Mituri ridicole despre arme

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3244

Voteaza & Distribuie

Descriere



Bruce Willis


Bruce Willis in actiune



Daca nu ai tras niciodata cu arma, nu-i nicio problema, Hollywoodul are grija sa-ti arate cum se procedeaza, ce prapad pot face armele si cat de uluitoare poate fi functionarea lor. Mai ales cand sunt in mainile lui Sylvester Stallone, Bruce Willis sau Schwarzenegger.



Povestea armelor de foc, asa cum este ea relatata pe marele ecran, in filme de succes (sau nu) a dus la aparitia a numeroase mituri despre ele. Sunt intretinute de bogata imaginatie a unor oameni care nu au avut ocazia sa traga cu arma, iar daca acea persoana mai este si scenarist, ori autor de bestseller-uri, legenda este gata sa fie livrata marelui public. Astfel, foarte multa lume crede in mituri despre arme, chiar daca multe sunt ridicole. Iata cateva dintre ele:


1. Amortizoarele transforma bubuitura intr-o soapta

Filmele in care ati putut vedea cat sunt de eficiente ar fi amortizoarele montate la gura tevii sunt nenumarate. Practic, toate seriile James Bond le au in panoplie. Conform mitului, asasinii si spionii prevazatori isi doboara tinta in intunericul salii de cinema sau in linistea meditativa a vreunei sali de lectura tragandu-le un glont in ceafa cu un pistol cu amortizor. Arma scoate doar un „pfiuu" discret, un zgomot la fel de intens precum cel provocat de o batista cazuta pe ciment. Acesta-i mitul.


Faptul ca praful de pusca explodeaza, scotand un bang cu intensitatea unui motor cu reactie, nu poate fi contracarat total de un tub metalic, fixat pe teava armei. Un foc de arma produce un sunet de 140-160 de decibeli. Un amortizor de zgomot il poate reduce la 120-130 de decibeli. Amortizoarele pot face diferenta in cazul cand armele sunt folosite intr-un mediu zgomotos. Ele reusesc sa faca dificila identificarea directiei din care s-a tras. Fortele speciale de comando vor folosi o arma cu actionare electrica pentru a-si dobori tinta in conditii „ca in filme".


2. Mitralierele sunt masinarii mortale si magice

Conform unei legende bine fixate in mintea publicului, nimeni nu ramane fara munitii intr-un film. Mitraliere (orice arma automata, de fapt) isi dezlantuie focul nimicitor fara sa se mai opreasca, actionand fiecare ca un tun Gatling cu tragere rapida. Filmele descriu aceste intretinute de bogata imaginatie a unor oameni care nu au avut ocazia sa traga cu arme ca fiind capabile sa traga de sute de ori mai multe gloante decat pot in realitate.


Bruce Willis si Arnold Schwarzenegger trag cu armele fara sa mai schimbe incarcatoarele. Sunt automate „vrajite", desigur. Problema este ca in realitate o secventa de tragere nu depaseste 3 secunde. Se trage in serii scurte. Iar un documentar despre arme pe Discovery Channel va spulbera si acest mit.


3. Vestele anti-glont sunt ca si campurile de forta

Tirul este intens, se trage din toate partile, iar sansele de a fi lovit sunt foarte mari. Totusi, atuul tau este vesta anti-glont. Asa ca iesi de la adapost si-ti golesti incarcatorul in inamicii care nu le au in dotare. Te ating si cateva din gloantele lor, insa vesta anti-glont te-a protejat. Asta spune mitul: ca poti s-o incasezi in vesta pentru ca glontul nu ajunge la tine. In realitate, chiar si vestele din Kevlar nu fac fata impactului repetat, de la mica distanta, cu arme de calibrul 7,62.


Pot oferi protectie fata de schije de grenade, srapnel, sau gloante de pistol, dar nu sunt campul de forta care face fata si gloantelor de 9mm fara nici o problema. Nici o vesta de anti-glont actuala nu te apara de o rafala de Kalasnikov trasa de la 10 metri distanta. E doar ceva mai eficienta decat daca ar fi tatuata. Vesta militara a trupelor americane este extrem de grea, poate oferi protectie fata de un Kalasnikov, dar numai daca se trage de la mai mult de 14 metri distanta. 4.Gloantele din „anti-materie"


In filme, majoritatea gloantelor par sa fie din anti-materie, datorita prapadului pe care-l fac. La impactul cu ele, explodeaza totul, instantaneu, devastator. Orice rezervor de benzina sare in aer la primul glont, incinerandu-i pe toti cei din vehicul. Problema este ca fabricantii de masini si-au luat masuri ca automobilele sa nu se transforme in baterii de artificii la orice impact in rezervor, altfel accidentele de pe strada ar fi cu multe „efecte speciale".