din cauza epuizarii, foamei si frigului extrem.
expeditie Robert Falcon Scott


expeditie Robert Falcon Scott