Google trece de la Street View la Art View

Google trece de la Street View la Art View

Detalii

CategoriiIT
TaguriGoogle
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2048

Voteaza & Distribuie

Descriere

Street View, aplicatia de pe hartile Google care permite o vizualizare a oraselor de la nivelul strazii, imagini exterioare cu un camp vizual de 360 de grade, evolueaza. Google a inceput un proiect pilot cu aceasta tehnologie, urmand ca intr-un viitor nu foarte indepartat publicul sa poata intra in muzee, magazine sau localuri intalnite in decursul explorarilor pe harta, la nivelul strazii.
Street View


Street View, Google
Interesant este ca posibilitatea oferita de Google prin Street View, serviciu accesibil oricui, a starnit unele proteste pe tema respectarii dreptului la intimitate dupa ce un numar de persoane din toata lumea au pretins ca aceasta tehnologie este prea intruziva. Au existat plangeri pentru ca hartile Google afisau pe langa adrese, numere de telefon legate de o cladire oarecare vazuta cu Street View, iar unii s-au trezit in situatii stanjenitoare fiind fotografiati pe strada in circumstante care le-au creat probleme. Masinile firmei au colectat date confidentiale folosind aplicatiile wi-fi.


In Franta, autoritatea care vegheaza asupra respectarii dreptului la intimitate, CNIL, a amendat Google cu 100 000 de euro pentru colectarea, din greseala, a informatiilor cu caracter personal in urma „scanarii" strazilor pentru aplicatia sa, Street View. Acum Google mascheaza fetele celor surprinsi in plan apropiat pe strada. Oricum, gigantul Internetului afirma ca noul sau proiect, Google Art Project, va functiona pe baza de voluntariat.„Construirea acestei initiative, in cursul careia am dus tehnologia Street View in 17 muzee celebre, reprezinta o alta implementare creativa a tehnologiei pentru a veni in ajutorul companiilor care-si afirma prezenta online",a explicat purtatorul de cuvant al Google.„Speram sa ajutam firmele si muzeele sa evidentieze calitatile locurilor in care sunt amplasate prin intermediul imaginilor profesionale, de inalta calitate",adauga el. Fazele initiale ale noului proiect, care aduce in interior ceea ce Google ofera la nivelul explorarii strazii, sunt limitate – deocamdata – la cateva locuri selectionate din Londra, Paris si un numar de alte cateva orase din Japonia, Australia, Noua Zeelanda si Statele Unite.


In aceasta faza a proiectului sunt incluse restaurante, hoteluri, magazine, sali de forta si ateliere de reparatii auto, deci Google nu se limiteaza doar la obiectivele pur turistice sau de arta. Oricum, pe moment cel putin, Google nu promite vizite in marile lanturi de magazine sau mall-uri. Spitalele si cabinetele de avocatura au fost si ele excluse de pe lista si se crede ca nici nu vor figura vreodata in meniul noii aplicatii Google Maps.


Proprietarii cladirilor si restaurantelor, muzeelor vizitate de echipa corporatiei americane sunt avertizati ca trebuie sa-si previna clientii si angajatii asupra sedintei de fotografiere inainte de inceperea ei. Google va modifica imaginile privitorilor sau va refuza publicarea lor pentru ca acestia sa nu poata fi identificati. Proiectul produce imagini de 360 de grade ale interioarelor cladirilor incluse in proiect prin folosirea unor lentile super-angulare sau in „ochi de peste" si exista si posibilitatea ca cei implicati in aceasta testare a noii aplicatii Google sa poata sa includa imaginile preferate de ei, realizate de ei.


Google precizeaza ca imaginile implementate astfel vor deveni proprietatea sa, dar ca acestea pot fi folosite si pentru alte aplicatii. Odata ce beneficiile proiectului vor fi clar stabilite, Google Art View isi va extinde aplicatia si la alte orase din lume, permitand vizitatorilor virtuali sa exploreze galeriile de arta, localurile si hotelurile sau magazine din orasele unde au intentia de a merge in vacanta.


O alta initiativa interesanta a Google este fotografierea, folosind aceeasi tehnologie aplicata strazilor, a raurilor Amazon si Rio Nero, din nord-vestul Braziliei. Google va instrui localnicii cum sa fotografieze raurile din ambarcatiunile lor, oferindu-le echipamentul adecvat pentru ca activitatea sa continue pe termen lung. De la Street View la River View sau la Interioare, folosind aceeasi tehnologie care acopera chiar si punctele albe de pe harta.